Ateisták válaszolnátok erre?
Karácsony vallási ünnep, állítólag Jézus születésnapja. Sajnos ez már eleve nagyon nem igaz, de mindegy.
Karácsony ünnep. Mindenkinek. A családé, a szereteté, az összetartozásé - mindenféle vallási sallang nélkül. Alkalom, lehetőség arra, hogy az amúgy ritkábban találkozó családtagok együtt töltsék az idejüket.
Ajándék. Ki mondta, hogy kötelező? Ki mondta, hogy vagyonokat kell költeni rá? Egy normális családban nem az ajándék vagy annak értéke a fontos, hanem az együttlevés.
Mondjuk engem nem stresszel az ajándék-vásárlás sem, mivel egész évben, folyamatosan szerzem be a dolgokat. Gyakorlatilag szeptemberre mindenkinek megveszem a neki szánt ajándékot.
Azért tartjuk (a férjem és a gyerekek is ateisták), mert a karácsony nem keresztény ünnep és mégcsak nem is vallásos ünnep.
A karácsony a téli napforduló ünnepe. Az, hogy a keresztények ellopták és átformálták minket nem nagyon hat meg.
Az ajándékozás nem nyűg, szerintem nem bolond istenfélés vagy józan gondolkodás kérdése, hogy szereted-e megajándékozni a családodat, barátaidat. Én szeretek örömöt okozni, úgyhogy igen.
Ajándékozni meg azért "muszáj", amiért szülinapkor, névnapkor, stb. is. Társadalmi nyomásra gyakorlatilag. Mert így növünk fel. Mert senki nem akarja a gyerekeitől elvenni az ajándék örömét.
Egyáltalán nem vallási ünnepként élem meg. Ahogy mások is írták: a szeretet ünnepének tartom, és ennek megfelelően ünneplem.
Nem kötelező ajándékot venni, de egy ép lelkű embernek örömet okoz, ha egy szerettének örömet tud szerezni. Lehet stresszesen is ajándékot vásárolni, de ez csak az adott személy mentális/ lelki állapotától függ.
Nekem még soha nem okozott stresszt az ajándékvásárlás - igaz nem is december 24. délelőtt kezdek el utána rohangálni, és hitelt sem veszek fel azért, hogy drága ajándékot tudjak venni. Rendszerint már hónapokkal előbb megvannak az ajándékok, és nem az áruk adja az értéküket, hanem az, hogy olyasmiket választok, amikből a megajándékozott tudja, hogy fontos nekem, hogy egész évben figyelek rá.
Sziasztok válaszadók!
Szuper válaszokat adtatok, én is a szeretet ünnepével kötöttem össze a karácsonyt. Otthon mindig azt mondták a szüleim, hogy ez a szeretet ünnepe. Bár minden egyes nap a szeretet ünnepe kell, hogy legyen. Hiszen nemcsak karácsonykor kell egymást szeretni.
Nagyon örülök mindenkinek a válaszának, sokat hozzátettetek és hatalmas segítséget kaptam tőletek!
KÖSZÖNÖM A VÁLASZÖKAT MÉGEGYSZER!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!