Elég szegény karácsonyunk lesz mit tegyek?
De miért akarsz a környezeteddel versengeni ajándékozásban? Ez valahol pont a meghittséget veszi el az egészből.
Persze, hogy kell pénz a karácsonyhoz, mert éhezve és fázva hiába a szeretet, de az ajándékokra túlzott hangsúlyt fektettek. Nem erről kellene szólnia. Nem azt kellene látnia a másfél éves gyereknek és később a testvérének sem, hogy "csak" X darab ajándék van.
Nézd, mi jó körülmények között élünk, ennek a többszörösét is elkölthetnénk karácsonyra, de nem tesszük. Szeretném, ha a gyerek azt tanulná meg, hogy az ünnep elsősorban az együttlétről, a családról szól. Idén szerintem nem is lesz ajándékozás, felnőttek között régen meg nem támadási szerződés van, a baba meg fél éves, ő még az ajándék fogalmát se fogná fel.
Nem a megvett, vagy megvenni szándékozott ajándékaid értékén van a hangsúly, hanem ahozzáálláson. Hogy ne ezen múljon a karácsony hangulata.
"... a kislányomnak megrendeltem már a játékait, 6000 ezer forint értékben."
6000 ezer? Az 6 millió ;-))
Elolvasva a kérdést nem erre számítottam. Szerintem azért írtad ki, hogy az emberek azt írják jaj igazad van, és ne ostorozd magad hogy csak ennyit tudsz megvenni... Sajnos akinek igazán gondja van az lehet szégyelné ki írni! Miben tudna spórolni, főzésben esetleg tippeket kérni, valami hasonlóra számítottam..... Hmmm most megyek férjhez, de ezt a ki írásodat kinyomtattam, bele teszem a karácsonyfa díszek közé, minden évben életem végéig emlékeztessen majd, hogy ne rontsam el a karácsony ünnepét a családomnak! köszönöm ez tanulságos volt!
A családom nem gazdag, szegénynek sem mondtam volna sosem, de örülők, hogy anyukám nem volt ideg beteg ,amiért nem tudott meg venni karácsonyra amit akarunk, de most rögtön, ez egy kislánytól aki a sarokban áll tőle vicces lett volna! Én sajnállak mert sznob vagy!
Amikor kisebb voltam (most 16 vagyok), volt olyan karácsonyunk, hogy 3-man a két öcsémmel fejenként 1000 ft értékben kéthettünk ajándékot. Igen, ez összesen 3.000 ft. Fából a legolcsóbbat vettük, díszeket magunk csináltunk. Anyukám kevesett keresett, apukám nem dolgozott, nem volt pénzünk többre.
A karácsony kajával, mindennel együtt kb. 8-10.000 ft volt. De sokat voltunk együtt, nevetgéltünk, együtt díszitettük a fák, elsétáltunk a város közös fáját megnézni, vagy megnéztük a pályán korizókat..
Most apukám dolgozik (nem is keveset) anyukám számlájáról pedig már nem tiltanak pénzt, ezért idén fejenként az ajándékra jut 15-20.000 ft, plusz még kaja és fa..
De tudod, sokkal kevesebbet vagyunk együtt.
És tudod, régebben, "szegényes" karácsonyokkor SOKKAL BOLDOGABB VOLTAM, mert a közös készülődés, a meghittség, a családi légkör a fontos ezen az ünnepen, nem pedig hogy mennyibe kerül az ajándék!
16L
Egyetértek az előttem szólókkal. A 31-es válaszolóval meg végképp, olyan mintha nálad ez az ajándékozás átcsapott volna versengésbe, mert hogy mások...mit gondolnak arrol, hogy nektek most 'csak' erre futja. Bizony én is emlékszek, hogy miután a szüleim elváltak és eljött a karácsony, anyukámmal azt sem tudtuk, hogy apukám hova rakta el előzőleg a díszeket, kerestük agyba főbe, majd az ünnepek után megtaláltuk az ágyneműtartóban...tudod mi volt a fánkon? Azok a díszek, amiket én 7-8 évesen gyártottam, a diók amiket bevontunk fóliával és az a pár dísz, amiket egy barát vett nekünk. Mégis szép karácsonyunk volt kettesben, az éjféli misére is elmentünk.
Figyelj, azt írtad, hogy rossz érzés ez a lelkednek, de gondolj bele, segítettél egy rokonnak. Hát kell ennél több? Nem éreznéd vacakul magad, ha tegyük fel nem adtad volna kölcsön azt a pénzt, kvázi megvehettél volna mindent, amit eredetileg is szerettél volna, de nem lenne benned, hogy te azt a pénzt kölcsön is adhattad volna egy olyan embernek, akinek nagyobb szüksége volt rá? Hm?
nálatok csak átmeneti állapot ez a "szegénység", mi lenne, ha a napjaid valós nincstelenségben telnének? egyfolytában hisztiznél?
A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 32/38 Időpont 12-03 22:18
sajnos tudom milyen...csak azóta már hozzászoktam a jobb körülményekhez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!