Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Meddig álljon a karácsonyfa?

Meddig álljon a karácsonyfa?

Figyelt kérdés
Nálam van, hogy január közepéig is megmarad

jan. 7. 14:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
35%
Nálam hamvazoszersaig all, marcius elejeig.
jan. 7. 14:42
 2/11 anonim ***** válasza:
31%
Karácsony az december 24-25-26, tehát 27.-én már leszedhető, mivel vége a karácsonynak.
jan. 7. 17:49
 3/11 anonim ***** válasza:
78%
Amíg le nem szeditek.
jan. 7. 21:02
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Én Vízkeresztkor szednem le, de a család többi tagja jan közepéig meg akarja tartani, szóval addig. Én is szeretem a karácsonyt, a diszeket, a fát stb de számomra Vízkereszt a továbblépés a jövő év felé, a fa engem "visszahúz a multba".
jan. 7. 22:12
 5/11 anonim ***** válasza:
25%
Amíg meg nem unod a mocskot, amit csinál.
jan. 7. 23:44
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Vízkeresztkor szedjük le minden évben.
jan. 8. 00:12
 7/11 anonim ***** válasza:

Egyszer augusztusban szedtemle mert ott hagytam mikor "kicsit" külföldre mentem dolgozni...aztán még maradtam egy kicsit.

Nem lett belölle rendszer.

jan. 8. 11:02
 8/11 anonim ***** válasza:
Műfenyő egész évben ki van rakva.
jan. 10. 15:07
 9/11 anonim ***** válasza:
Én úgy tél vége körül.
jan. 13. 00:02
 10/11 anonim ***** válasza:

Gyertyaszentelőkor, illetve az azt követő napokban szoktuk leszedni. Mivel régi szokások szerint ez volt a karácsonyi időszak utolsó napja, ezért több helyen a mai napig ismert dátum, bár az urbanizáció jelentősen visszadobta a népszerűségét, hisz kisebb házak, nincs feltétlen olyan szoba, ami igazából funkció nélkül, csak a szépségért van stb.

A vízkereszt dátuma onnan ered, hogy a liturgikus reformok utáni karácsonyi időszaknak ez a zárónapja, valamint hagyományosan a szűkebb értelembe vett karácsonyi időszaknak, a karácsonyt, újévet és vízkeresztet felölelő 12 napnak, kb. két hétnek (angol barátaimnál twelve days of Christmas) ez a zárónapja.

De igazából eredetileg erős szabályozás nincs rá. Vízkereszt és hamvazószerda között bármikor le lehet bontani. Hamvazószerdáig viszont mindenképp le kell szedni, hisz azzal kezdődik a húsvéti ünnepkör, illetve a nagyböjt, ami az adventhez hasonlóan felkészülés az ünnepre.

Egyébként történész szemmel nagyon érdekesnek tartom, hogy egy-egy nem túl ősi szokás mennyire erősen bele tud ivódni az emberekbe. Szerintem sokan esküdni mernének, hogy amióta van karácsonyfa, azóta vízkeresztkor kell leszedni, nem bármikor máskor. Kicsit amolyan kollektív emlékezet. Olyan, mint az adventi koszorú, ami nálunk különösen új, de a világban is a ma ismert adventi koszorú egy 19. századi hagyomány, mégis sok fiatal gondolhatja úgy, hogy a karácsony adventi koszorú nélkül soha nem is létezett.

febr. 6. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!