Akinek felnőttként (30 felett) nincs gyereke, vagy nem is tervez az hogy teremti újra gyerekkorai mesebeli karácsonyát?
Elöször is karácsony már elmúlt, nem igazán aktuális a kérdésed.
Másrészt nem értem egészen, mit akarsz kérdezni: karácsonyfát te is tudsz díszíteni, ehhez nem kellenek gyerekek, ugyanolyan lehet, mint gyerekkorodban. Viszont hiába van valakinek saját gyereke, a hangulat mindig más, egy felnött másként látja a dolgokat, mint egy gyerek
AKkor nem jó közegben élsz.
Nálunk karácsonykor nincsenek kisgyerekek, a felnöttek meg nem veszekednek, jól kijönnek egymással (az idösebbek is).
Isten ments, hogy a gyerekkori karácsonyok visszajöjjenek. Anyám folyton ide oda ráncigált minket, szenteste itt, karácsony ott, karácsony amott egyik nagyinál, másik nagyinál, folyton utaztatott minket, otthon még karácsonyfa sem volt, szilveszterkor se volt nyugalmunk, utáltam. Na meg sose tudtuk kkialudni magunkat.🤮🤮🤮 Már kisgyerek koromban eldöntöttem, ha egyszer saját családom lesz, nálunk nem így lesz.
Azóta szerencsére már felnőttem, az elmúlt 15 karácsonyt, szilvesztert a férjemmel töltöttem🥰 nyugalomban.
Egyik első lépésünk volt anno összeköltözés után, hogy vettünk egy 150centis műfenyőt , és szép lassan gyűltek a díszeink is. Egyedül szenteste megyünk át anyósomhoz fát díszíteni, vacsira, társasozni, ajándékozni. Aztán irány haza, és az év hátralevő része nyugiban telik, itthon, együtt. Eszünk, alszunk, játszunk, sorozatokat nézünk, esetleg 1-2 filmet, olvasunk, kutyázunk stb, amihez épp kedvünk van.
Gyereket egyébként nem akarunk egyáltalán.
Anno gyerekkoromban másabb volt a karácsony. Azért mert fehér karácsony volt, vagyis volt hó. Lehetett hóembert építeni, szánkózni, hógolyózni. Akkor kicsit másabb volt a karácsonyi feeling. Egy kiadós hógolyózás után bemenni a meleg nappaliba, ahol ott volt a feldíszített fa, a meleg sütemény...stb, másabb volt az egész.
Az utóbbi években hó sem volt. De engem már nem is érdekel az egész. Nem is állítok karácsonyfát, nincs ajándékozás, semmi ilyesmi. Annyi, hogy szenteste bográcsban (ha nem esik az eső és/vagy nincs szélvihar) megfőzöm a halászlevet. (Ha rossz az idő és nem lehet kint bográcsozni, akkor bent a konyhában főzöm meg). December 25-én és 26-án pedig szimplán pihenek.
Kérdező, szerintem nem ilyen egyszerű a képlet. Úgy gondolod, ahol kisgyerek van, ott minden oké karácsonykor. Nem mindenhol van így. Nekem pl nem nagyon van pozitív karácsonyi emlékem gyerekkoromból. Viszont, mióta a párommal ketten voltunk, remek volt. Pedig gyakran dolgozott is ilyenkor. A gyerek téma pedig a gyerek természetétől is függ. Az enyém pl egyáltalán nem volt hajlandó meghallgatni semmi karácsonyi zenét ( még a vidámakat sem nagyon), a filmeket sem. Énekelni szintén nem lehetett. Kizárólag csak a kedvencek mehettek. Mivel szelektív evő volt mindig, ezért még a sütemények sem igazán mentek. Szinte csak 3 féle étel volt sokáig.
A veszekedésekről pedig annyit, hogy nem tudhatod ( hacsak ne mondták el), hány ezer oka lehet, hogy feszültek és vitatkoznak. Lehet, hogy pl épp csak hidegen hagyja őket az ünnep, vagy az anyagiak miatt meg a vita. Anyukád fáradt, és szeretné, ha segítenének neki. Esetleg ő szeretné meghitten tölteni a karácsonyt, a család többi tagja meg immunis az ünnepre.
Millió okot tudnék mondani, miért nem lehet olyan egy karácsonyi ünnep gyerekkel ( vagy anélkül), mint a gyerekkorodban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!