Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért áll már sok helyen a...

Miért áll már sok helyen a karácsonyfa?

Figyelt kérdés
Mármint az otthonokban. Hozzánk is begyűrűzött ez a hülye szokás, hogy napokkal-hetekkel előtte feldíszítik. 24-én meg csak bámulják, mert már majdnem uncsi, hogy ott van 2 hete?
dec. 17. 21:49
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
A kérdés az volt, hogy miért jóval korábban. Ehhez képest senkinek sem sikerült megindokolnia ezt, csak megint megy a szokásos duma, hogy ez nekem miért baj, meg hogy 200 éve mi volt (egyikünk sem élt akkor, nem mérvadó). De a kérdésre ezek szerint saját maguk sem tudják megadni a választ. Ezért nem tudok másra következtetni, minthogy a birkaszellem miatt.
dec. 18. 15:45
 12/34 anonim ***** válasza:
52%

De megadtuk a valaszt, csak te nem azt akartad olvasni.

Azért állítjuk fel hamarabb - ki mennyivel -, mert nekünk így hangulatosabb a karácsonyi készülődés. Mert próbaltuk, milyen a 24-ei díszítes, meg milyen a korábbi és miutan veled ellentétben mindkettőben volt részünk, így el tudtuk dönteni, hogy ez nekünk jobban bejön. Hogy nekünk így is van varázsa a karácsonynak.

Ennyi, csak nem vagy képes elfogadni, hogy más nem úgy erez, gondolkodik, mint te.

Egyébkent, nem jóval hamarabbról beszéltél, a kérdésben is az szerepel, hogy "napokkal-hetekkel" korábban , ismétlem, "napokkal". Azon is kiakadtál, hogy mi pl. 4 nappal korábban felállitjuk, mert szerintes az is hülyeség.

Pont te vagy az, aki nem valaszolsz arra, hogy a te karácsonyod miben befolyásolja, más mikor díszít es hogy miért majmolsz egyaltalán nyugati karácsonyfaallítást. 200 éve az emberek birkaszellem miatt kezdtek karácosnyfát állítani a te következtetesed alapján és ma is birkamód másoljuk ezt. Akkor azzal mi a baj, ha más szokásokat is másolunk, erre nem tudsz választ adni.

dec. 18. 16:26
 13/34 A kérdező kommentje:

Valószínűleg 200 éve is megkérdeztem volna. Ahogy 200 év múlva meg már nem kérdezném, ha addigra mindenki dec első felében állítja és ez lesz a szokás.

De most a 2 közül egyik helyzet sincs. Hanem van egy friss "trend", amire van egy ilyen gyenge önigazolás, hogy "de nekünk így jobb". Pont akkor lett "így jobb", amikor a külföldi módi nagyobb publicitást kapott. Milyen érdekes. Mind egyes divattrendek: mert nekem ez tetszik, ez áll jól. Pár éve meg, meg pár év múlva majd: fel nem vennék ilyet.

A karácsonyfa neve nem véletlenül karácsonyfa. Karácsony előtt nem ünneplünk SEMMIT, ami karácsonyhoz kötődik. December 24-ig advent van, aminek cseppet sem jelképe a karácsonyfa. Ez így egyszerű divatmajmolás.

dec. 18. 19:37
 14/34 anonim ***** válasza:
15%

De nem értem a logikádat. Mármint, te magad is rendben valonak tartod, hogy nyugatról átvett szokást követünk/követsz, mégis megkérdezed, miért csinálja most valaki.

Most akkor ismét megkérdezem: te miért állítasz karácsonyfát, miért nem betehemezni mész és szentmisére jársz helyette? Mondd meg, mi az oka annak, hogy ezek helyett inkább karácsonyfát állítasz?

Várj, kitalálom: az, hogy neked jobban tetszik a karácsonyfa, mint a betlehemezés meg a mise. Mert "neked így jobb". Nem?

Akkor miért olyan hihetetlen, hogy másnak meg az a jobb, hogy hamar allitja a fát? Mert neked ez nem tetszik?

Feleyleges ezzel jönni, hogy ez most egy új trendr, hiszen a karácsonyfa is csak egy új trend volt egykor.

Teljesen érthetetlen az a logikád, hogy számon kérsz máson egy olyan dolgot, érts nyugatmajmolást, amit te magad is csinálsz.

Mellesleg, ha karacsonyfa, akkor miért nem bontod le 26-a után, mikor nincs karacsony? Minek tartod utólag, meg januárig akár, minem ünnepled karacsony után a karácsonyt a faval? Az eredeti német hagyomány szerint le is bomtották egyből karacsony után, nem tartogatták januárig a fát.

Karácsony után sem ünneplünk semmit ilyen alapon, ami a karácsonyhoz tarrozik, es mégis biztoy vagyom benne, hogy nem bontod le 27-én a fát, ugye? :D

Olyan dolgokat szólsz le masnál, amit te ia csinálsz. Te is nyugati szokást majmolsz, te is allítasz valamiért karácsonyfát, holott az is divatmajmolás, te is megtartod a fát, holott szerinted az a karacsonyhoz tartozik, és nem máshoz.

Vagy nagyon buta vagy, vagy 0 önkritijád.

dec. 18. 19:50
 15/34 A kérdező kommentje:

14.

Gyengébbek kedvéért:

a karácsonyfa állítás nem a hanyatló nyugat ópiuma volt megjelenésekor, hanem a keresztények kezdték állítani a 16.században, a német-római birodalom meg történetesen pont egy keresztény állam volt és tőlünk nyugatra feküdt;

pláne végképp nem egy Amerikából átvett trend volt, mint ez a ki tudja hamarabb feldíszíteni verseny, ami most van;

a karácsonyi időszak január 6-ig tart, nem pedig 2 napig;

ennek megfelelően én láttam semmi olyan forrást, ami azt említené, hogy 2 nap után már el is tüntették volna a fát bármikor is;

valamit az esemény idején vagy utána szokás ünnepelni, nem előre inni a medve bőrére, amikor még meg sem történt, legközelebb augusztusban állítod fel, mert úgyis eljön majd egyszer dec 24 is? Minden születésnapot, évfordulót elintézel 2 héttel előtte?

továbbra sem sikerült értelmezhetően megindokolnod, hogy neked abban mi a karácsonyi készülődés, hogy ezt a 2 órát X nappal előtte tudod le (valaki meg 1 hónappal), aztán 24-ig nincs semmi változás.

dec. 18. 20:08
 16/34 anonim ***** válasza:
51%

A kedvedért: a karácsonyfa-állítást német mintára vették át itt Magxarországon.

A karácsonyi időszak nem tart januárig, a karácsony karácsonyig tart. A januári újévnek már pláne semmi köze a karácsonyhoz.

"továbbra sem sikerült értelmezhetően megindokolnod, hogy neked abban mi a karácsonyi készülődés, hogy ezt a 2 órát X nappal előtte tudod le (valaki meg 1 hónappal), aztán 24-ig nincs semmi változás."

De megindokoltam: nekem így hangulatos. Ahogy karácsonyi dalt sem csak karácsonykor hallgatok, karácsonyi filmet sem csak karácsonykor nézek, karacsonyi dekorációt se csak 24-én teszek fel, mézeskalácsot se csak aznap sütök, karácsonyi vásárba sem csak 24-én megyek. Pláne nem karácsony után, január 6-ig csinálom ezeket a dolgokat, te igen? Január elején hallgatsz Last Christmast( helyettesíts be ide bármit).

Ezek mind a karácsonyi készülődés elemei, ahogy a karácsonyfa is. Kellékei a karácsonyr készülésnek. A Csendes éj sem lesz unalmas, csak mert nem 24-én hallgatom meg először. A karácsonyi vasár sem, mert már december 5-én el lehet menni.

Te az égvilágon semmit nem csinálsz karácsonnyal kapcsolatban 24-e reggel előtt? Mintha nem is lenne addig a napig?

Nem értem amúgy, miért nem indok neked az, hogy nekem így hangulatos, így tetszik. Mintha huszadjára kérdeznéd meg, hogy miért szeretem a mézeskalácsot, én 20szor leírnám, hogy mert ízlik, és azt mondanád, ez nem indok, mert nem tarthatom finomnak, ha szerinted nem az.

dec. 18. 20:28
 17/34 A kérdező kommentje:
Dehogynem csinálok. Csak éppen mindent az idejében és sorrendjében. A korán felállított karácsonyfa egyáltalán nem a karácsonyi készülődés része. Te "elspoilerezed" a dolgot. Te is nagyon jól tudod, hogy létezik ez a jelenség, hogy évről-évre előrébb csúszik valahogy minden a karácsony kapcsán (is). Ennek a folyománya többek között, hogy vannak országok/boltok, ahol már szeptemberben fa áll az ajándékosztályon, meg októberben ömlik a karácsonyi zene. Illúzióromboló és egyben szánalmasan nevetséges is.
dec. 18. 20:36
 18/34 anonim ***** válasza:
52%
Anyáméknál mindig így volt. Mai napig hamar feldísziti. Szereti nézegetni. Kb február végén szedi le😅 Sokan azért díszítik fel hamarabb mert ha nem egy környéken laktok a rokonokkal akkor elutaznak látogatni, mint mi is. Az egyszerűség kedvéért mondkettőnk családjához az ország tök másik végébe kell menni. Így ha nem 1,5 napot akarom látni a fát akkor bizony hamarabb állítom. Vagy sokan dolgoznak az ünnepek alatt is, ha pont 24.én van szolgálatban akkor már ne is állítson fát vagy mi?
dec. 18. 20:37
 19/34 anonim ***** válasza:
52%
Egyáltalán nem friss trend, max nem posztolták sehova mert nem volt hova.
dec. 18. 20:38
 20/34 anonim ***** válasza:
38%

"Dehogynem csinálok. Csak éppen mindent az idejében és sorrendjében. A korán felállított karácsonyfa egyáltalán nem a karácsonyi készülődés része."

De ezt nem te szabod meg, mi a karácsonyi készülődés része, mert te csak egy ember vagy a sok közül és a véleményed nem mérvadó. Nem te alakítod a szokásokat. Ez nem dgy olyan dolog, hogy Kispista a gyakoriról megmondja, hogy kinek mi tartozhat a karácsonyi készülődéshez.

Olyan vagy, mint az ilyen modern álkeresztények, akik kiválogatják, ami nekik tetszik a Bibliából, és az belefér, mert szerintük oké, a többi dolog miatt meg csesztetnek másokat. Pl. hogy házasság előtt szexelni oké, de Halloweent tartani fúj. Na pont ez vagy te, kiválogatod, hogy szerinted a karácsonyi dal meg a vásár oké decemberben, mert az neked tetszik, neked hangulatos, de karácsonyfát állitani juj, azt nem szabad, mert az meg nem tetszik neked. Azt gondolod, a te véleményed alakíthatja mások szokásait.

Közben csak magad mérgezed ezzel, hogy fudsztrált vagy, mert más mondjuk 20-án allít fát. Ő meg tojik rád, felállítja és élvezi boldogan, míg te forogsz feleslegesen egy olyan témán, amibe nincs beleszólásod.

dec. 18. 21:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!