Miért áll már sok helyen a karácsonyfa?
De megadtuk a valaszt, csak te nem azt akartad olvasni.
Azért állítjuk fel hamarabb - ki mennyivel -, mert nekünk így hangulatosabb a karácsonyi készülődés. Mert próbaltuk, milyen a 24-ei díszítes, meg milyen a korábbi és miutan veled ellentétben mindkettőben volt részünk, így el tudtuk dönteni, hogy ez nekünk jobban bejön. Hogy nekünk így is van varázsa a karácsonynak.
Ennyi, csak nem vagy képes elfogadni, hogy más nem úgy erez, gondolkodik, mint te.
Egyébkent, nem jóval hamarabbról beszéltél, a kérdésben is az szerepel, hogy "napokkal-hetekkel" korábban , ismétlem, "napokkal". Azon is kiakadtál, hogy mi pl. 4 nappal korábban felállitjuk, mert szerintes az is hülyeség.
Pont te vagy az, aki nem valaszolsz arra, hogy a te karácsonyod miben befolyásolja, más mikor díszít es hogy miért majmolsz egyaltalán nyugati karácsonyfaallítást. 200 éve az emberek birkaszellem miatt kezdtek karácosnyfát állítani a te következtetesed alapján és ma is birkamód másoljuk ezt. Akkor azzal mi a baj, ha más szokásokat is másolunk, erre nem tudsz választ adni.
Valószínűleg 200 éve is megkérdeztem volna. Ahogy 200 év múlva meg már nem kérdezném, ha addigra mindenki dec első felében állítja és ez lesz a szokás.
De most a 2 közül egyik helyzet sincs. Hanem van egy friss "trend", amire van egy ilyen gyenge önigazolás, hogy "de nekünk így jobb". Pont akkor lett "így jobb", amikor a külföldi módi nagyobb publicitást kapott. Milyen érdekes. Mind egyes divattrendek: mert nekem ez tetszik, ez áll jól. Pár éve meg, meg pár év múlva majd: fel nem vennék ilyet.
A karácsonyfa neve nem véletlenül karácsonyfa. Karácsony előtt nem ünneplünk SEMMIT, ami karácsonyhoz kötődik. December 24-ig advent van, aminek cseppet sem jelképe a karácsonyfa. Ez így egyszerű divatmajmolás.
De nem értem a logikádat. Mármint, te magad is rendben valonak tartod, hogy nyugatról átvett szokást követünk/követsz, mégis megkérdezed, miért csinálja most valaki.
Most akkor ismét megkérdezem: te miért állítasz karácsonyfát, miért nem betehemezni mész és szentmisére jársz helyette? Mondd meg, mi az oka annak, hogy ezek helyett inkább karácsonyfát állítasz?
Várj, kitalálom: az, hogy neked jobban tetszik a karácsonyfa, mint a betlehemezés meg a mise. Mert "neked így jobb". Nem?
Akkor miért olyan hihetetlen, hogy másnak meg az a jobb, hogy hamar allitja a fát? Mert neked ez nem tetszik?
Feleyleges ezzel jönni, hogy ez most egy új trendr, hiszen a karácsonyfa is csak egy új trend volt egykor.
Teljesen érthetetlen az a logikád, hogy számon kérsz máson egy olyan dolgot, érts nyugatmajmolást, amit te magad is csinálsz.
Mellesleg, ha karacsonyfa, akkor miért nem bontod le 26-a után, mikor nincs karacsony? Minek tartod utólag, meg januárig akár, minem ünnepled karacsony után a karácsonyt a faval? Az eredeti német hagyomány szerint le is bomtották egyből karacsony után, nem tartogatták januárig a fát.
Karácsony után sem ünneplünk semmit ilyen alapon, ami a karácsonyhoz tarrozik, es mégis biztoy vagyom benne, hogy nem bontod le 27-én a fát, ugye? :D
Olyan dolgokat szólsz le masnál, amit te ia csinálsz. Te is nyugati szokást majmolsz, te is allítasz valamiért karácsonyfát, holott az is divatmajmolás, te is megtartod a fát, holott szerinted az a karacsonyhoz tartozik, és nem máshoz.
Vagy nagyon buta vagy, vagy 0 önkritijád.
14.
Gyengébbek kedvéért:
a karácsonyfa állítás nem a hanyatló nyugat ópiuma volt megjelenésekor, hanem a keresztények kezdték állítani a 16.században, a német-római birodalom meg történetesen pont egy keresztény állam volt és tőlünk nyugatra feküdt;
pláne végképp nem egy Amerikából átvett trend volt, mint ez a ki tudja hamarabb feldíszíteni verseny, ami most van;
a karácsonyi időszak január 6-ig tart, nem pedig 2 napig;
ennek megfelelően én láttam semmi olyan forrást, ami azt említené, hogy 2 nap után már el is tüntették volna a fát bármikor is;
valamit az esemény idején vagy utána szokás ünnepelni, nem előre inni a medve bőrére, amikor még meg sem történt, legközelebb augusztusban állítod fel, mert úgyis eljön majd egyszer dec 24 is? Minden születésnapot, évfordulót elintézel 2 héttel előtte?
továbbra sem sikerült értelmezhetően megindokolnod, hogy neked abban mi a karácsonyi készülődés, hogy ezt a 2 órát X nappal előtte tudod le (valaki meg 1 hónappal), aztán 24-ig nincs semmi változás.
A kedvedért: a karácsonyfa-állítást német mintára vették át itt Magxarországon.
A karácsonyi időszak nem tart januárig, a karácsony karácsonyig tart. A januári újévnek már pláne semmi köze a karácsonyhoz.
"továbbra sem sikerült értelmezhetően megindokolnod, hogy neked abban mi a karácsonyi készülődés, hogy ezt a 2 órát X nappal előtte tudod le (valaki meg 1 hónappal), aztán 24-ig nincs semmi változás."
De megindokoltam: nekem így hangulatos. Ahogy karácsonyi dalt sem csak karácsonykor hallgatok, karácsonyi filmet sem csak karácsonykor nézek, karacsonyi dekorációt se csak 24-én teszek fel, mézeskalácsot se csak aznap sütök, karácsonyi vásárba sem csak 24-én megyek. Pláne nem karácsony után, január 6-ig csinálom ezeket a dolgokat, te igen? Január elején hallgatsz Last Christmast( helyettesíts be ide bármit).
Ezek mind a karácsonyi készülődés elemei, ahogy a karácsonyfa is. Kellékei a karácsonyr készülésnek. A Csendes éj sem lesz unalmas, csak mert nem 24-én hallgatom meg először. A karácsonyi vasár sem, mert már december 5-én el lehet menni.
Te az égvilágon semmit nem csinálsz karácsonnyal kapcsolatban 24-e reggel előtt? Mintha nem is lenne addig a napig?
Nem értem amúgy, miért nem indok neked az, hogy nekem így hangulatos, így tetszik. Mintha huszadjára kérdeznéd meg, hogy miért szeretem a mézeskalácsot, én 20szor leírnám, hogy mert ízlik, és azt mondanád, ez nem indok, mert nem tarthatom finomnak, ha szerinted nem az.
"Dehogynem csinálok. Csak éppen mindent az idejében és sorrendjében. A korán felállított karácsonyfa egyáltalán nem a karácsonyi készülődés része."
De ezt nem te szabod meg, mi a karácsonyi készülődés része, mert te csak egy ember vagy a sok közül és a véleményed nem mérvadó. Nem te alakítod a szokásokat. Ez nem dgy olyan dolog, hogy Kispista a gyakoriról megmondja, hogy kinek mi tartozhat a karácsonyi készülődéshez.
Olyan vagy, mint az ilyen modern álkeresztények, akik kiválogatják, ami nekik tetszik a Bibliából, és az belefér, mert szerintük oké, a többi dolog miatt meg csesztetnek másokat. Pl. hogy házasság előtt szexelni oké, de Halloweent tartani fúj. Na pont ez vagy te, kiválogatod, hogy szerinted a karácsonyi dal meg a vásár oké decemberben, mert az neked tetszik, neked hangulatos, de karácsonyfát állitani juj, azt nem szabad, mert az meg nem tetszik neked. Azt gondolod, a te véleményed alakíthatja mások szokásait.
Közben csak magad mérgezed ezzel, hogy fudsztrált vagy, mert más mondjuk 20-án allít fát. Ő meg tojik rád, felállítja és élvezi boldogan, míg te forogsz feleslegesen egy olyan témán, amibe nincs beleszólásod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!