Milyen halászlét főznek az emberek karacsonykor?
Megmondom őszintén, én nem is tudtam hogy az ország más részein is főznek halat karácsonykor. Bajai vagyok, igy egyertelmű hogy ünnepekkor gyakran van halaszlé, nem csak karácsonykor, azt gontoltam ez ilyen helyi szokás lehet.
Milyen halászlét készitenek az ország többi részében?
Légyszi irjátok meg a választokban hogy melyik városban éltek.
Azért, mert itt a kommentek közöt is olvasható, hogy egyesek úgy képzelik el, hogy belefözik a tésztát.
Másrészt sokan a húslevesbe is belefözik, meg minden más levesfélébe is.
Így egyértelmü, hogy ez nem leves belefött tésztával, hanem egy szaftosabb hús (pontosabban hal) étel, aminek tésztakörítése van.
#22,
Zöldbablevesbe, borsólevesbe is sokan belefőzik a tésztát, pl. eperlevél tésztát, kis kagylót, vagy pl. a paradicsomlevesbe a betűtésztát, bablevesbe a csipetkét stb. A húslevesbe is van, aki belefőzi a cérnametéltet. Én mondjuk nem, de láttam már ilyet. Van aki külön főzi ki az összes leves mellé, bármilyen tészta legyen az bármilyen leves mellé, van aki meg belefőzi, főleg olyan levesnél, ahol nem számít, ha egy picit zavaros lesz tőle, mert amúgy is sűrű, tartalmas a leves. Mondjuk a húsleves akkor szép, ha aranysárga és áttetsző, de egy bablevesbe simán mehet bele a csipetke (már aki tesz bele), vagy a paradicsomlevesbe a betűtészta.
Sok furcsa megoldást olvastam, mi csak egyszerűen megfőzzük az alaplevet, belepasszírozzuk az apróhalat és a ponty fejet, aztán pedig beletesszük a ponty patkókat.
Viszont idén úgy néz ki, hogy először nem eszünk halászlevet karácsonykor. Mi sosem vesszük a halat, hanem mivel szoktam horgászni és engedélyem is van így a Tiszán szoktam megfogni az alapanyagot.
Idén is fogtam már pontyokat, de október óta nem megy a Tiszán a ponty. Még tegnap is próbálkoztam pedig de semmi kapás.
Viszont lesz süllő egészben sütve, abból többet is fogtam már ;)
Végigolvasva ezt a sok hozzászólást,azt a következtetést tudom levonni,hogy sokaknak halvány lila gőzúk sincs az igazi halászlé titkaihoz!
Csak a hozzávalókat árulom el,a készítés az titok!Tehát 5 hozzávaló kell hozzá: víz,hal,só,vöröshagyma(kilóként 25 dkg),őrölt pirospaprika.
Kérem! Ebből az 5 alapanyagból mennyei halászlét lehet főzni! Akinek adtam,attól.mindíg pozitív visszajelzést kaptam! Én nem ismerem se a halászlé sűrìtményt,se a halászlé kockát!
Mi az?
Bajai szokott lenni, Kiskunhalas, Kecskemét körmyéki a családom.
A halat paprikával, erőssel, hagymával felfőzöm, egy jó 2 órát fő, aztán átpasszírozom, ezek után mehet bele az "esztétikusabb" rész, pl halszelet főni.
A tésztát kézzel gyúrom, deszkán kis kupac liszt, bele tojás, só, aztán addig csepegtetem vízzel amíg össze áll.
Ha tanyasi a tojás, szép sárga lesz.
Kinyújtom nagyjából 100 forintos vastagra, meglisztezem, feltekerem mint a bejglit és gyufa vastag szeleteket szelek belőle.
Ez a deszkán szárad, majd külön megfőzöm, és rászedem a halat.
8-as: ez még véletlen sem bajai halászlé, az nem a tésztától lesz az.
A bajai halászlénél nincs elöfözés, paszírozás, hanem mindjárt a "rendes" halat kezdik fözni, és még véletlen sem két órát, hanem inkább felet, de ez a haltól is függ.
29, hát nem tudom menngire autentikus ez, nekem az anyukám mióta az eszemet tudom, kb 30 éve, mindig így főzi. 🤷🏻♀️
Nekem így ízlik, igazából nem tudom mi az autentikus, mi nem 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!