Milyen halászlét főznek az emberek karacsonykor?
Megmondom őszintén, én nem is tudtam hogy az ország más részein is főznek halat karácsonykor. Bajai vagyok, igy egyertelmű hogy ünnepekkor gyakran van halaszlé, nem csak karácsonykor, azt gontoltam ez ilyen helyi szokás lehet.
Milyen halászlét készitenek az ország többi részében?
Légyszi irjátok meg a választokban hogy melyik városban éltek.
Szóval:
budapesti vagyok és én is főzök itt halászlevet… nem szegedit nem bajait, hanem pestit;)
Nekünk is van folyónk:)
Itt így készül:
Vegyes hal, szürke harcsa fej, farok, keszeg, ponty farok az alapléhez. Zsíron sok hagyma egy kis zöldpaprika 1 paradicsom édes fűszerpaprika. Szégyen vagy nem, halászlé kocka.
Levesbe: szürke harcsa filé, ponty patkó, édes fűszer paprika.
Panasz még nem volt rá:)
Már Budapesten élünk 20 éve, de Baja környékéről származunk (Katymár), én pedig még Baján is születtem, nekem Baja a szülővárosom. Nálunk természetes, hogy a halászlé az mindig bajai. Gyufatésztával.
Amikor középiskolába jártam Szeged környékére (Vásárhelyre, vendéglátó szakközépbe), ott mindig leszólták a bajai halászlét, hogy "Fúj, hogy lehet azt tésztával megenni?", meg hogy "a bajai halászlé az gagyi, annak csak olyan üres, tartalmatlan a leve, mert nincs áttörve, átpasszírozva, csak valami íztelen híg löttyben úszik 1-2 halszelet". Az összes osztálytársam lefújjogta a bajai halászlét (tésztával), meg olyanokat mondtak, hogy meg sem kóstolnák, mert csak a szegedi a jó és az az igazi halászlé. A bajai meg sem közelíti a szegedit.
Megkérdeztem tőlük, hogy ki kóstolta már a bajai halászlét? A válasz nem lepett meg; természetesen senki, csak hallottak, olvastak róla, tudják hogy készül.
Eltelt egy kis idő, pár hét, és vittem nekik kóstolót egy bajai étteremből. Passzírozás nélkül készültet. "Hígat, tartalmatlant, íztelent"... Tésztával... :))) Úgy falták, mint a sáskák. XD Azt mondták, hogy ilyen jót még sosem ettek és ez volt ÉÉÉÉÉLETÜK legjobb halászléja, meg hogy el sem tudták képzelni, hogy ez ilyen finom is lehet. :))
Hát, ennyit erről. XD
Nekem nincs gondom azzal, ha valaki a szegedi halászlére esküszik, mert a szegedit tényleg sokan szeretik, nem ok nélkül, talán ismertebb is, mint a bajai, csak ne mondják a bajaira, hogy híg, meg tartalmatlan, meg hogy hogy lehet azt tésztával megenni fúj, addig amíg meg sem kóstolták. :) A vásárhelyi osztálytársaim közül jó páran (többen is, sokan) azt mondták, hogy bevallják őszintén, nekik ez még az általuk eddig ismert és megszokott, szeretett szegedinél is jobban ízlik. Úgyhogy sikere bolt a bajainak Szeged környékén is, nagyon örültem neki. :) Szerintem a bajai halászlét méltatlanul kevesen ismerik, tényleg csak a bajaiak és a környékbeliek, az ország egész területén inkább a szegedi az ismertebb és a kedveltebb. Nem ismerik elegen a bajait.
Én szeretem a szegedi halászlét is, de a szívem az a bajai mellett teszi le a voksot. Többféle halból készítve, ikrával és haltejjel, gyönyörűszép piros házi fűszerpaprikával, jól ízesítve, egy kis cseresznyepaprikával esetleg.
15, Most ezt így elolvasva, akkor szerintem anyukám bajai jellegűt szokott főzni, csak tészta nélkül. :D
Nálunk a halászlé az lé, paprikásan, nem ilyen sűrű passzírozott akármicsoda, hanem leves állagú. Meg benne a hal persze. Tészta nem kerül bele, kenyérrel esszük ki belőle a halat. :)
(Budapest)
#17
Igen, valószínűleg a bajaihoz áll közelebb, ha nincs átpasszírozva. De az igazi bajai az NEM ilyen nagyon híg, nagyon áttetsző, átlátszó, vízszínű, vízízű, húsleves állagú és sűrűségű valami, hanem jól beforralva önmagától (a halaktól és a paprikától) besűrűsödik, "tartalmasodik" a leve. És jól említették már előttem, a gyufatésztát nem belefőzik a halászlébe, hanem külön kifőzik mellé, majd tányérba szedik és rá merik a halászlevet és a halszeleteket.
Kenyeret nem igazán esznek/eszünk általában mellé (csak ritkán, ha valaki kér mellé), azért van hozzá/benne a tészta, hogy ne kelljen mellé még a kenyér is.
Itt egy videó, így készül és így néz ki egy jó bajai halászlé:
A lényege 7:00-8:30 percig (másfél perc) és 10:20-12:25-ig látható (kb. két perc).
https://www.youtube.com/watch?v=tBlwYRFmWGQ
A videó második felében a bajai halászléfőző fesztiválról számolnak be, ahol a youtuber többféle bajai halászlét is megkóstol (és megállapítja, hogy mindegyiknek más az íze, nincs köztük két egyforma ízű bajai halászlé, attól függően, hogy ki milyen alapanyagokat használ, milyen halból, milyen halrészekből, milyen paprikából és milyen egyéb "egyéni", saját maga által kedvelt hozzávalókból készíti a halászlét, de mégis mind hasonló főzési technológiával készül, csak más alapanyagokból, más hozzávalókból).
Akit ez is érdekel, hogy hányféleképpen készülhet, tekerjen 14:10-hez (vagy nézze meg az egész videót, ha nagyon elszánt és nagyon ráér). :) Érdekes, jó videó, szerintem.
Nekem a szegedi ott bukik meg, hogy a hagymát zsíron megpárolják - egy jó halászlébe zsirt tenni szentségtörés.
Másrészt a bajai nem "húsleves" állagú, hanem akkor már inkább gulyásra emlékeztet, aránylag rövid leve van, kocsonyás, nem levesszerü.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!