Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Mért fáj az egyes embereknek,...

Mért fáj az egyes embereknek, hogy vannak Magyarországon, akik megtartják a Halloween-t?

Figyelt kérdés

Olvasgattam a halloween-es kérdéseket, és szinte mindegyikhez oda van írva, hogy "nálunk nincs halloween, mindenszentek van, ilyen ünnep nincs nálunk, amerikamajmolás, nem európai ünnep", stb...

Elhiszem, hogy nektek nem tetszik, de másnak igen, ez mért fáj nektek annyira, nem egy napon van halottak napjával. Kifejtenétek?

#Halloween #Mindenszentek #halottak napja.
2015. okt. 26. 18:01
1 2 3 4 5
 31/41 anonim válasza:
100%
Csak láttam fb-n a kérdést és kifejtettem véleményemet. Nekem nem fájnak az ilyen emberek. Idegeskedjen csak rajta, nem érdekel. :ĐĐ
2015. okt. 27. 16:41
 32/41 anonim ***** válasza:
0%
Mi is csak láttuk itt a kérdést, és kifejtettük a véleményünket. A kérdező hozta szóba a témát, nem mi.
2015. okt. 27. 16:43
 33/41 A kérdező kommentje:
Azért hoztam szóba ezt a témát mert itt nagyon sok kérdésnél látom, hogy 12 év körüli gyerekek kérnek ötletet, hogy mik legyenek az iskolai halloween bulin, és mindig vannak emberek, akik leugatják, hogy Magyarországon mindenszentek van, meg amcsimajmolás, nem magyar szokás, stb... Mért zavaró ez ennyire? Elhiszem, van egy véleményetek, nem tetszik, kész, nem is kell, hogy mindenkinek tetsszen, de mért kell " a pofájába üvölteni" kislányoknak?? Mért nem lehet az ilyen jellegű kérdéseket figyelmen kívül hagyni??
2015. okt. 27. 16:57
 34/41 anonim válasza:
11%

Az én kérdésem pont az lenne hogy: Mért fáj az egyes embereknek, hogy megvetem a Halloweent?

Én egyre több olyat olvasok, hogy nem ezt az ünnepet,hanem annak tagadóit támadják!

Ütközik a vallásommal, az eredetével együtt. Nem tetszett soha, és elegem van abból, hogy néhány ember azt hiszi, hogy ez felváltja a mi Mindenszentek és Halottak napja ünnepünket (mindig tisztelet a kivételnek!!).

Szóval igen...ha valaki megmagyarázza nem tetszését, és nem azokra gondolok akik bántják a Halloween ünneplőit, akkor azt ne támadjátok lécives!

2015. okt. 27. 21:38
 35/41 A kérdező kommentje:

Senki nem mondta, hogy ez elvenné a mindenszentek, halottak napja helyét, csupán sokan előtte nap buliznak egy jót, gondolom ez szúrja a szemeteket. Én is vallásos vagyok, de úgy ítélem meg, hogy nincs ebben semmi ördögtől való, csupán egy jó buli. :) Én nem azt támadom, aki nem fogadja el a halloweent, csupán az nem tetszik, amikor ez ügyben bizonyos emberek rögtön leugatnak másokat. :)

De legalább te képes voltál normálisan kifejteni a véleményed, úgyhogy külön köszönöm. :)

2015. okt. 27. 21:43
 36/41 Gina Lollobrigida válasza:
88%

Egyébként a valláshoz sincs sok köze (legalábbis szerintem), bár szokták úgy emlegetni (inkább csak a miszticisztikuma miatt esetleg), hogy "az Ördgög éjjele".

Itt inkább arról van szó, hogy ezt úgy magyarázták, hogy ez az az éjszaka, amikor megszűnik a határ az élők és holtak között, arra az éjjelre átjárhatóvá válik ez a kapu.

A keltáknál (íreknél, nem pedig az amcsiknál) a nyár utolsó napját is jelölte, mert utána már a hideg november kezdődik.

Egyébként meg azt én a részemről régen nem értem már, hogy a sok hülye, aki 28-29 évvel ezelőtt azt kiáltozta hogy "mikor lesz itt már végre Amerika és szabadság" és kommunistázott mindenkit, stb, azoknak most miért az ősmagyarság meg a ruszkik vagy Irán az etelon (halloweentől függetlenül? ...hülyék)

2015. okt. 28. 15:22
 37/41 anonim válasza:
79%
A halloween október 31-én van, Mindenszentek nov. 1-jén, a Halottak napja pedig november másodikán. Amerikához annyi köze van, hogy ott is ünneplik, és sokan amerikai filmben látták először a hagyományt. Amúgy európai, kevert szokás... Kelta eredetű, majd a rómaiak hódításakor vegyült az ő hagyományaikkal, amiket aztán időben hozzá igazítottak. Aztán a keresztények meg a saját ünnepüket szintén ehhez igazították... ugyanúgy, ahogy a Karácsonyt is. Mert bizony-bizony, az sem keresztény ünnep eredetileg, Jézus, még ha élt is, nem akkorra teszik a születését, csak egy meglévő pogány ünneppel egyidőre tették, hogy ezzel is bizonyítsák, hogy lám, mennyi ember ünnepli a keresztény ünnepeket... Ugyanez a helyzet a Halloween-nel is. Magyarán beszélhetünk hagyományról, de valójában Európában jóval régebbi ünnep, mint a Halottak napja. És jóval régebbi, mint mióta piciny népünk felvette a keresztény hitet anno... Nyilván nem túl szimpatikus az amerika-szagú pénzközpontú ünneplési mód, dehát ez melyik ünnepünket nem fertőzte meg eddig? Egyet mondjatok... A "bulizásnak" is funkciója van az eredeti hagyományban, ahol az előző évben elhúnytak lelkeinek próbálták a hangoskodással utat mutatni a túlvilág felé. Mert náluk ez volt az év utolsó napja. A kereszténységben gyászolnak és emlékeznek ezen a napon, ők meg aktívan részt vettek hitük szerint a halottak helyes útra terelésében. Nem olyan borzasztó ez... Szerintem sokkal borzasztóbb pl amit a Karácsonnyal művelnek... A szeretet ünnepe... hm... amennyiben pénzben hivatott megmutatni, hogy ki szeret kit legjobban, akkor talán. Én nem ünneplem a Halloweent, csak tököt faragunk a gyerekkel, mert jó móka. De messze nem tartom olyan visszataszítónak magát az ünnepet, mint - kövezzetek meg érte - a ma Karácsonynak csúfolt borzalmat. Szívem szerint bezárkóznék a lakásba november végén, és ki se jönnék januárig, annyira befordulok a túlcsorduló, pénzben mérhető szeretet-áradattól, amire sokan hitelt vesznek fel, csak hogy biztosan érezze az az édes lurkó, hogy őt is annyira szeretik, mint a szomszéd Pistikét, úgyhogy igen, neki is lesz 150ezres bringa még 80ezres legó...:P Még ha apu-anyu nem is eszik ezért pár hónapig csak üres kenyeret, akkor is! Na, eltértem a tárgytól. Ünnepeljen mindenki mindent úgy, ahogy akar, és foglalkozzon kicsit többet magával, mint hogy azon csámcsog, hogy ki-mit-miért...
2015. okt. 28. 23:17
 38/41 anonim ***** válasza:
69%

Mert tudatlanok.

Magyarországon is volt régen hasonló ünnep, csak feledésbe merült, és nem Halloween-nek hívták.

A mi őseink is faragtak tököt, azzal rémisztgették a lányokat ősszel:)

Az pedig a tipikus begyepesedett magyar valóság, hogy nem képesek elfogadni új dolgokat. Saját szórakoztatására, mert tetszik és kedves kis ünnep/alkalom, miért ne ünnepelhetné valaki?

2015. okt. 30. 18:26
 39/41 anonim ***** válasza:
100%

És csak, hogy alátámasszam fenti írásom, itt egy kis ismertető annak, aki nem ismeri történelmünket:

"Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi."

2015. okt. 30. 18:36
 40/41 anonim válasza:
84%
Akiknek annyira fáj azok azt hiszik, hogy a magyar kultúra a semmiből jött elő és más népek kultúrája egyáltalán nem befolyásolta. Ezek tartják magukat "nagymagyarnak", de semmit sem tudnak a magyar történelemről és a Kárpát-medence történelméről. A Halloween kelta, pogány ünnep és nem amerikai. Előző válaszoló jól írta, a tökfaragás már a középkor óta része a kultúránknak. Mivel Halloweenkor is szokás így a kettő tökéletesen megfér egymás mellett. Azonkívül a Kárpát-medence már több ezer éve lakott volt, főleg kelta, majd később sarmata és szláv törzsekkel, mielőtt a nomád magyarok elfoglalták volna. A honfoglalók nem átvették ezek népek helyét, hanem a vezető réteg lettek. Nekünk, akik a köznép leszármazottai vagyunk jóval nagyobb eséllyel vannak kelta őseink, mint ősmagyarok. Innentől kezdve tökéletesen beleillik a magyar kultúrába a Halloween.
2015. okt. 31. 11:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!