Miért kell nekünk átvenni egy tipikusan "amerikai" ünnepet, a Halloweent?
Van nekünk egy olyan, hogy "Mindenszentek". Eddig is tökéletesen megfelelt.
Engem irritál, amikor egy ilyen napon, magyar szokás szerint csendes emlékezéssel, gyertyagyújtással ünnepel a többség, a fiatalság meg csak lehetőséget lát benne a bulizásra, mert .... és ez irritál igazán...a tévében ezt látta.
Közben repkednek fel a kérdések, hogy mit is mondanak, meg miért, mit csinálnak, stb. Lövése nincs senkinek, miről szól az ünnep, a lényeg, hogy jelmezbe lehet öltözni (többségében tinilányok, olyan ruhákban, amit elsősorban szexshopok kínálatából szemeznek ki...no comment, csak úgy amerikásan...) és bulizni egyet.
Kézcsókom: Európa --> beöltözés--> FARSANG
Egyszer fog nálam bárki csengetni, hogy csokit vagy csalunk, többször nem. Erre 10 éves garanciát vállalok.
Már csak azt várom, hogy ünnepeljük mi is a Hálaadást, sült pulykával meg kutyafülével, miközben a gyerekeink nem is hallottak Márton napról, meg a libákról.
Muszáj ész nélkül majmolni mindent, amit a tévében látnak??
Jó, elismerem és tiszteletben tartom kedves kérdező a nézőpontod, és igazad is van valamilyen szinten, de a halloween egy nagyon jópofa ünnep, egy kivételes hangulattal, jó pofa kiegészítőkkel. Most kinek nem tetszene egy emberi fejre faragott dísztök, egy jelmezes felvonulás, egy kis cukorkát gyűjtögetés? :D Jó, persze nálunk ez nem erről szól, de a hangulata megvan, és azt is el kell ismerni, hogy nagyon jó időpontban van. Egyszerre egy szüreti-halottak napi-őszzáró ünnep, ami után elkezdhetnek az emberek kelszülni a karácsonyra, Adventre, stb.
Csak a jó ünnepeket szokás átvenni. Nem hinném hogy valaki pulykát enne hálaadáskor, vagy ünnepelne július 6.án mert a tengeren túlon az a "trendi".
Szerintem a Halloween egy nagyon kreatív kis ünnep. :) én nagyon szeretem.Akiknek nem tetszik azoknak nem kell foglalkozni vele, akik meg szeretik az ilyesmit azok meg csinálják nyugodtan. Én pl minden évben beöltözök, azért nézzük már azt is hogy nem minden ünnepünk magyar eredetű ;)
De aki szereti annak egy jó buli.
mi az, hogy magyar? magyarázd meg a fogalmat kérlek, s hogy honnan alakult ki ez a nép? mert régen nem volt magyar... a magyar nép különböző más népekkel keveredett, rengeteggel, s végül lett magyar, de nincs olyan, hogy tiszta magyar.. a magyar egy "keveréknép"... másrészt, Halottak napja November 1.-jén van, Halloween pedig Október 31.-én. Nem értem, hol ütközik össze számodra eme két ünnep. A Hálaadás meg szerint épphogy szükséges lenne a világ minden táján, mert az emberek nagyon hálátlanok. Adtál te hálát azért, hogy mondjuk naponta tiszta vizet ihatsz, hogy mosakodhatsz, hogy ételhez juthatsz, na meg nem tuolsó sorban nethez? Mert vannak országok, ahol még egy pohár víért, vagy egy szelet kenyérért is egy szál szakadt rongyban koldulnak a csontsovány gyerekek... ? van neked fogalmad az egészről, úgy egyáltalán? Minden probléma kezdete, s persze a megoldása is bennünk van.
L/20
Én attól kapok agybajt, amit itt műveltek kedves "csakmagyarünnepettartokmeg" emberek!
NEM AMERIKAI ünnep a Halloween, hanem angolszász. Ha ilyenkor pár fiatal jól érzi magát, az nektek hol baj? Hol fáj? Október 31-e az Halloween. Más néven Mindenszentek előestéje. Ha nem tudjátok mi ez, akkor keressetek rá, a net rengeteg információval szolgál. A másnap, vagyia november 1-je, az Mindenszentek, ünnepnap Magyarországon, és csak november 2-a Halottak napja. Tehát nem értem, hogy két, ismétlem 2 nappal Halottak napja előtt, ha egymást ijesztgetik a fiatalok, az miért baj a savanyú magyaroknak? Én egyébként mindkettőt tartom, október 31-ét és a Halottak napját is. a kettő nem zárja ki egymást.
A farsangnak is megvan az ideje és helye. Télen, amikor űzzük a telet. Halloweenkor meg azért kell beöltözni rémnek, mert ilyenkor sok túlvilági lény átlép az emberek világába, és így lehet köztük elvegyülni. Mindkettő tömény mitológia.
Az már más kérdés, hogy a kereskedők erre is lecsaptak. De könyörgöm! Ha nem vettétek volna észre, már most árulják több boltban is csokimikulásokat. Akkor most szüntessük be a Miklós-napot is, mert kereskedőünnep lett belőle?
Ez nem ész nélküli majmolás, nagyon is sok utánajárás történt. Az pedig, hogy a gyerekek nem ismerik a magyar szokásokat, részben a pedagógusok, részben a szülők hibája. Szóval nem a Halloween-t ünneplőket kéne szidni, hanem kicsit magatokba nézni, hogy ha annyira odáig vagytok a hagyományoktól, akkor adtok-e rá módot, hogy a gyerekek megismerjék azokat, mert tényleg nagyon sok értékes hagyományunk van, de szerintem nem pocskondiázással meg a másik kultúra lenézésével kéne foglalkozni.
Egyébként nekem például semmi közöm a Mindenszentekhez, mert nem vagyok keresztény. Vagy akkor ennek most kötelezőnek kéne lennie, és én vagyok a rossz?
"Lövése nincs senkinek, miről szól az ünnep" Ott ül a net előtt, ha van esze, utánajár. Ha nincs, akkor picsog tovább.
Amúgy én tisztellek ismeretlenül is, csak a tudatlanságból eredő ostobaságtól forr fel az agyvizem. Előbb járj utána a dolgoknak, és csak utána kezdd el fikázni!
További kellemes estét, és Happy Halloween!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!