Miért kell nekünk átvenni egy tipikusan "amerikai" ünnepet, a Halloweent?
Van nekünk egy olyan, hogy "Mindenszentek". Eddig is tökéletesen megfelelt.
Engem irritál, amikor egy ilyen napon, magyar szokás szerint csendes emlékezéssel, gyertyagyújtással ünnepel a többség, a fiatalság meg csak lehetőséget lát benne a bulizásra, mert .... és ez irritál igazán...a tévében ezt látta.
Közben repkednek fel a kérdések, hogy mit is mondanak, meg miért, mit csinálnak, stb. Lövése nincs senkinek, miről szól az ünnep, a lényeg, hogy jelmezbe lehet öltözni (többségében tinilányok, olyan ruhákban, amit elsősorban szexshopok kínálatából szemeznek ki...no comment, csak úgy amerikásan...) és bulizni egyet.
Kézcsókom: Európa --> beöltözés--> FARSANG
Egyszer fog nálam bárki csengetni, hogy csokit vagy csalunk, többször nem. Erre 10 éves garanciát vállalok.
Már csak azt várom, hogy ünnepeljük mi is a Hálaadást, sült pulykával meg kutyafülével, miközben a gyerekeink nem is hallottak Márton napról, meg a libákról.
Muszáj ész nélkül majmolni mindent, amit a tévében látnak??
Ez a kollektív nemzeti elhülyülés és nyugatimádat elsőrangú tünete. Július elején pedig azzal volt tele a főutca, hogy függetlenség-napi party lesz a GLXBLT nevű szórakozóhelyen. Jót röhögtem ezen...mi közünk a jenkik függetlenségéhez!?!?
Aztán ott a Valentin-nap, azt is sikerült átvenni a jenkiktől. Meg úgy általában mindent. Kitalálnak valami röhejes baromságot, elnevezik divatnak, rá 1 hétre már az egész bolygón elterjed. Amerika fingik egyet, az egész világ szagolja. És mindez azért mert az emberek hihetetlenül el vannak hülyítve.
Már megint egy roppant provokatív kérdés. És csakazért is leírom,hogy angolszász :)
1. a halottaknapja nem egyenlő a halloweennal. én is "ünneplek" halloween,de másnap kimegyek a temetőbe gyertyát gyújtani.
2. Te tudod mit ünneplünk karácsonykor? És,hogy miért? Tudod mit ünneplünk pünkösdkor,miért böjtölünk,stb? Mert állítom,hogy a magyarok 40%ának lövése sincs,hogy mire jó ez az egész, és még rengeteg ember is csak annyit tud,hogy Jézussal volt valami... (lásd: közvélemény kutatások ünnepek előtt)
3. én tudom miért van halloween és nem a sexshopból veszem a ruhámat :)
4. A karácsonyt ünnepelők,járnak templomba? :) voltak már éjféli misén?
Kedves utolsó.
A karácsony nem feltétlenül vallásos ünnep,nem véletlenül nevezik a szeretet ünnepének is. Már a kereszténység elterjedése előtt is tartottak hasonló ünnepeket a téli napforduló alkalmából.
A kérdésben nem szerepel sem karácsony, sem templomba járás. Nem tudom mennyire segíti a kérdezőt ez a vita. De ha már… kedves előttem író: Ha te templomba járó keresztény ember vagy, akkor nem illene elnéző mosollyal gondolnod azokra, akik karácsonykor nem Jézus születését ünnepelik? A te hited mennyiben rendül meg ettől? Vagy miért tekintesz rá úgy mint istenkáromló cselekedetre, s miért nem gyakorolod a türelmesség erényét? Vagy csak beszól, mert az jó?
Írtam, van hasonló magyar népszokás is, az is le lett húzva. Akkor mi a helyes felelet a kérdésre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!