Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Miért állítják szembe egyesek,...

Miért állítják szembe egyesek, főleg az idősebb korosztály, a Halloweent és a halottak napját?

Figyelt kérdés

Lassanként elkezdődik az az időszak, amikor a boomerek (és boomer lelkű fiatalok) megosztják Facebookon a "Magyarországon halottak napja van, nem halloween" károgást.

Az érveim, amiért ez butaság:

1) Halloween október 31-én egy főleg gyerekeknek szóló jelmezes, csokigyűjtős, tökfaragós játék. Halottak napja november 2-re esik és egy komoly "ünnepnap". Két külön eseményről van szó, amik nem is egy napra esnek!!!

2) Vannak református ismerőseim, akiknek október 31 valóban ütközik a reformáció ünnepével. Viszont a skót meg amerikai reformátusok (ott presbiteriánusoknak hívják) kicsit többen vannak a magyar reformátusoknál, és nem látnak abban ellentmondást, hogy nappal emlékeznek a reformációra, este meg a gyerekek beöltöznek batmannek.

3) Szoktak hivatkozni arra, hogy az egyik régi hagyomány, a másik meg valami új dolog, ami ráadásul a csúnya gonosz nyugatról jön. És akkor mi van? Egy időben a kereszténység (tehát a halottak napja) is valami idegen nyugati dolog volt a turult imádó magyaroknak. Miért pont azt a történelmi pillanatot kellene megörökíteni, amikor a szomszéd Kertészné Marika néni 20 éves volt? Marika néni sem mindent úgy csinál, ahogy az ő nagyszülei.

okt. 21. 09:45
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
21%

"tök idegen gyerekek hordákban csöngetgetnek be a házakba"

A karácsonykor házhoz menő kórusokról is ugyanezt gondolod?

okt. 21. 16:35
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
11. Kórusokkal még nem találkoztam.
okt. 21. 17:26
 13/20 anonim ***** válasza:
91%
Engem csak az zavar, amikor vki a halottak napjával kapcsolatban úgy nyilatkozik, hogy "azt töröljük el, nem elég izgi, boomer fos".
okt. 21. 20:01
 14/20 A kérdező kommentje:
#13 Ilyet még nem hallottam, de engem is zavarna, ha hallanék.
okt. 21. 20:08
 15/20 Metionin ***** válasza:
92%
Mert az egyiket megszokták, a másikat nem. Régebben a Valentin nappal is így voltak sokan az idősebbek közül, nem értették, minek az. Most meg már megszokott, a Halloween is az lesz pár év múlva, főleg ha arra is kialakul a kereskedelmi hájp.
okt. 22. 12:47
 16/20 anonim ***** válasza:
93%

Nagyon fiatal lehetsz, hogy ilyenekkel foglalkozol.

Ünnepeld te azt amit akarsz, és ne foglalkozz mással, ilyen egyszerű

okt. 23. 11:46
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
A Valentin-nap nem megszokott, kezd elkopni hálaistennek
okt. 23. 11:47
 18/20 NTBS ***** válasza:
Mert zavarja őket.
okt. 25. 19:43
 19/20 anonim ***** válasza:
77%
13~ Én nem így mondom... De hasonlón nem látom nagy jogosultságát, nem egy napon kéne megemlékezni, erre nem kéne egy ilyen nap, csak katolikus hagyománynap, és konkrétan katolikusokból egyre kevesebb van az országban. Ezért is dühítő, hogy ezzel jönnek a Halloween ellen és összemossák a Mindenszentekkel is. A halottak napja egy "semmi", már bocsánat!
okt. 30. 11:45
 20/20 anonim ***** válasza:
88%

19+

Bár én olyan szempontból is elhatárolódó vagyok, hogy nem járok temetőbe és másképpen rendezem. Ez hitemből is fakad, nem vagyok vallásos, sima istenhitem van spiritualitással. De ettől függetlenül is úgy gondolom, hogy nem 1 napon kell megemlékezni és nem azon a napon kéne "kötelező módon". De szinte ugyanezt gondolom a Valentinről is. Azt kismértékben tartottam párjaimmal, de nem estünk túlzásba és nem estünk hasra tőle.

okt. 30. 11:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!