A húsvét és a pünkösd miért maradt meg egyfajta "belső ünneplésnek", már-már misztériumnak a világfelé? Hogyhogy nem lett belőlük világi ünnep?
Igazából húsvétkor és pünkösdkor sincsenek tipikus filmek, zenék. A boltok nem borulnak húsvéti és pünkösdi dekorációba. A nem hívők többsége azt se tudja, hogy mikor van pünkösd, sokaktól hallottam, hogy koppannak reggel, hogy nincs busz vagy zárva van a kisbolt. A húsvétot még többen tudják (bár sok olyanról hallottam, aki arról sem tudja), de a gyakorlatban sokaknak egy családi ünnep helyett, inkább egy pihenős, kirándulós nap, wellness stb. A húsvét kimerül egy kis csokiban esetleg a gyerekeknek. Nincs ünnepi forgatag, nem készítenek olyan jellegű ünnepi lakomát (báránysült, kalács, torma és más keserű gyökerek, tojás stb.), mint karácsonykor, nem maradnak otthon az emberek, hogy szűk családi körben megüljék ezeket az ünnepeket. De a mérsékeltebben hívő embereknél sem csinálnak akkora nagy hacacárét. A kultúrvallásoskodó álszentségnek sem ez a fő időszaka, hisz a mélykeresztény politikusaink sem a húsvéti vigílián vagy pünkösdi istentiszteleten borulnak hasra feltörölni a padlót a templomokban (persze az Orbán egy külön kategória).
Inkább a tényleg vallásos (nem feltétlenül mélyen, de azért nem az a típus, akitől ha megkérdezik, akkor hívőnek vallja magát és annyi) emberek maradnak otthon és ülik meg családi ünnepként, ők csinálnak ilyenkor is nagy lakomát stb. Meg persze nem keresztények közül a zsidóknak is van hasonló ünnepük pár nap eltéréssel, csak az ő ünnepeiknek ószövetségi tartalma van, nyilván nem újszövetségi. Nem hívők közül az ilyen típusú ünneplés az ismerősi körömben általában azoknál jellemző, akiknek a családjuk vagy a barátaik hívők.
De ha jobban belegondolunk: a karácsonynak van világi már-már epithetonja is "karácsony, a szeretet ünnepe"-ként, de a húsvétnál és a pünkösdnél semmi olyan nincs, ami rögtön eszünkbe jutna. Max. körül lehetne írni a hangulatát.
Vajon mi ennek az oka?
Ez rendkivül egyszerü, nincs benne akkora üzlet.
Ezert lett a valentin nap meg halloween felfuttatva mert ott mindent is el lehet adni
#1.
Mondjuk igaz: ajándékozás nincs, bár próbálták bevezetni húsvétra még a Boxing Day-t is (legalábbis az Emagnál), de továbbra sincs ajándékozás, amiből a legnagyobb bevételt lehet kaszálni. A kísérlet sikertelen volt.
De a halloweennél sincs ajándékozás. Bár tény, hogy ott meg buli van, ahogy újévkor is, szóval ott meg a csoki, rágcsa, jelmez (ez ugye még újévkor sem fogy) stb. fogy.
Egyébként én nem szomorkodom miatta. Az hiányozna még, ha a húsvét, meg a pünkösd is giccsben úszva folyjon a TV-ből, a boltokból, mindenhonnan és egy undorító fogyasztói ünnep legyen belőle, aminél lassan már azt kell szégyellni, ha valaki nem fogyasztóian, drága ajándékokkal ünnepli. Szintén nem hiányzik az álszenteskedés akár a család mellett, akár a barka körül, akár a templomban. Legalább vannak lehetőségek azoknak, akik szeretnének valóban minőségi időt eltölteni a családjukkal, mert, hogy a karácsony már rég nem arról szól, az is biztos.
Szerintem a húsvét is családi ünnep, csak máshogy.
Tavasz van, jobban lehet kirándulni, utazgatni mint télen. Az utazás is családi program. Tele vannak a húsvéti hétvégén a szállások foglalással.
Engem nem egyszer megszóltak, hogy miért nem utazunk mi is. Hát ekkor azért nem, mert ez nálunk alapvetően egy vallási ünnep.
#3.
Az én szememben a családi ünnep egy meghitt ünneplés, otthon, az asztal körül vagy a nappaliban. A vallási ünnepek számomra alapvetően a családi ünnepek is, ugyanakkor családi ünnep lehet vallás nélkül is valami. Mi is hívők vagyunk, mi sem utazunk el, hanem ugyanúgy megüljük, mint a karácsonyt. De vallástalan példát a húsvétnál erre nem láttam.
Viszont, ha a te értelmezésed nézem, akkor családi ünnep a márc. 15., a máj. 1., meg még sok más is, hisz akkor is tele vannak a szállodák, sokan elutaznak, sokan kirándulnak egyet a természetben stb. Bár lehet, hogy azért, mert mi sokat utazunk, én meg sokat túrázom, ezért nem érzek ünnepi hangulatot sem benne, de nekem alapvetően soha nem ez társult az ünnep szóhoz.
Valtozo, nalunk a husvet egy csaladi unnep. Mi akkor is jokat lakomazunk, husvet szombaton pl hidegtalas kajakat eszunk: kaszinotojas, sonka, salatak, bejgli.
Vasarnap es hetfon pedig baranyt eszunk genovai pitevel. Nekunk van balatoni nyaralonk, szal legalabb egy napra lemegyunk. Ilyenkor a tipikus filmek vallasos filmek, en nagyon szeretem azokat. A punkosdot azert nem unnepeljuk mert en Pragaban elek es ott nem unnep.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!