Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Miért kritizál valaki úgy...

Miért kritizál valaki úgy olyanokat, akik tartanak egy bizonyos ünnepet, hogy közben ő is élvezi a "plusz 1 nap pihi"-t?

Figyelt kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/unnepek__punkosd__10382579-mi..

https://www.gyakorikerdesek.hu/unnepek__punkosd__10516212-sz..

Főleg a keresztény (eredetű) ünnepekre jellemző ez nálunk (például pünkösd, nagypéntek, nagyszombat, az elvetemültebbek a húsvéttal is), de előfordul más jellegű ünnepekkel is (például máj. 1.). Szerintem ők lennének a legjobban felháborodva, ha bejelentenék, hogy "No, akkor emberek! Munkára, iskolába mindenki!". Nem tudom miért kell azokat kritizálni, akik például vallásosak és ünneplik (ami az ország nagyobb részét azért érinti), ha már a plusz egy-két nap pihizés kell nekik... Ott van a kedvenc Pottyondy Edinánk, hivatásos becsületsértőnk, vallásgyalázónk és hagyománygyalázónk is, aki volt kedves a világon százalékarányban a legnagyobb vallás, legnagyobb ünnepeit (felekezettől függetlenül) porig gyalázni. Ezek az emberek ilyen büszke valláskritikusok lennének egy klerikálisabb, teokratikusabb országban is, például radikálisabb, szunnita muszlimok előtt is?? Csak szerintem nevetségesek és gyerekesek az ilyen emberek??

2021. ápr. 19. 23:33
1 2 3 4 5 6
 41/58 anonim ***** válasza:
100%
A népesség egy csoportja ünnepli, egy másik csoportja meg nem. Ezek nagyrésze leszarja, hogy a többi mit csinál. És vannak a habzó szájúak, akik vagy azért kötnek bele a másik csoport tagjaiba, mert azok máshogy csinálják, mint ők, vagy azért, mert úgy érzik, hogy valakik beléjük kötöttek. Valahol gyerekes ez a viselkedés.
2021. ápr. 22. 10:14
 42/58 anonim ***** válasza:

„Ha nem akar, ne ünnepeljen”

Értsd már meg, ember. Az általad említett ateisták nem mennek misére, nagy valószínűséggel nem állítanak májusfát, stb., tehát a te fogalmaiddal élve nem ünnepelnek, akkor mi a god? Annyiban „ünnepelnek”, hogy otthon vannak, de legtöbben ha akarnának, se tudnának dolgozni (aki meg olyan munkakörben van, az simán be fogja vállalni a melót aznap, hogy te ott ülhess a misén).

2021. ápr. 22. 23:25
 43/58 anonim ***** válasza:
„mi a gond” akart lenni, nem god (Freud, menj innen :D)
2021. ápr. 22. 23:25
 44/58 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy ezeknek, akiket én linkeltem (NEM AZOKNAK, AKIK NEM ÜNNEPLIK, mindenki eldöntheti, hogy mi számára a fontos), kritizálnak és alázkodnak, sokszor már-már megalázó módon. Ahhoz mindenkinek joga van, hogy eldöntse, hogy NEKI, mi a fontos, DE ahhoz már senkinek sem, hogy megmondja, hogy NEKEM vagy mondjuk a legtöbb kereszténynek, mit kellene ünnepelni és mit nem. Azzal nincs semmi baj, ha valaki nem akarja ünnepelni és szép csöndben nem is teszi, de azokkal annál inkább, akik FELTÉTLEN KÉSZTETÉST ÉREZNEK ARRA, HOGY MÁS CSALÁDOK/EMBEREK SZOKÁSAIT MEGSZABJÁK.
2021. ápr. 23. 00:26
 45/58 molnarmarcell21 ***** válasza:
58%

Kedves kérdező, leírom még egyszer a problémámat: Úgy kétnapos munkaszüneti nap ez az ünnep, hogy 2021-ben már nem társul hozzá semmilyen elterjedt népszokás, illetve nem ünneplik az emberek széles körben. Ellentétben mondjuk az anyák napjával vagy a ballagással. Ezért kritizálom szerintem jogosan, hogy a pünkösd munkaszüneti nap, hiszen az emberek többsége nem ünnepli.

Te vitattad, hogy ne lenne széles körben elterjedt, ezért - bár borítékolható eredménnyel - megvártam az idei pünkösdöt és még kérdést is kiírtam róla, ami nyilván nem reprezentatív, de azért valamit mégis mutat.

https://www.gyakorikerdesek.hu/unnepek__punkosd__11157858-mi..

Valósabb képet ad a dologról, hogy a média mennyire nem foglalkozik vele:

Net: [link]

TV: [link]

És hogy kihangsúlyozzam: Felőlem mindenki ünnepelhet azt, amit akar, de nem látom értelmét, hogy szabadnap legyen, amikor fontosabb események is vannak, amelyekhez meg nem jár szabadnap.

2021. máj. 24. 07:16
 46/58 A kérdező kommentje:
Pünkösd a harmadik legnagyobb ünnepnap az évben. A Szentlélek kiáradását ünnepeljük, ami még mindig egy hatalmas nagy esemény. Engem az ateisták nem érdekelnek, mert még mindig kisebbségben vannak, ugyanis még úgyis több keresztyén van Magyarországon, hogy a lakosság hatalmas százaléka nem válaszolt. A lakosság 54%-a valamelyik keresztény egyházhoz tartozik (protestáns, katolikus, ortodox stb.), ami mindben a harmadik legnagyobb ünnep. Az országban élnek zsidók is, akik számára ez a sávuot, azaz a törvényadás ünnepe, számukra ez parancsolt ünnep. Az országban vannak iszlám vallásúak is, számukra ez szintén egy jó alkalom lehet megülni a ramadán böjt megtörésének ünnepét, ha nem is pont azon a napon van, de nagyon közel hozzá. Egy gyakoris kérdés semmit nem bizonyít, az pedig, hogy a nyugatiak által pénzelt, kapitalista média (ahol az ünnep már csak az üzletről szól) pedig azt kap fel, amit akar. Valentin-napra sem volt külön műsor, mégis lenne rá igény, vagy mégis sokan ünneplik. Viszont mondjuk a független közmédia húsvétra és pünkösdre is külön programot készített, például filmekkel mise- és vagy istentisztelet közvetítésével. Te félbolond, az anyák napja eleve piros betűs, mivel Magyarországon május első vasárnapján ünneplik! Mit szeretnél?? Legyen sötétpiros betűs?? Zárjanak be a boltok?? Ne haragudj de ez ahhoz túl kicsi ünnep, pláne hogy eleve piros betűs a nap miatt, amire esik. A ballagás pedig minden iskolában máskor van, nincs egy kijelölt nap. Egyébként az diákoknak a tanév vége felé van, sőt sok iskolában a tanévzáró napján és utána sehol sem tartanak már órákat, a szülők, keresztszülők, nagynénik, nagybácsik ki tudnak venni egy napot az egész életükben egyszer, vagy nagyon max. 5 alatt, a nagyszülők, esetleg dédszülők pedig eleve nyugdíjasok. Ez még kevesebb embert érint, ugyanis ballagók egyedül az általános iskola, felső nyolcadikosok és a gimnáziumi tizenkettedikesek. Olyan, mintha azt akarnád piros betűs ünneppé tenni, hogy esküvő. Mégis mikor?? Egyébként nekem is van kb. 80 közvetlen ismerősöm, akik ünneplik, ha meg nem vallásosak, akkor családi eseményeket tartanak ekkor és hagyományokat őriznek (pl. ünnepi ételek, pünkösdi király a családdal, májusfa kitáncolás és még lehetne sorolni).
2021. máj. 24. 11:18
 47/58 molnarmarcell21 ***** válasza:
Szándékosan nem akarod megérteni, amiket írtam? :D
2021. máj. 24. 11:50
 48/58 anonim ***** válasza:
Te valami lelkész vagy, kérdező? Mert nekem pl. nemhogy 80 vallásos, hanem 80 akármilyen ismerősöm nincs, akikről tudom, hogy ünneplik-e az ilyen hülyeségeket.
2021. máj. 24. 13:00
 49/58 A kérdező kommentje:
Nem, nem vagyok lelkész. Sokat ismerkedem és mivel a családom is vallásos, ezért vallásos közegben is ismerkedem. Azt pedig kikérem, hogy ne nevezd hülyeségnek a keresztények egyik legnagyobb ünnepét. A ramadánra is ezt mondanád?? Másnapra darált hússá köveznének az utcán... Én teljes mértékben megértettem, amit Marcika írt, éppen ezért reagáltam rá. Inkább ő értetlenkedik.
2021. máj. 24. 13:27
 50/58 anonim ***** válasza:
Én meg a Repülő Spagettiszörnyben hiszek, hittársaimmal minden pénteket nagy ünnepnek élünk meg, hiszen ilyenkor tésztaevés közben felidézzük többek közt, hogyan teremtette a Spagettiszörny a világot. Mivel sajnos a keresztények és zsidók miatt szombaton és vasárnap nem dolgozunk, ezért péntekenként csak munka után tudunk összegyűlni. Szerintem ez felháborító.
2021. máj. 24. 15:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!