Mit gondolsz a Halloweenről, mint ünnepről?
"Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja van Magyarországon"
Nem, minden országban olyan ünnep van, amilyet ünnepelnek az emberek. A halottak napja és mindszentek sem magyar ünnep, csak hülyegyerekek hozták be ide.
Az ország javarésze nem is vallásos, csak divatból van megkeresztelve, ők minek tartsanak pl. mindszenteket? :D
Jó, neked tájidegen, másnak meg nem.
Nekem ez a mindszentezés tök abszurd, azt se tudja senki, mi az.
„Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja van Magyarországon. “
Nem. Az van, amit a lakosok magukénak érezve megtartanak. Én pl imádom a halloween hangulatát. Hát azt tartom.
Nekem a kedvenc ünnepek konkrétan. ❤❤😁😁
Imádom ünnepelni, bulizni, beöltözni és díszíteni olyankor. 😍😁
A középutat képviselem. Nem viszem túlzásba a dolgot, nem lógnak pókhálók a falamon, nem ijedek meg éjszaka az undorító lufiktól, nem csöpög a kechup, meg a málnaszörp, mintha vér lenne, de amit hangulatosnak tartok, azt én is megtartom.
Magának az ünnepnek a gyökerei az ókori kelta, valamint római ünnepek között keresendő. A keltáknak okt. 31-én volt a samhain nevű ünnepük, ami egy nagyon fontos ünnep volt számukra. Ekkor ünnepelték az új év beköszöntét, ekkor adtak hálát az aratásért, ekkor kezdődött a naptárjukban az év sötét és hideg fele, illetve úgy hitték, hogy ekkor van a legközelebb egymáshoz az élők és a holtak birodalma. A rómaiak amikor megérkeztek akár erőszakkal is, de megpróbálták rákényszeríteni a saját kultúrájukat, vallásukat, nyelvüket stb. a keltákra, germánokra, tehát a meghódított népekre. Ez valamennyire sikerült is, mivel több kapcsolódó római ünnep elemei eléggé beépültek az ünnepbe. Az ünnepnek így akkora hagyománya volt, hogy még a kereszténység megérkezésekor sem hagytak fel vele, sőt, a népi vallásban, népi hitben kiválóan megfértek egymás mellett ezen gondolatok. A későbbi korok letisztultabb időszakaiban sem hagytak fel ezzel az egykoron fontos ünneppel, és bár eredeti jelentéseitől megfosztva, de néhány vicces szokás fennmaradt, amit ír telepesek vittek ki az Egyesült Államokba, ahol a halloween mai formája megfogalmazódott. Több új dolgot, vagy máshonnét származó dolgot hozzáadtak, és így jött létre.
Szerintem túlzás ördögöt látni benne, meg a túlzás a nemzeti hagyományaink halálát erre kivetíteni, illetve fiatalok hóbortjának tartani, ugyanakkor én sem szimpatizálok vele minden szempontból, mivel sokszor rettenetesen fogyasztói, illetve tényleg sokszor csak azért veszünk át dolgokat, mert ami az Újvilágból van, az csak jó lehet.
Tököt szoktam faragni, 1-1 díszt kiteszek, meg veszek édességet, de nagyjából ennyi. A tökfaragás érdekesség, hogy itthon is létező hagyomány volt. Szerintem nincs baj azzal, ha át is veszünk szokásokat, ugyanakkor a sajátjainkat is fontos, hogy őrizzük, vagy akár fel is élesszük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!