Mit gondolsz a Halloweenről, mint ünnepről?
Szerintem tök jó ünnep, nem úgy, mint a sírós-depressziós "magyar ünnepek".
Itthon hagyományilag nem lehet semminek örülni, nincs jóformá
egyetlen olyan ünnep sem, ami arról szólna, hogy az emberek mulatnak és jól érzik magukat.
És Magyarországon ki ünnepli a farsangot az óvodásokon kívül? Egyáltalán nincs semmi hagyománya.
Én éltem Németo-ban, itt például a farsang egy nagyobb ünnep, beöltözéssel és felvonulásokkal, utcai vásárokkal. És ott még Halloweent is egyre többen ünnepelnek, mert a kettő nem zarja ki egymást. Jól tudják magukat érezni rinyálás nélkül.
Itt mi van farsangkor? Semmi.
És a két ünnep miért zárja ki egymást?
Van EGY darab ünnepünk, ami nem a sírásról szól. Juhé.
A halloween ugyanúgy a szeretteinkről való megemlékezésről szól, mint a halottak napja, csak amíg mi bőgünk a temetőben, addig külföldiában csapnak egy bulit a szeretteik emlékére.
A halloween eredetileg arról szólt, hogy ilyenkor a legvékonyabb a határ a két világ közt, és a holtak szellemei ezen az éjszakán az élők közt járhatnak. Épp ezért csaptak otthon egy baromi lakomát, majd eljöttek otthonról, hátrahagyva a terített asztalt, hogy az odatévedő szellemek is jól érezhessék magukat. (Ennek egyébként itthon is van hagyománya, gyertyagyújtás az ablakban a bolyongó lelkek hazavezetésére. De tekinthetjük a töklámpás analógiájának is.)
Ugye ennek lett a modern csökevénye, hogy a gyerekek lelépnek otthonról, mennek szomszédolni.
A töklámpás meg arra van, hogy a rossz szellemek ne férkőzhessenek az ember otthonába a jók között. A jelmez ugyanígy, megtéveszti a szabadon járó lelkeket, az ember közéjük valónak tűnik.
Nyilván évről évre egyre nagyobb hagyománya van ennek. Nálunk ünneplik az utcában és nagy hagyománya van, hogy a kisgyermekek házról házra járnak. Megkezdik a kicsik 5-kor aztán az utolsó, nagyobbakból álló brigád még este 9-kor kopogtat be :D
Kb 2 kiló édesség el is szokott fogyni. Szóval itt ünnepeljük, de igazából szeretem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!