Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Segítene valaki, hogy van a...

Segítene valaki, hogy van a mondás?

Figyelt kérdés
Régen jártam már iskolába, de a szélirány miatt kérdezném ezt a mondást, amit anno belénkvertek a suliban: Előttem van észak, hátam mögött dél, jobbra-balra a nap nyugszik, balra-jobbra pedig kél. Két utóbbinál melyik a helyes? Előre is köszi!

2019. júl. 2. 21:23
1 2
 11/19 Vree ***** válasza:

Nézz már rá egy iránytűre :D (rajzolt is lehet, pl. térképen), szerinted Nyugat jobbra vagy balra van, ha Észak van fent?

Kb. ennyi bonyolultságú a mondóka tanulsága, szerintem te több komplikációt képzelsz bele, mint amennyi benne van. Ez csak annyit ver a gyerek fejébe, hogy az égtájak milye sorrendben követik egymást. Azt te is tudod nem hogy balra van Nyugat? Ha másból nem legalább a világtérképet látod kicsiben magad előtt és tudod a híradóból, hogy Amerika az a “nyugat”, Ázsia meg a “kelet”?

(Nyilván Európához viszonyítva)

2019. júl. 4. 09:46
 12/19 Vree ***** válasza:

Plusz pontos kérdések:

A nap hol “kel fel” először és milyen irányba halad? Hogyan befolyásolja ez az időzónákat? (ajánlom egy időzóna-térkép megnyitását: [link] ) Milyen irányba forog a Föld és hogyan kapcsolódik ez a napfelkeltéhez? (miért hívják Japánt “a felkelő nap országának”?) Melyik az Északi és melyik a Déli Sark?

2019. júl. 4. 09:52
 13/19 Vree ***** válasza:

+az ugye megvan hogy:

KELet=ahol a Nap KEL

NYUGat=ahol a Nap NYUGszik

2019. júl. 4. 09:57
 14/19 A kérdező kommentje:

Bevallom "férfiasan", hogy a tájékozódási képességem egyenlő a nullával

Amiért a kérdést feltettem: a szoba keleti fekvésű, a másik nyugati. Mellettünk van egy lakás, ahol ugye eleve nincs ablak. A fürdőszobán keresztül jöhetne egy kis levegő, de állandóan a másik irányból fúj a szél, nem tudok kereszthuzatot csinálni. Az nem volt világos, hogy a lakáshoz viszonyítva melyik az északi oldal és melyik a déli.

Szégyen, nem szégyen, tényleg nem tudtam betájolni Északot és Délt, nemrég költöztem ide és még iránytűm sincs. Így sem érthető, miért kérdeztem a mondókát?

Egyébként köszi szépen a válaszokat!

2019. júl. 4. 11:29
 15/19 A kérdező kommentje:
Ja igen, az jogos, hogy a Nap járását figyelhettem volna...
2019. júl. 4. 11:31
 16/19 bollocks ***** válasza:
Elvileg az sem kellett volna nagy fejtörést okozzon, hogy rájöjj: délben a Nap délen van...
2019. júl. 4. 17:24
 17/19 A kérdező kommentje:
Jóvanmá', nem akarom magam tovább égetni, de délben a Nap a fejem fölött van, nem?
2019. júl. 4. 17:57
 18/19 bollocks ***** válasza:
Hacsak nem a trópusokon élsz, akkor nem.
2019. júl. 4. 18:26
 19/19 anonim ***** válasza:
Ha ablaktalan helyiséget kell szellőztetni, javaslom a ventillátort. Néhány ezer Ft-ért már kapható asztali ventillátor, és az elősegíti a légcserét.
2019. júl. 4. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!