Segítene valaki, hogy van a mondás?
Nézz már rá egy iránytűre :D (rajzolt is lehet, pl. térképen), szerinted Nyugat jobbra vagy balra van, ha Észak van fent?
Kb. ennyi bonyolultságú a mondóka tanulsága, szerintem te több komplikációt képzelsz bele, mint amennyi benne van. Ez csak annyit ver a gyerek fejébe, hogy az égtájak milye sorrendben követik egymást. Azt te is tudod nem hogy balra van Nyugat? Ha másból nem legalább a világtérképet látod kicsiben magad előtt és tudod a híradóból, hogy Amerika az a “nyugat”, Ázsia meg a “kelet”?
(Nyilván Európához viszonyítva)
Plusz pontos kérdések:
A nap hol “kel fel” először és milyen irányba halad? Hogyan befolyásolja ez az időzónákat? (ajánlom egy időzóna-térkép megnyitását: [link] ) Milyen irányba forog a Föld és hogyan kapcsolódik ez a napfelkeltéhez? (miért hívják Japánt “a felkelő nap országának”?) Melyik az Északi és melyik a Déli Sark?
+az ugye megvan hogy:
KELet=ahol a Nap KEL
NYUGat=ahol a Nap NYUGszik
Bevallom "férfiasan", hogy a tájékozódási képességem egyenlő a nullával
Amiért a kérdést feltettem: a szoba keleti fekvésű, a másik nyugati. Mellettünk van egy lakás, ahol ugye eleve nincs ablak. A fürdőszobán keresztül jöhetne egy kis levegő, de állandóan a másik irányból fúj a szél, nem tudok kereszthuzatot csinálni. Az nem volt világos, hogy a lakáshoz viszonyítva melyik az északi oldal és melyik a déli.
Szégyen, nem szégyen, tényleg nem tudtam betájolni Északot és Délt, nemrég költöztem ide és még iránytűm sincs. Így sem érthető, miért kérdeztem a mondókát?
Egyébként köszi szépen a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!