Igaz, hogy május végétől július közepéig nincs teljes sötétség Magyarországon?
Állítólag a mai nap is teljesen 23 óra 57-kor lesz sötét és már 01 óra 59-kor pirkad vagy, hogy írjam, tehát alig két órát van sötét de ez a két óra sem teljes sötétség csak mi annak látjuk, pedig május végétől július közepéig nincs teljesen sötét. És jún. 21-ig még mindig rövidűl az éjjel.
Ez mennyire lehet igaz?
Én cáfolom amúgx csak hallottam.
Magyarországon minimum 9kor már mindig sötét van..
Itt, Észak-Angliában a nyári nyáron este tízig délutáni világosság van, s reggel háromkor meg már világosodik.
Nos, a mai (Június 10., hétfő) napon Budapesten:
01:48 - Csillagászati szürkület kezdete
03:11 - Navigációs szürkület kezdete
04:06 - Polgári szürkület kezdete
04:46 - Napfelkelte
20:39 - Napnyugta
21:19 - Polgári szürkület vége
22:14 - Navigációs szürkület vége
23:38 - Csillagászati szürkület vége
Teljes sötétség akkor van, amikor a Nap 18 fokkal a horizont alá kerül. Ekkor már semmennyi fény nem pattog át a légkörön a horizont alól.
Ez Magyarországon minden nap megtörténik, még júni 21-én is a nap közel 2 órát -18 fok alatt tölt.
Ahogy #7 írja és #5 válaszából is következik:
"01:48 - Csillagászati szürkület kezdete
23:38 - Csillagászati szürkület vége"
A nap most is és a legrövidebb éjjelen is legalább 2 órát olyan pozícióban tölt ami teljes sötétségnek számít! Ezen a szélességi körön ez így van így volt és így is lesz.
Szóval igenis van teljes sötétség.
A csillagászoknak azért sietős a munkavégzés ilyenkor. :D
Itt nézhetsz utána:
Berlinben viszont tényleg legalább csillagászati szürkület van úgy két hónapig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!