Mi {0;1}^|N| számossága?
|ℕ| = ℵ₀
A számosság definíciója szerint:
ℵ₁ = 2 ^ ℵ₀
Tehát {0;1}^|ℕ| = ℵ₁.
Erről meg azt tudjuk, hogy:
ℵ₁ > ℵ₀
azaz
ℵ₁ > |ℕ|
Ha kontinuumhipotézis igaz, akkor:
ℵ₁ = ℶ₁
azaz
ℵ₁ = |ℝ|
Ha kontinuumhipotézis nem igaz, akkor:
ℵ₁ < ℶ₁
azaz
ℵ₁ < |ℝ|
(A kontinuumhipotézis viszont nem bizonyítható és nem cáfolható.)
#1 fordítva ülsz a lovon, ℵ₁ = 2^ℵ₀ nem az ℵ₁ definíciója, hanem a kontinuum-hipotézis axiómája. És |R| = 2^ℵ₀ igaz mindkét rendszerben. Tehát pont fordítva mint ahogy írod.
A válasz tehát {0;1}^|N| számossága kontinuum, pont. A [0,1] valós intervallum és a {0;1}^|N| között bijekció van (kettes számrendszer-beli reprezentáció), ami a számosság "akkor és csak akkor" definíciója. A kontinuum-hipotézisnek a kérdés szempontjából semmi relevanciája.
Már legalább 4-szer írtam 1-nek, nem fog rajta :D
A kérdésben szereplő számosságot meg nem nagyon lehet máshogy leírni, vagy tovább egyszerűsíteni. Kb ő definiálja ezt a számosságot, a legegyszerűbb/leggyakoribb reprezentánsa. Szokás C-vel jelölni és kontinuumnak hívni, de ez inkább definíció, mint állítás. Mindenesetre gondolom ez az elvárt válasz.
#2:
A kettes számrendszerbeli reprezentáció nem bijekció [0,1] és {0,1}^N között.
Sorry, hobbimatematikusként annyi ideig használtam rosszul a jelölésrendszert, hogy még nehézséget okoz jól használni.
Tehát definitíve azt tudjuk, hogy:
|ℕ| = ℵ₀
Továbbá:
ℵ₀ = ℶ₀
tehát
|ℕ| = ℶ₀
Szintén tudjuk, hogy:
ℶ₁ = 2 ^ ℵ₀
illetve:
ℶₙ₊₁ = 2 ^ ℶₙ
Ebből nyilván következően:
2 ^ ℵ₀ = 2 ^ ℶ₀ = ℶ₁
Viszont a kontinuumhipotézis alapján ℶ₁ = ℵ₁
Ha a kontinummhipotézis igaz, akkor:
2 ^ |ℕ| = 2 ^ ℵ₀ = 2 ^ ℶ₀ = ℶ₁ = ℵ₁
Ha viszont a kontinuuhipotézis nem igaz, akkor:
2 ^ |ℕ| = 2 ^ ℵ₀ = 2 ^ ℶ₀ = ℶ₁ < ℵ₁
Na így már megvan a kettes, vagy még mindig elböktem valamit?
~ ~ ~
Filozofikus kérdés. Ha azt mondanám, hogy:
2 ^ |ℕ| = ℵ₁
az igazából hibás állítás? Hiszen a kontinuumhipotézis nem bizonyítható és nem cáfolható. Ergo ha ezt állítom, azzal nem állítok olyat, ami ne lenne konzisztens a matematikában.
Igen, a végén csak elböktem valamit. :-) Javítás:
Ha viszont a kontinuumhipotézis nem igaz, akkor:
2 ^ |ℕ| = 2 ^ ℵ₀ = 2 ^ ℶ₀ = ℶ₁ > ℵ₁
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!