Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vizzel töltött kocka oldlapjai...

Vizzel töltött kocka oldlapjaira miért hat a hidrosztatikai nyomás?

Figyelt kérdés

A nehézségi gyorsulás iránya y.

X irányú komponense 0.

Tehát az x irányú gyorsulás 0.

Vagyis az oldallap felületére nem szabadna az m tömegű víznek erővel hatnia.

De mégis hat...

2019. márc. 6. 21:04
1 2
 11/18 Wadmalac ***** válasza:

#10: tényleg nem tiszta a gördülés. Sem alak miatt, sem a vonzások miatt.

Ezért van olyan, hogy viszkozitás.

2019. márc. 7. 12:57
 12/18 anonim ***** válasza:

Persze, a golyós modell csak egy közelítés, de ebből a szempontból elég jó. Még akár álló golyók esetén is, hiszen a kérdés az erőkre vonatkozott. Hogy hogyan alakulhat át egy alapvetően függőleges erő vízszintessé is. Amit megmagyaráz, hogy a gömböknek nem az a legstabilabb állapota, ha függőlegesen vannak egymás tetején, hanem ha egy gömb kettőre (illetve térben 3-ra) támaszkodik, és így jelenik meg a vízszintes erőkomponens.

Ha belevesszük, hogy ezek a gömbök nem csak állnak, hanem van egy kis játékterük, amiben rezegnek, és mozoghatnak minden irányban, az még inkább magyarázza a jelenséget, hiszen akkor közvetlenül is lökdöshetik a vízszintes szomszédaikat.

2019. márc. 7. 14:29
 13/18 anonim ***** válasza:
21%

Jaj de butuskák vagytok megint, és a jó válasz le van pontozva....

"Pont erre vagyok kíváncsi, hogy miért közvetíti a víz minden irányba a nyomást."

Pascal törvényéről még nem hallottál? Általános iskola 7.osztály...

És persze megint az lesz, hogy a sok tudatlan lepontozza Pascal-törvényét is.

2019. márc. 7. 21:51
 14/18 A kérdező kommentje:

Kedves 13-as!

Nyugodj meg, nem pontoztam le senkit.

Bár a 46%-os értékelésedet helytállónak tartom, ugyanis én a kérdésben utaltam arra, hogy a gyakorlatban mégis hat nyomás oldalra, ami ugye nyilvánvaló, de én a miértjére kérdeztem rá, te meg hoztad a tényeket.

Ez olyan mintha az kédeznék tőlem, hogy miért mozognak a bolygók.

Mire én: Nem látod tegnap még máshol volt, tehát mozog. WTF

Többieknek:

Köszönöm a válaszaitokat!

Hidrodinamika területén elég nagy zürzavar van a fejemben, úgyhogy lesz Bernoullis kérdésem is, és egy két gyakorlati példa.

Szép napot!

2019. márc. 7. 22:56
 15/18 anonim ***** válasza:
21%

"én a kérdésben utaltam arra, hogy a gyakorlatban mégis hat nyomás oldalra, ami ugye nyilvánvaló, de én a miértjére kérdeztem rá, te meg hoztad a tényeket."

Pedig a miértjében lényegében az én válaszomban keresheted a megoldást. Persze ha értenéd az egész jelenségnek a fizikai modelljét.

Mivel az alapfogalmakkal sem vagy tisztában, kár lenne mélyebbre menni...

2019. márc. 7. 23:41
 16/18 A kérdező kommentje:

15-ös!

Na nyomattam egy-egy zöldet a válaszaidra, hogy kompenzáljam a százalékodat valamennyire.

Rendben van így?

2019. márc. 7. 23:59
 17/18 Wadmalac ***** válasza:

"És persze megint az lesz, hogy a sok tudatlan lepontozza Pascal-törvényét is."

Én nem pontoztam le senkit, de ha megtette valaki, nem véletlen.

Kérdezőnek igaza van, ő a Pascal-törvény mögött rejlő, vizualizálható, megérthető okra volt kíváncsi.

És ezt a "sok butus" megértette, te meg nem.

2019. márc. 8. 07:27
 18/18 anonim ***** válasza:
88%
Bizony nem volt szimpatikus kioktató stílusod. Tőlem ment is a piros kéz.
2019. márc. 8. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!