Vizzel töltött kocka oldlapjaira miért hat a hidrosztatikai nyomás?
A nehézségi gyorsulás iránya y.
X irányú komponense 0.
Tehát az x irányú gyorsulás 0.
Vagyis az oldallap felületére nem szabadna az m tömegű víznek erővel hatnia.
De mégis hat...
#10: tényleg nem tiszta a gördülés. Sem alak miatt, sem a vonzások miatt.
Ezért van olyan, hogy viszkozitás.
Persze, a golyós modell csak egy közelítés, de ebből a szempontból elég jó. Még akár álló golyók esetén is, hiszen a kérdés az erőkre vonatkozott. Hogy hogyan alakulhat át egy alapvetően függőleges erő vízszintessé is. Amit megmagyaráz, hogy a gömböknek nem az a legstabilabb állapota, ha függőlegesen vannak egymás tetején, hanem ha egy gömb kettőre (illetve térben 3-ra) támaszkodik, és így jelenik meg a vízszintes erőkomponens.
Ha belevesszük, hogy ezek a gömbök nem csak állnak, hanem van egy kis játékterük, amiben rezegnek, és mozoghatnak minden irányban, az még inkább magyarázza a jelenséget, hiszen akkor közvetlenül is lökdöshetik a vízszintes szomszédaikat.
Jaj de butuskák vagytok megint, és a jó válasz le van pontozva....
"Pont erre vagyok kíváncsi, hogy miért közvetíti a víz minden irányba a nyomást."
Pascal törvényéről még nem hallottál? Általános iskola 7.osztály...
És persze megint az lesz, hogy a sok tudatlan lepontozza Pascal-törvényét is.
Kedves 13-as!
Nyugodj meg, nem pontoztam le senkit.
Bár a 46%-os értékelésedet helytállónak tartom, ugyanis én a kérdésben utaltam arra, hogy a gyakorlatban mégis hat nyomás oldalra, ami ugye nyilvánvaló, de én a miértjére kérdeztem rá, te meg hoztad a tényeket.
Ez olyan mintha az kédeznék tőlem, hogy miért mozognak a bolygók.
Mire én: Nem látod tegnap még máshol volt, tehát mozog. WTF
Többieknek:
Köszönöm a válaszaitokat!
Hidrodinamika területén elég nagy zürzavar van a fejemben, úgyhogy lesz Bernoullis kérdésem is, és egy két gyakorlati példa.
Szép napot!
"én a kérdésben utaltam arra, hogy a gyakorlatban mégis hat nyomás oldalra, ami ugye nyilvánvaló, de én a miértjére kérdeztem rá, te meg hoztad a tényeket."
Pedig a miértjében lényegében az én válaszomban keresheted a megoldást. Persze ha értenéd az egész jelenségnek a fizikai modelljét.
Mivel az alapfogalmakkal sem vagy tisztában, kár lenne mélyebbre menni...
15-ös!
Na nyomattam egy-egy zöldet a válaszaidra, hogy kompenzáljam a százalékodat valamennyire.
Rendben van így?
"És persze megint az lesz, hogy a sok tudatlan lepontozza Pascal-törvényét is."
Én nem pontoztam le senkit, de ha megtette valaki, nem véletlen.
Kérdezőnek igaza van, ő a Pascal-törvény mögött rejlő, vizualizálható, megérthető okra volt kíváncsi.
És ezt a "sok butus" megértette, te meg nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!