Vizzel töltött kocka oldlapjaira miért hat a hidrosztatikai nyomás?
A nehézségi gyorsulás iránya y.
X irányú komponense 0.
Tehát az x irányú gyorsulás 0.
Vagyis az oldallap felületére nem szabadna az m tömegű víznek erővel hatnia.
De mégis hat...
Már hogy a fenébe ne szabadna hatnia? Gondolj a vizek feletti nagyobb hidak készítésére. Pillérek kellenek a vízbe. Csöveket helyeznek el a vízben függőlegesen, majd kiszivattyúzzák a vizet belőle, és helyette betonnal töltik fel. Ha oldalirányú erő nem hatna a csövekre, akkor nem kéne azoknak 20-30 cm falvastagság. Mert ha ugye ez nincs, akkor a cső behorpadna.
Másrészt elemi fizika: a hidrosztatikai nyomás a mélységgel lineárisan nő.
Megjegyzés: a fenti példám az eredeti kérdésnek ellentettje, de a lényegre jól rámutat.
Egy hengeres pohárba töltött víz is erőt és nyomást fog gyakorolni az oldalfalra.
Köszönöm hogy írtál!
De a tények helyett inkább a miértekre lennék kiváncsi.
Látszik hogy odafönt téves következtetést vontam le, ami a tapasztalatoknak nem megfelelő.
Ezt szeretném, ha valaki tisztázná.
Köszönöm
mert a víznek súlya van.
(ahogy a levegőnek, is ezért van légnyomás...)
Rosszul fogalmaztam...
Úgy értem, hogy azokra az oldallapokra miért hat nyomás aminek normálisa vízszintes, tehát a gravitációs térerősség vektoraira merőleges?
Mondhatnám úgy is, hogy nem a kocka aljára és tetejére miért hat nyomás.
A víz minden irányba közvetiti a nyomást. Tehát a viz oszlop magasságábol adodo erőt is oldal irányban.
vagy mire vagy pontosan kiváncsi? elég ködös a kérdés.
Pont erre vagyok kíváncsi, hogy miért közvetíti a víz minden irányba a nyomást.
Miért nem csak a térerősség irányába, ahogy a szilárd testeknél.
Gondolj a víz mikroszkopikus szerkezetére. Miből áll?
Ha egymás mellé teszel két golyót, és középen a tetejükre teszel egy harmadikat, mi történik?
Szétlökődnek.
Ott a pont utolsó!
Így van. A nyomás minden irányba hat.A molekulák golyókként elgurulnak egymáson.
Ha nem így lenne, a tartály alján, oldalán fúrt lyukon nem folyna ki a víz. Sőt, a bögre bal szélén betöltött víz nem töltené ki a bögre jobb oldalát, csak gyűlne oszlopba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!