Miért van az, hogy amennyiben az univerzum tere 3D-s
görbült tér, akkor sem lehet visszajutni a
kiindulópontba? (Részletek lent)
Figyelt kérdés
Stephen W. Hawking: Az idő rövid története című könyvében olvastam (az 54. oldalon), hogy amennyiben az univerzum tágulása lassulna, és egy idő után megfordulna és nagy reccsben érne véget, akkor a tér háromdimenziós véges de határtalan, vagyis ha egyenesen elindul egy űrhajó az űrben, akkor előbb utóbb visszajutna a kiinduló pontba hasonlóan ahhoz az esethez, amikor egy gömb felületén (pl. a Föld felszínén) haladunk egyenesen előre, és megkerülve a gömböt (pl. a Földet) ugyanoda jutunk vissza. Hawking azonban kijelenti, hogy a gyakorlatban ez kivitelezhetetlen lenne, mert az univerzum még azelőtt összeomlana a nagy reccsbe, mielőtt "körbeérnénk", még akkor is, ha fénysebességgel utaznánk, annál pedig csak lassabban lehetne. De kérdem én: ha el is kezdene időközben az univerzum zsugorodni, akkor az a távolság is csökkenne, ami a visszaérkezésig még hátralenne. Hiszen közvetlenül a nagy reccs előtt már csak nagyon kis távolságot kellene megtennie az űrhajónak, hogy visszajusson a kiinduló pontba. Hogy van akkor ez? Vagy lehetséges, hogy a fény sebessége arányos az univerzum méretével, tehát ahogy az zsugorodik, a fény is egyre lassúbbá válik, és így az űrhajó sebessége is a 0-hoz tart?
Nézd, ezek csak találgatások, ne kezeld tényként őket. Az tény, hogy az univerzum jelenleg tágul, de hogy összeomlik e valaha vagy sem ezt nem tudjuk. Hawking is csak elméleteket vázolt fel, nem tudta ő sem alátámasztani azokat. Ez ugya olyan, mint mikor a sámánok régn azt mondták, hogy a világot egy szarvas sz***a ki. Nem tudták bebizonyítani, de megkérdőjelezni se.
2019. febr. 18. 21:53
2/12 Wadmalac válasza:
Ha lesz nagy reccs, az az összeomlás nem biztos, hogy úgy történik, mint a nagy bumm filmen visszafelé nézve.
És ha nem nagy reccs lesz, hanem nagy fagyás?
Miközben a tágulás folytatódik?
Amúgy meg szerintem félreértelmezed a mondatot. Mennyire lehet sikeres körbeérésnek nevezni azt, hogy az univerzum pusztulási kataklizmájában kerülsz közel a kiindulási pontodhoz?
A célszalag-átszakítás szalag hiányában elmarad.
2019. febr. 19. 07:55
3/12 A kérdező kommentje:
Szó szerint ez van a könyvben: "Kitűnő sci-fi témát kínál az ötlet, hogy az ember nekivág a világűrnek, és a végén visszaérkezik oda, ahonnan elindult. Sok gyakorlati haszna azonban nincs, mivel kimutatható, hogy a világegyetem nulla méretűre zsugorodik, mielőtt végeznénk körsétánkkal. A fénynél gyorsabban kellene utazni, hogy visszaérkezzünk a világmindenség összeomlása előtt - ez pedig nem lehetséges!" Stephen W. Hawking
2019. febr. 19. 18:07
4/12 Wadmalac válasza:
A nulla méretűre zsugorodás nem jelenti azt, hogy hopp, egyszercsak mindenhol ott vagy.
Azt jelenti, hogy valahol űtközben nyünnyedsz meg, a zsugorodás nem azt jelenti, hogy a csökkenő út miatt előbb hazaérsz. Sajnos nem jut eszembe olyan jó hasonlat, ami jó analógiával megmutatná, miért nem.
De írtam, nem csak én, egyáltalán nem biztos, hogy így lesz vége a világegyetemnek. Hawking itt épp emellett teszi le a voksot, de ő is mérlegelte e többi teóriát is.
2019. febr. 20. 07:33
5/12 A kérdező kommentje:
"a zsugorodás nem azt jelenti, hogy a csökkenő út miatt előbb hazaérsz"
Na épp ezt nem értem, hogy miért nem? A fénysebesség is arányosan csökken az univerzum méretével?
(Tudom, hogy ez csak egy verzió a világvégére, most azt ne nézzük, hogy valószínűleg nem így lesz.)
2019. febr. 23. 00:02
6/12 Wadmalac válasza:
"A fénysebesség is arányosan csökken az univerzum méretével?"
Na látod, ez egy jó kérdés.
Hogy arányosan-e, illetve inkább egyenes arányban vagy nem, valószínű, hogy nem. De maga a változás nem kizárt.
Az valószínű, hogy közvetlenül az ősrobbanás után sem a mai értéke volt.
2019. febr. 25. 07:41
7/12 Tim Ravel válasza:
Nem 3 D-s, hanem 12 dimenziós a tér! Ezért nem tudjátok, hogy mit is lattok a távcsöveken, ezért nem ért meg sokmindent az emberiség,mert nézi de nem tudja, hogy hogyan kellene nézni, mivel 3D- ben képzeli el az univerzum ot, közben elfelejti azt,( mert annyira figyel) ,hogy tergorbulet,tukrozodesek, sötét anyag, tér csavarodas, dimenziós csapda,c.s.o.- elmélet, czapàri effect, stb stb. Őskori emberi fotózása és bamulasa az univerzum nak,. 2019 ben a világ tudása= a nullával! Sulykolt hamis dogmák- ennyi a tudás a mai napig a világon! Fizika= 0, csillagászat=0! Nem vagytok kész a tudásra sajnos! Kívántam fizika, Relativitas elmélet, jó örlődést ezeknek még 142 évig! Tévút az egész!
2019. máj. 10. 14:27
8/12 Tim Ravel válasza:
Fenysebesseg ről teljesen nevetséges amiket irkaltok! A fény és idő, nem úgy működik,mint ahogy azt belétek nevelték!
2019. máj. 10. 14:29
9/12 Wadmalac válasza:
jobbulást.
2019. máj. 10. 14:31
10/12 Tim Ravel válasza:
Többé nem írok,mert nincs értelme veletek irkalni,( elnem fogadás, megnemertes) ezért nincs! ** Amíg nem lépsz be,vagy nem kerülsz Heaven-be ( ez a neve a hely nek) addig állat nak néz minden életforma az univerzum ban, agresszív állat nak tartanak titeket földön élők! Mondjuk nem is csodálkozom ezen! Én vagyok az időutazás úttörője!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!