Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Tudom, hogy a határérték 0,...

Tudom, hogy a határérték 0, de hogy tudnám bebizonyítani?

Figyelt kérdés

lim n→∞ {n*(1 + 1/n)^n - n*[1 + 1/(n-1)]^(n-1)}

Próbálkoztam L'Hôspital-lal, helyettesítéssel, logaritmussal és ezek kombinációjával, de nem sikerült.

2019. febr. 8. 18:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
52%
Az 1+1/n az n-ediken az e^1 ,a kivonás másik fele is e^1. Szorozva van mind2 n-nel, így az kiesik. Így kijön az e-e ami nulla. Én így csinálnám, de lehet elrontottam. Ehhez tudni kell azt az azonosságot hogy 1+(a/n)^n= e^a
2019. febr. 8. 21:18
 2/12 anonim ***** válasza:
Upsz egy zárójel lemaradt, tehát (1+(1/n))^n= e^1
2019. febr. 8. 21:28
 3/12 anonim ***** válasza:
Hát azért ez nem ilyen egyszerű. Honnan tudod, hogy a különbség gyorsabban tart nullához, mint amilyen gyorsan az n tart a végtelenhez?
2019. febr. 8. 21:35
 4/12 anonim ***** válasza:
Akkor passz, azt hittem, hogy ez egyszerű példa. Hátha valaki felvilágosultabb elmagyarázza ☺️
2019. febr. 8. 21:51
 5/12 anonim ***** válasza:
De nekem gyanúsak a zárójelek a kérdésben, biztos, hogy jó helyen vannak?
2019. febr. 8. 22:14
 6/12 A kérdező kommentje:
A zárójelek jó helyen vannak. Ugyebár ki lehet emelni az n-t, és azt kapod, hogy ∞*(e-e) = ∞*0.
2019. febr. 8. 22:46
 7/12 anonim ***** válasza:
Jól tette ki a kérdező a zárójeleket, és a határérték valóban zérus lesz. Ez végtelen * zérus alakú, ami visszavezethető 0/0 típusra, és így már használható a L'Hospital szabály.
2019. febr. 11. 17:36
 8/12 A kérdező kommentje:
#7 Hiába használod. Akárhányszor deriválod, mindig 0/0 lesz.
2019. febr. 11. 17:41
 9/12 anonim ***** válasza:
Úgy lehet belátni, hogy algebrai úton ki kell fejteni, tehát közös nevezőre hozni, majd a hatványozásokat elvégezni a binomiális tétellel. A számlálóban és a nevezőben is ronda végtelen összegek lesznek, de néhány magas rendű tag kiesik. Azt kell megállapítani, hogy melyik az a legmagasabb n-hatvány, ami a számlálóban és a nevezőben megmarad. Ki fog jönni, hogy a nevezőben eggyel magasabb hatványon marad meg az n, amiből következik, hogy a tört nullához tart.
2019. febr. 11. 17:59
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, utolsó! Megpróbálom.
2019. febr. 11. 18:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!