Miért egészségtelen a GMO étel?
Ha egy növényből(A) átviszek egy másik növénybe(B) egy gént, akkor azt miért káros az egészségre?
HA A növényben van meg tudom emészteni, ha B-ben akkor már egészségtelen?
Engem most csak az emberi egészségre gyakorolt hatása érdekel ! Nem az, hogy a széllel hova száll a virágpora.
Ha egy génátvitel következtében hosszabb gyökeret növeszt egy gabona(és így jobban bírja a szárazságot) akkor az miért káros az ember egészségére?
Akik lepontozták 7 választ (meg úgy az összes többi), azoknak ajánlom, hogy olvassanak utána pl a glifozátnak!
monsanto glifozát keresőszavakra a google készségesen segítségedre lesz
Az sem utolsó szempont, hogy romlik a növények élvezeti értéke. Lehet, hogy a GMO miatt 3x akkorára nő, és 2x gyorsabban, hogy nagyobb hasznot hajtson a termelőnek, de közben ízetlen lesz.
Nem tudom, emlékszik-e még valaki a régi, eredeti paradicsom ízére. Amit ma kapni, annak kb. köze nincs hozzá, ízetlen vacak mind.
Nem egészségtelen, hanem sok esetben nem ismert a hatása. Ez két külön dolog.
GMO nemcsak mesterségesen létezik, a természet naponta követi el. A környezeti hatások miatt sok gén módosul, legfeljebb nem olyan látványosan.
Ma két fő okból végeznek génmódosítást. Egyfelől bizonyos kártevők elleni védekezés növelésére, másfelől a termésátlag növelésére profit céljából.
A genetika ugyan nagyon sok mindent tud, de az örökítőanyag eléggé bonyolult, így gyakran még nem teljes mértékben ismert egy változtatás ((főleg) hosszútávú hatása. Másfelől gyakran a megrendelő (finanszírozó) türelmetlensége folytán előbb alkalmazzák a gyakorlatban, mint az lehetséges lenne.
Az elnevezés hibásan terjedt el. A génmódosított nővény (állat) vizsgálata annyira bonyolult, hogy a forgalomba hozatal után kereskedelmi ellenőrzése praktikusan lehetetlen. Ezért, mivel a piacra dobó cégek nem megbízhatóak, az egyszerű utat választják, mindet betiltják. A szelekció azért nehéz, mert nincs megfelelő szabvány és módszertan a vizsgálatra.
Annak az az oka, hogy az étkezési paradicsom nemesítésnél az íz nem szelekciós szempont.
Fontosabb, hogy leszedés után egy hónappal is szép piros legyen.
#1
" Egy természetes étel nagyobb valószínűséggel egészséges, mint egy olyan, amit mondjuk hiányos ismeretekkel állítottak elő"
Ha a hiányos ismereteinkkel nemesítünk egy növényt, az miért lesz nagyobb valószínűséggel egészséges, mint ha génmódosítással hozzuk létre?
Itt egy cikk, ami a GMO takarmányok hatását vizsgálta a haszonállatokra:
#2
"Nincs bizonyítva, hogy nem káros, ezért káros lehet."
Tudtommal a GMO eredetű ételek egészségügyi kockázatait elég szigorúan ellenőrzik, szemben a hagyományos úton nemesített fajtákéval. Szóval ez legalább annyira igaz a nem GMO fajtákra, mint a GMO-kra.
Itt például egy cikk arról, hogyan mennyire lehet a hagyományosan termesztett krumpli veszélyes:
#4 (EagleHUN)
"De pl ha kukoricába ültetnek nikotint termelő gént hogy a bogaraktól megvédje magát, az esetleg bekerülhet magába a terménybe is."
Ok, de miért pont nikotin termelésért felelős gént ültetnének be? (Én ilyenről sohasem hallottam, persze ettől lehet.) Általában (teljesen logikus módon) olyan gént szoktak beültetni, aminek hatására olyan anyag képződik, ami a rovarokra káros, de az emberre nem (nyilván ezt érdemes előtte letesztelni). Leggyakrabban (tudtommal) a Bacillus thurigniensis nevű baktérium egy génjét szokták beültetni a növény genomba, ami olyan fehérjét kódol, ami csak a rovarokra káros.
(Az ugyanakkor ebben az esetben tényleg felmerülhet problémaként, hogy a toxin védett/ritka rovarokat is károsít, bár nem tudok róla, hogy ilyet tényleg bizonyítottak volna.)
"Arról nem is beszélve hogy a fehérjék kiválthatnak allergiás reakciót egyes emberekből!"
Ez természetesen igaz, de ez probléma pontosan ugyanúgy fenn áll nem GMO fajtáknál is.
"Ugyanis sajnos megengedték a GMO cégeknek hogy géneket szabadalmaztassanak."
Ezt én is nagyon komoly problémának tartom. Nem csak az általad írt miatt (persze amiatt is), hanem mert a szabadalmaztatott gének eleve megvannak a természetben. Tehát ez - persze némi túlzással - olyan, mint ha valaki pl. a gyémántot szabadalmaztatná.
Viszont ez inkább a szabályozás hibája és nem magáé a génmódosításé.
#8 (EagleHun)
"Alig tudták betiltani [a DDT-t] a gyártó cégek ellenkezése és lobbija akadályozta. Aztán sikerült. Ennek már sok évtizede."
Mármint Amerikában, Európában.
Egyrészt a malária sújtotta területeken ma is használnak DDT-t a maláriaszúnyogok ritkítására (nincs semmilyen más módszer, ami akárcsak megközelítőleg ilyen hatékony volna).
Másrészt a harmadik világban pár helyen (az angol wikipedia alapján legalább Észak-Koreában és Indiában) ma is használnak DDT-t mezőgazdasági célra is.
#12
Nem tudom, mennyivel más az íze a paradicsomnak, mint régen, de ha hazai termelőtől származik, akkor nem GMO, mivel Magyarországon tilos GMO élelmiszereket termelni.
#13
"GMO nemcsak mesterségesen létezik, a természet naponta követi el."
Ehhez linkelnék pár példát:
Aki kicsit ért hozzá, az elismeri hogy nem lehet egységesen véleményt alkotni a témáról..
Annyi féle genetikai módosítás létézik, amekkora kb a biodiverzitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!