Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Léteznek az univerzumban...

Léteznek az univerzumban olyan anyagok amik a Földön nem ismertek, nincs nevük?

Figyelt kérdés
tehát arra gondolok hogy egy égitesten vagy egy száguldó aszteroidán stb. létezhet olyan fém pl. amivel eddig nem találkoztak a Földön, nincs megnevezése, vegyjele?
2018. dec. 3. 22:39
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy sikerült már közvetett bizonyítékokat találni ezen sötét anyagok létezésére amit az elmélet korábban megjósolt stimmelt a megfigyelés rá, de meg van a lehetőség kidumálni , hogy az nem sötét anyag volt konkurens elméletekkel. A "tökéletesen" szót úgy értettem hogy vannak hipotézisek melyek megdőltek, de az újra lettek élesztve avagy fel lettek újítva.

Mint tudjuk a fizika az kísérleti tudomány, a kísérleti eredmények a meghatározók a fizikai kérdésekben. Épp ezért lehet "ellenkezni". Pont azaz abszurd a kérdésbe e miatt, hogy amit nem ismerünk olyan anyag (neve sincs) hogy pont az előbb említett ok miatt nem lehet konszenzus. Abban viszont egyetértés van, hogy nem lehet mindegyik hipotetikus részecske része a valóságnak mert vannak köztük melyek kizárják egymás létezését.

Függetlenül a gravitáció többletre való kérdésben, hogy mint már említettem korábban hogy létezik olyan sötét anyag részecske melyet biztosan tudunk hogy létezik, neve is van. Valószínűsíthetjük, hogy létezik még másik fajta sötét anyag részecske amit viszont nem ismerünk, akár többfajta is.

2018. dec. 6. 09:55
 22/27 anonim ***** válasza:

Éreztem hogy valamit kihagytam, csak nem jöttem rá akkor hogy mit:

"Elméletek darabszámából nem jó ám esélyeket számolni. Ha pont az az egy hiányzik, ami igaz, tökmindegy, milyen jellegű variációkból hány bukott meg."

Mint említettem nem előzte ezt meg számítás részemről, de egyébként érdekes kérdés lenne. Ezt meg a múlt tudományos eredményei alapján el lehetne elvégezni, tudjuk hogy többségébe nem a konkurens elméletek közül lesz amit végül a kísérletek igazolnak és megvan a Nobel díj. Azaz érvelés amit használtál az azt sugallja mintha 50% - 50% lenne hiszen vagy az egyik konkurens elmélet "nyer" vagy nem. 2 lehetőség van, az esély nem a lehetőségek számával ekvivalens hanem arra ad (közelítőleg) információt hogy melyik milyen gyakorisággal következik be.

Kiélezve nagyon amire rá akarok világítani az a példám rá, mintha egyszer rászánnám magam az 5-ös lottó vásárlására és azzal érvelnél hogy nem kb 1 : 44 millióhoz az esélyem ,hogy telitalálatom lesz hanem ha megvan akkor megvan mindegy, hogy mennyi konkurens lehetőség közül választhattam volna, ha pont ráhibáztam akkor viszem a fődíjat.

Egyébként meg nem az a vágyam hogy na végre mutassák már ki a WIMP-eket, azzal szemben hogy az legyen a forgatókönyv hogy olyan a világ szerkezete hogy más oka van igazából és azt igazolják tudományosan. Meglepődnék ha úgy lenne, de pont az lenne az érdekesebb legalábbis részemről. Persze ezt a lehetőséget se zárom ki, konkurens elmélet is lehet igaz szemben a "hivatalos" elmélettel.

2018. dec. 6. 10:39
 23/27 Wadmalac ***** válasza:
100%

" létezik olyan sötét anyag részecske melyet biztosan tudunk hogy létezik, neve is van. Valószínűsíthetjük, hogy létezik még másik fajta sötét anyag részecske amit viszont nem ismerünk, akár többfajta is."

Hmmm, ez trükkös logikai húzás.

:D

Ahhoz, hogy kijelenthesd, hogy ismerünk már sötét anyag részecskét, a neutrínót ki kellett nevezned sötét anyag részecskének, anélkül, hogy tudnánk, VALÓBAN ilyen jellegű részecskékből áll a sötét anyag. Utána meg a neutrínóra hivatkozol, mint bizonyítékra, hogy a sötét anyag valószínűleg ilyen.

Ilyen logikai bizonyítási kört eleganciája ellenére nem eszek meg só nélkül. :D

2018. dec. 6. 10:55
 24/27 anonim ***** válasza:

Néhány kiragadott mondat volt ez részedről.

Na de ha már ezt ragadtad ki akkor tessék: "A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. "

[link]

"A neutrínó a leptonok közé tartozó könnyű elemi részecskék egyik fajtája. A részecskék világában nem jelentős gravitációt kivéve csak gyenge kölcsönhatásban vesz részt, erős kölcsönhatásban nem mutatható ki. Elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is, melynek jelentése olaszul ’semlegeske’), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt."

[link]

"Ahhoz, hogy kijelenthesd, hogy ismerünk már sötét anyag részecskét, a neutrínót ki kellett nevezned sötét anyag részecskének, anélkül, hogy tudnánk, VALÓBAN ilyen jellegű részecskékből áll a sötét anyag."

Csupán azért nevezem sötét anyag részecskének mert mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el.

"Utána meg a neutrínóra hivatkozol, mint bizonyítékra, hogy a sötét anyag valószínűleg ilyen."

Egyértelműen leírtam, hogy úgy gondoljuk hogy nem egy fajta sötét anyag van, nem hivatkoztam hogy a sötét anyag valószínűleg ilyen, csupán az a tulajdonságuk egyezik amit már a legelején említettem hogy láthatatlan és hogy fizikai értelemben láthatatlan és hogy mit jelent kifejtettem.

2018. dec. 7. 02:24
 25/27 Wadmalac ***** válasza:

Sötét anyag:

" jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk."

Neutrínó:

"A részecskék világában nem jelentős gravitációt kivéve csak gyenge kölcsönhatásban vesz részt"

Tudtommal semmilyen egyéb, legalább gyenge kölcsönhatásban részt vevő részecske kimutatása nem sikerült, ami, a sötét anyag tömegét illetve az univerzum összes neutrínó-tömegét nézve a neutrínóknál nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben jelen kell lennie, vagyis nagyobb arányban kéne kimutathatónak is lennie. Persze, lehet feltételezni, hogy pont itt valamiért abszolút nincs jelen, de azért ez is elég necces.

A neutrínó sötét anyaghoz sorolása meglehetősen szubjektív húzás, de abból arra következtetni, hogy a sötét anyag általánosan neutrínó jellegű részecskékből áll (akárhány fajtából is), végképp rozoga alapokon áll.

Persze továbbra sem kizárt, hogy így van, csak az, hogy semmilyen kísérleti bizonyítéka nincs, nem valószínűbb, mint hogy, csak példaként, a sötét anyag normál anyaggal semmilyen kölcsönhatásba nem lépő tachionokból áll.

A "csak gyenge kölcsönhatásba lépő" és a "semmilyen kölcsönhatásba nem lépő" közt óriási a különbség.

Ha a sötét anyag ilyen ,akkor a neutrínó nagyon más téma.

2018. dec. 7. 07:11
 26/27 anonim ***** válasza:

Össztömeget nem említettem, hogy mennyiben befolyásolná. Se eddig se ez után se állítom, hogy a sötét anyag általánosan neutrínó jellegű részecskékből áll.

Ha lejebb görgetsz akkor látod, hogy

A nembarionos sötét anyag lehet:

neutrínó,

WIMP-ek (gyengén kölcsönható nehéz elemi részecske),

Axionok (elektromos töltéssel és spinnel nem rendelkező elemi részecskék).

[link]

2018. dec. 7. 10:54
 27/27 anonim ***** válasza:

"Össztömeget nem említettem, hogy mennyiben befolyásolná."

Mármint konkrétan a neutrínóra értve. Egyébként meg a WIMP-ek a dominánsak az össztömegben úgy gondoljuk.

2018. dec. 7. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!