Nehéz matekpélda megoldása?
Valaki ki tudja ezt számolni és leírni a levezetést?
Az 1. nap adott egy macskapár, egy hím és egy nőstény, azaz van 2 macskánk.
Minden 20. napon a nőstény macska szül 10 kiscicát, amiből 5 fiú és 5 lány.
A kisciciák is tovább szaporodnak, de mivel csak 40 naposan válnak ivaréretté, így az első 40 napjukban nem szülnek, utána viszont ők is 20 naponként.
A kérdés az, hogy összesen hány macskánk lesz így a 365. napon és a 182. napon.
Én csak eddig jutottam:
1. nap: 2 macska
20. nap: 2 + 10 azaz 12 macska
40. nap: Az eredeti nőstény szül újabb 10-et, meg az előző 10 is ott van, és a hím, összesen 22 macska, a kicsik még nem tudnak ugye szülni.
60. nap: a 2 eredeti felnőtt, meg az újabb 10 kölykük, az 12, meg az előző szülésből is van 10, az 22, a 2. szülésből a 10 kicsi közül az 5 lány már tud szülni, akkor az még 5x10, plusz az 5 fiú, tehát összesen 77 macskánk van.
Tovább nem tudom, már túl bonyolult így leírkálni, de biztos van valami más kiszámolási lehetőség.
Bocsi nem jó, mert még egy ciklussal (20 napos ciklussal) marad tovább marad "kislány" a táblázat szerint. Vagyis az előző ciklus kislányai azok most is kislányok : [link]
Jó tudom, nem kislány akik a második ciklusban kislányok hanem vemhes lenne a precízebb, külön táblázatba nekik is.
ASDASDSSDSSS :DDDDD
Továbbra is fenntartom, hogy "eléggé közismert lefolyású" aktus ide vagy oda, a fent szereplő megfogalmazással (egy ideig nem csinálják, utána viszont X naponta) a kérdező által elkezdett szituációt írjuk le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!