A földön miért csak az ember az egyetlen intelligens lény? A többi állat agya miért nem fejlődött?
Statisztikai szempontból ha nézzük, az lehetetlen hogy egyetlen egy előlény hódítsa meg a világot. Mire gondolok: a földön az összes állat egyforma inteligencia szinten van, pl. nem lehet azt mondani hogy egy madár sokkal sokosabb mint egy egér, mert kb. egyforma agyuk van.
Hasonlóan a kutya és a disznó között, az agyuk mérete közel egyforma. De kutyán és disznón kívól lehet hogy van még másik 1000 állat aminek szintén ugyanakkora agya van. De akkora agya mint az embernek csak 1 élőlénynek van, és ez az amit furának találok!
Nem azt mondom hogy az Ember nem ér többet mint egy kődarab. De ha belegondolunk a érték, illetve életnek is az Ember adott értelmet.
Az többi faj vígan megvan ezek nélkül, és ugyanúgy képés a túlélésre. Az hogy az embernek a gondolkodási képessége fejlődött tovább az egy Isteni csoda ha lehet így fogalmazni, és nem szabad eldobni, vinni kell tovább, bár nwm ügy tűnik a jelenlegi Emberiség ebben az irányba halad, de az már megint más kérdés;) nekem aztán teljesen mindegy kihalunk vagy nem, vagy mi lesz 1 millió év múlva.
Pontosan azért kezdek ez másról beszélni, máson gondolkodni, nem csak csőlátással rendelkezem, az információkat mindig kívülről absztraktálva kell látni, és a komplex dolgokat rendszerezni. Mivel a tojás száma már adott, a következő szintre se úgy lépünk hogy az előzőhöz ami szükséges hozzá ahhoz lövésünk sincs, mert nem fogunk belőle érteni semmit, úgy mint a Matematika előadáson.
Ha valaki aki inteligensebb mint mi, és éppen a monitorról bámul minket a világ széléről, hogy ilyeneken gondolkozunk, akkor nevetne vagy sírna? Értem. Minden megintcsak relatív szemléletet von maga után, de szerintem felesleges ebbe mélyen beleásnunk magunk mert ezen végtelenségig lehetne gondolkodni.
Azért nincs ilyen Intelligens lény rajtunk kívül a földön sőt még valószínűleg a galaxisba sem mert pont így alakult ki és punktum, és mi rá eszméltünk hogy miért pont így?
...ez paradoxon. Ha nem léteznénk nem jöttünk volna rá, de előbb utőbb valahol megjelenik a fejletr élet ez csak idő kérdése. Lehet 1 milló, 10 milliárd év, teljesen mindegy. Ha most nem léteznénk hanem még csak most fejlődnénk ki a majomból, akkor pár millió év múlva tennénk fel ugyanezt a kérdést.
"Idéztem saját filozófiámból."
Ezt rendesen túltoltad :-)
#20: Azt a kérdéskört feszegeted, hogy a világ mennyire determinált. Aminek semmi köze a kérdéshez. Oké, tegyük fel a világ determinált. Akkor sem adtál választ arra, hogy ebben a determinált világban miért nem alakult ki több, az emberét megközelítő intelligenciájú faj.
> ennek megfelelően pedig az öntudat és az intelligencia már elveszti az értelmét, sőt maga az értelem szó is
Már miért veszítené el? Az intelligencia mondjuk problémamegoldó képesség. Olyan problémák megoldásánál vesszük elő, ahol a megoldás menete ismeretlen, vagy sokszor magának a problémának a mibenléte, egyáltalán megléte is ismeretlen. Akár determinált a világ, akár nem, ez egy jól körülhatárolható, adott eszközökkel adott keretek között nagyon jól mérhető tulajdonság, akár van szabad akarat, akár nincs, akár determinált a világunk, akár nem, akár van lelke az embernek, akár nincs és az ember csak egy biorobot.
> akkor oda jukadunk ki hogy…
> […]
> Idéztem saját filozófiámból
Ez tudom, hogy gonosz lesz, de az ember a saját világképét, elképzeléseit akkor nevezze filozófiának, ha kellően olvasott a témában. Viszont kellő olvasottság után az ember annyira megszokja különböző szavak leírt képét, hogy véletlenül se írná le a lyuk szót pontos j-vel. (Még ha egyszer történt volna, azt mondanám, hogy félregépelés, figyelmetlenség, de ez más a második „kijukadásod”.)
#21: Beszélsz az ember életének értelméről, meg hogy mennyire megvannak intelligencia nélkül más fajok. Remek, ezt én is leírtam. Csak ez önmagában megint teljesen eltér a kérdés tárgyától. Ha hozzáteszem azt, amit a válaszomban hozzá is tettem, úgy már lehet releváns a kérdés szempontjából.
#22> Pontosan azért kezdek ez másról beszélni, máson gondolkodni, nem csak csőlátással rendelkezem, az információkat mindig kívülről absztraktálva kell látni, és a komplex dolgokat rendszerezni.
A gondolkodásod ezekről dicséretesnek is mondható. A leírásával van a probléma. Ha most a hány „tojás kell a palacsintához” kérdéssel hozom a dolgot analógiába, a palacsintás kérdésnél rengeteg dolog eszembe juthat. Pl. a magyar mezőgazdaság gazdaságpolitikája. Eszembe juthatnak az egészséges táplálkozással kapcsolatos gondolatok. Eszembe juthat a megváltozott férfi és női társadalmi szerepek következményei, hogy milyennek kellene lennie a férfiaknak a házimunkában – így pl. a sütés-főzésben – a szerepük. Ezek a gondolatok lehetnek mélyen bölcsek is, meg ordas nagy ostobaságok is. De mindez lényegtelen. Még ha a legbölcsebb gondolatokat is írnám le, ha az adott szempont nem jött elő, akkor a bölcsességem leírása nem jó helyen történt, offtopic, ezért haszontalan, érdektelen. Egy megfelelő témájú kérdésben lehet, hogy valóban bölcs és helyénvaló válasz lenne, de a palacsintareceptes kérdés szempontjából offtopic.
Nyilván itt és most az én neked írt válaszom is teljesen offtopic a kérdező kérdése szempontjából, de annyiból ez bocsánatosabb, hogy te behoztál a válaszaiddal egy olyan tárgyalási szempontot, hogy ezen válaszom az eredeti kérdésre ugyan nem ad relevánsabb választ, de annyiból helyénvaló, hogy rád, a te válaszaidra reflektál.
> Azért nincs ilyen Intelligens lény rajtunk kívül a földön sőt még valószínűleg a galaxisba sem mert pont így alakult ki és punktum, és mi rá eszméltünk hogy miért pont így?
Ez meg pl. úgy nem érv, hogy ihaj. Ilyen érvek mentén ennek az ellenkezőjét is lehet állítani, azért vannak intelligensebb fajok a földön kívül, mert így alakult és punktum. Nem tudjuk, hogy van-e az embernél intelligensebb létforma az univerzumban. De valószínűbb, hogy van, mint hogy nincs.
> Ha nem léteznénk nem jöttünk volna rá, de előbb utőbb valahol megjelenik a fejletr élet ez csak idő kérdése. Lehet 1 milló, 10 milliárd év, teljesen mindegy.
Ez megint kicsit nesze semmi fogd meg jól annak a kérdésnek a tükrében, hogy miért nem alakult ki a földön az emberét megközelítő intelligenciájú faj.
#26 2xSü
Igen teljesen egyetértek veled, a jukas szó az nálam annyira be van idegződve rosszul kiskoromtól hogy ha nem figyelek akkor elrontom, és még olyan dolog is játszhat benne hogy telefonról írok kilómétereket egy gagyi Sony E1 el.
Táged láttalak rendeteg kárdésnél válaszolni, 2015 ben még csak 28% os voltál. Igyekezeted meglátszik, és a hozzáállásod. Veled elbeszélgetnék szívesen.
Igen lehet van benne kivetnivaló, de én hiszem hogy a világ determinisztikus, és ha az akkor minden redundáns.
Nyilván nagyon elkanyarodtam, nem vagyok offoló. Majd kirakok erről egy kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!