Mégis mit jelent az, hogy c (celeritas) a négyzeten!?!?!?
> „Kifogtam rajtad mi? Látod, te is sojra mentél a nagy okoskodásoddal, mint előtted jópáran.”
Te most a kérdésedre próbálod megérteni a választ, vagy rajtunk akarsz kifogni? (Utóbbi esetben tényleg meg kéne próbálnod, mert én is ugyanígy ideírhatnám, hogy kifogtam rajtad, aztán lehet, hogy mégse. Az előbbi esetben pedig azt kell mondjam, hogy ez szellemi képességeidet figyelembe véve reménytelen.)
Igen, nyilván azért tettem fel a kérdést, hogy választ kapjak rá, NORMÁLISAT. De eddig csak a cikizés ment, meg a visszakérdezés hülyeségekre (hová tegyem a kacsacsőrt pfff).
De hagyjuk is ezt A kérdés még mindig áll, hogyan lehet négyzetelni olyasmit amibél nemLÉTEZHET gyorsabb?
Kisfiam, szerintem le kéne feküdni, és mellőzni a GYK-t.
Sok égés lesz ez mára...
A választ már megkaptad, csak értelmezni kéne!
> „hogyan lehet négyzetelni olyasmit amibél nemLÉTEZHET gyorsabb?”
A fénynél tényleg nem létezhet gyorsabb, de a fényt nem is emeljük a négyzetre, csak a sebességét, ami egy elvont fogalom.
Ha belegondolunk, annak sincs sok értelme, hogy valami gyorsabb valaminek a sebességénél. Az hogy gyorsabb, ugyanis azt jelenti, hogy nagyobb a sebessége. De a sebesség sebességéről soha nem beszélünk. Ez a nyelv „hibája”, hogy a
„gyorsabban megy annál, aminek x a sebessége”
arra egyszerűsödött, hogy „gyorsabb az x sebességnél”.
Ritkán okoz félreértést, de szerintem nem árt tisztában lenni a hátterével, és egyszer végiggondolni a dolgot. (Hasonló ahhoz, hogy melegszik a hőmérséklet, vagy gyorsul a gyorsulás.)
Gyors összefoglalás az eddigi válaszokról:
1. Nem a fényt emeljük négyzetre, hanem a sebességét.
2. Egy szám négyzete nem feltétlen nagyobb a számnál, lehet nála kisebb is. (Azaz a négyzetre emeléssel nem feltétlen lépünk át határokat, lehet, hogy inkább „visszafele lépünk” tőlük.)
3. Általában nincs értelme annak, hogy egy mennyiséget összehasonlítunk a négyzetével. (Ugyanúgy, ahogy nincs értelme annak a kérdésnek, hogy a krokodil zöldebb vagy hosszabb, „az ilyen kérdéskre a megoldás az hogy nincs megoldás”.)
(((Sajnálom, hogy az analógiák nem működtek.)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!