Az evolúció során növények vagy állatok alakultak ki korábban?
Az elsők anaerob egysejtűek (archaeák és ebből elvált baktérium fajok) voltak, se nem növények, se nem állatok. Ezek kemotrófok voltak, oxigéntől független vegyi reakciókban nyerték az energiájukat.
Ezt követték a fotoszintetizáló, melléktermékként oxigént előállító baktériumok, a cianobacik pl. Ezekre már ráfoghatjuk, hogy növények.
Az ezek által előállított, az ősi kemotróf bacik többségére halálosan mérgező oxigén elegánsan kivégezte az anaerob elődök szinte összes faját.
Hogy utána a maradék anaerobból alakultak ki a heterotróf baktériumok, egysejtűek, vagy egyes autotrófok váltottak lassan "növényevésre" és más heterotrófok bekajálására, azt lehet, hogy nem csak én nem tudom pontosan.
az tudom nyilván, hogy előbb voltak az egysejtűek.
És gondolom a többsejtű szervezeteket osztjuk növényekre és állatokra, ill. gombákra. Aztis tudom, hogy a fotoszintetizálás az jellemző tulajdonság, de ez definíció? Minden növénynek kötelező fotoszintetizálni? És minden állatnak vagy növényt vagy állatot kell ennie? Azt hittem a helyváltoztató mozgás az alapvetűbb tulajdonság, és egyáltalán nem egyértelmű egyébként egyik tulajdonság alapján se, hogy melyik volt biztosan előbb.
Attól függ, hogy definiálod az állatokat és a növényeket. A biológiában általánosan elfogadott definíció szerint mindkettőbe csak eukarióták tartoznak, a cianobaktériumokat már vagy 100 éve nem sorolják a növények közé (kicsit lassan csorognak be a dolgok a hazai oktatásba - mi még a 2000-es években is a régi verziót tanultuk :D).
Ha növények legszigorúbban vett definícióját nézzük (Embryophyta klád - gyakorlatilag a mohák és attól "felfelé"), akkor az állatok jelentek meg előbb: az ún. Ediacara fauna kb. 580 millió éve, míg a növények csak később, az Ordovíciumban, kb 480 millió éve.
Ha a kevésbé szigorú, de gyakrabban használt definíciót vesszük alapul, akkor viszont már zöldalgákat is a növények (Viridiplantae) közé soroljuk. Ezek viszont már jóval az állatok előtt megjelentek.
Nincs értelme a kérdésnek. Akkoriban még nem léteztek se növények se állatok.
Ezek mind később alakultak ki a közös ősből..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!