Milyen természetes kipusztulások voltak az evolúció során?
Az evolúció során olyanok, hogy egy populáció nem tudott kellőképpen alkalmazkodni a környezet változásaihoz, és kipusztult.
Lehetett ez hirtelen klímaváltozás, táplálékhiány, vagy akár egy új vetélytárs, egy új ragadozó megjelenése is, amellyel az adott fajunk egyedei nem tudták felvenni a versenyt.
Ha a földtörténet kihalási eseményeire gondolsz esetleg, abból öt nagyról (és néhány kisebbről) tudunk:
A kihalás nem egyenlő a fejlődéssel.
Ez elég egyértelmű.
Viszont a kihalásokat okozó körülmények, vagyis drasztikus környezeti változások felpörgetik az evolúciót, plusz a sok kihaló faj nagy területet szabadít fel a "túlélőknek".
Szóval van fejlődésgerjesztő hatása.
,,És ez most fejlődésnek számít vagy sem?"
A fejlődés egy olyan folyamat, ami egy tudattal rendelkező objektum számára bizonyos szempontokból előnyös váltózásokkal jár.
A természetben azonban nincs ilyen, hogy ,,fejlődés". Az ember számára persze tekinthető annak egy bizonyos folyamat. Ilyen az evolúció is. Vagy a tudományos fejlődés, vagy a magzat fejlődése, stb... Ezek végső soron csak folyamatok, amik megtörténnek, mert így jöttek létre... Az ember számára azonban fejlődésnek tekinthetők.
"szerintem az rossz hozzáállás, hoyg nincs fejlődés"
Persze definiálhatjuk valahogy, viszont a jelentése továbbra is szubjektív.
Tegyük fel, hogy van egy légyfajunk, amiben elterjed az a mutáció,amitől nem nő szárnya.
Fejlődésnek neveznéd egy képesség elvesztését?
Na mos tegyük fel, hogy ez a légy egy kis szigeten él az óceán közepén, ahol mindig erős szél fúj és a repképes egyedek tömegével pusztulnak a tengerbe, a szárnyatlanok meg repképtelenségük révén alkalmazkodva túlélnek.
Akkor mégis fejlődés?
Nem kell fejlődésről beszélni. Az egy emberi fogalom. Az ok-okozati összefüggések a lényegesek. Egy adott folyamat az evolúcióban fejlődésnek tűnhet, aztán kiderül hogy nem az, mert evolúciós zsákutca.
Az ember is lehet, hogy evolúciós zsákutca, mert kiírtja magát a tudomány és technika adta lehetőségeket helytelen használatával. Pedig szent meggyőződésünk, hogy mi vagyunk a "legfejlettebb" faj a bolygón...
Szerintem a Medveállatka a legfejlettebb.... Annak még úgy 1 milliárd évet jósolok... :D
"Fejlődésnek neveznéd egy képesség elvesztését? "
Nem az akérdés, hoyg én mit gondolok. Pont erre kérdeztem rá, hogy ez fejlődés vagy sem, vagy milyen kontextusban? A definicióhoz a kontextus hozzátartozhat.
"Az ember is lehet, hogy evolúciós zsákutca"
Attól még fejlődhet addig a pontig, vagy valamely korábbi pontig. Ezen példa miatt nem kell egy szót kitörölni a szótárból. Egyébként meg egy idő után minden kihal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!