Egy matek feladat, amit régen hallottam, de azóta se tudom a megoldását. Hogyan lehet ezt megcsináni? Nehéz feladat!
Odébb mentem megoldani papíron és arra emlékeztem, hogy "nem mennek el egymás mellett".... kis szövegértési gondok :-D
Amúgy jah... olyan nem lehetséges, hogy ne találkozzanak...
mert minden konvex poliéderre igaz, hogy:
a csúcsaik számának és a lapjaik számának az összege megegyezik az élek száma +2 -vel.
Ahány lap van, annyi hangya, és minden élhez 2 hangya tartozik, akik egy élt különböző irányba sétálnak át.
Fúúú... szabályos poliéderre rajzokkal és 1-2 "táblázatos" akármivel... (hogy valamit egymás fölé, valamit meg egymás alá írok) be tudnám bizonyítani magyarázattal, hogy mi a gebasz... szabálytalanra pedig ami szintén konvex.. őőő...
Mert konkávnál lehetne csinálni egy-két ilyen le-, illetve már betörést az adott testbe, hogy ott parkolópályára tudna állni kis időre egy hangya laza sebességgel, amíg elmegy a másik.
Tyűűű... még agyalok egy kicsit... mert lehet, hogy mégis lehetséges lehet máshogy is.... csak eddig állandó sebességű hangyákkal gondolkodtam.
Meg kipróbálok még egy dolgot... ha a szomszédos lapokat úgy képzelem el, mint a Karnaught-táblánál a szomszédos cellákat... már ha valaki tanult digitális technikát és gray kódot... azt próbálom átplántálni most ide... most jutott ebben a pillanatban az eszembe
Kezdek belehülyülni :-D.
Most azt csinálom, hogy mi van, hogy amikor két hangya egyszerre ér egy csúcshoz, akkor az egyik gyorsan előre engedi a másikat...
Lehet, hogy új táblázatot kéne rajzolnom hozzá...
Huh, rájöttem valamire. Nem az a lényeg, hogy konvex poliéder legyen. Ha konvexekre igaz, konkávokra is igaz lesz. Az a lényeg, hogy topológiailag gömb legyen! Mert ha mondjuk a tóruszt (úszógumit) (ami szintén irányítható felület) osztod kis téglalap alakú tartományokra, akkor simán megoldható, hogy ne találkozzanak a hangyák! Tudtam én, hogy topológia kell ehhez :D
22:51 és 22:55 voltam amugy :)
Mondjuk... nekem véletlenül az óramutató járásával ellenkező irányba mennek a hangyák, mert elbasztam, de ha egyik irányba működik, akkor tud a másikba is... nem transzformálom át a járásirányt...
A kockát úgy képzeljétek el, hogy az egyik lapjának a számozása az óramutató járásával ellenkező irányba 1-2-3-4 és a pont vele párhuzamos lapnak a számozása "mögötte" pedig ugyan az, csak +4.
Így van 6 lapunk, vagyis 6 db hangyánk. Minden hangyának az útját új sorba írok és római számmal jelölök. Utána írom az útjukat, hogy melyik csúcs után melyikhez mennek, milyen irányból rajzolják körül a lapjukat.
A hangyák egységnyi sebességgel haladnak (most még), illetve mindegyik hangya csúcsból indult
I. -1-2-3-4-
II. -2-6-7-3-
III.-6-5-8-7-
IV. -1-4-8-5-
V. -8-4-3-7-
VI. -1-5-6-2-
Lehet látni, hogy minden oszlopban van 1-1 db megegyező szám, vagyis... ott azoknál a csúcsoknál ütköznének a hangyák
...folytköv...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!