Feladat: Benjamin Franklin egyik leveléből olvasható rövid részlet. Mi lehet a magyarázata a levélben leírt jelenségnek? Válaszd ki a helyes indoklást!
„Kérésének megfelelően igyekeztem összegyűjteni azoknak a korábban már említett amerikai kísérleteknek a leírását, amelyek során néhány ottani folyó vagy tó felületén láng lobbant fel.
Amikor 1764-ben átutaztam New Jersey-n, többször is hallottam, hogy ha égő gyertyát közelítenek bizonyos folyóik felületéhez, hirtelen láng lobban fel, szétterül a vízen és csaknem fél percig ég. De a beszámolók oly hiányosak voltak, hogy nem tudtam megállapítani a jelenség okát, és nem is hittem igazán a történetet.
Benjamin Franklin
Nem állt módomban a kísérlet megtekintése, de meghívtam egy barátomat, aki éppen hazatérőben volt, miután maga is elvégezte a próbát a következőképpen: keresett egy sekély helyet, ahol a sétapálca leért a víz iszapos fenekére; az iszapot először fölkavarta a pálcával, s mikor már sok buborék szállt föl, odatartotta a gyertyát. A láng oly hirtelen gyulladt meg és oly erős volt, hogy a mellfodrába is belekapott, amint láttam.”
éa a lehetőségek: 1,Szerte New Yersey-ben sok fenyő van, és az illékony terpentinolaj keveredhetett a fenyőmocsár vizével.
2,A tó felkavarása során sok oxigén jutott a felszínre, amitől az égő gyertya fellobbant.
3,A tó mélyén található kőolajforrásokból kőolaj került a felszínre, ami nagyon gyúlékony.
4,A tó felkavarása során metángáz jutott a felszínre, ami a éghető, s ez okozta a nagy lángot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!