Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Matekban valaki segitene?

Kálvin Tamás kérdése:

Matekban valaki segitene?

Figyelt kérdés
Ne oltsatok le l,de ezt en nagyon nem ertem..pl:7-(-2) az miert plusz 9? Mert tegyuk fel dde nem biztos jo a peldam de ehez kapcsolnam,ha van 7 forintom abbol elveszek -2 ft ot akkor nem 5 ft-om lesz? Azok irjanak akik tudjak is koszonom..nekem csak segitseg kellene, hogy at lassan a logikat benne.

2018. márc. 8. 15:37
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
41%

9-es válaszoló

8-as vagyok

ismered Zénón paradoxonjait?

2018. márc. 8. 18:46
 12/31 anonim ***** válasza:
25%

Ha érted, hogy mit akarok mondani, akkor miért értelmezed direkt félre az írásomat? Szóval vagy nem érted, vagy trollkodsz. Akárhogy is, nincs igazad.

"7+2-2=7 vagy 7+2-(-2)"

Ezt a részt egyáltalán nem tudom értelmezni.

2018. márc. 8. 18:47
 13/31 anonim ***** válasza:
59%

ha van 7 forintod és elveszel belőle két forint tartozást (ami a valóságban kivitelezhetetlen), akkor az olyan mint ha kapnál két forintot...

De mit nem lehet ezen érteni?

2018. márc. 8. 18:54
 14/31 anonim ***** válasza:
60%

Van egy flakonod, amibe egy olyan cső megy ami képes kiereszteni a vizet, vagy visszaszívni.

7+2=9

Ha 7 litetered van, akkor a csőből ereszthetsz +2 litert, akkor 9 litered lesz.

7-2=5

Ha kiszívsz belőle 2 litert, akkor 5 liter marad.

Na de mi történik

7-(-2) esétén?

Nem más, mint a cső folyási iránya változik meg, méghozzá szorzással! Minden ami eddig előre folyt, most visszafelé szívódik.

Így is felfoghatjuk:

7+(-1)*(-2))

Tehát alapjáraton kiszívnál két liter vizet, de megváltoztatod a folyási irányt, így a szívás valójában kifolyás lesz.

A -1 el való szorzás a lényeg, csak és kizárólag az változtatja meg a folyás irányát.

2018. márc. 8. 19:06
 15/31 anonim ***** válasza:
44%

Sőt, adok másik megközelítést is (hátha ebbe nem kötnek bele);

Érdemes azt észrevenni, hogy ha a kivonás első és második tagját ugyanannyival változtatjuk, akkor maga a kivonás eredménye nem fog változni, például:

10-8=2. Ha most mindkét tagot csökkentjük 3-mal, akkor:

(10-3)-(8-3)=7-5=2, a különbség nem változott. Ugyanígy lesz, hogyha növeljük a tagokat, például 6-tal:

(10+6)-(8+6)=16-14=2, így sem változott az eredmény. (A változtatás csak a hozzáadással/elvétellel érvényes, tehát szorzás/osztás esetén az eredmény is változni fog).

Ezt az analógiát húzzuk rá erre a feladatra; a legegyszerűbb az, hogyha mindkettőt 2-vel növeljük:

(7+2)-(-2+2)=9+0=9, de ha mondjuk 5-tel növelnénk:

(7+5)-(-2+5)=12-3=9, így is ugyanazt az eredményt kapjuk.

2018. márc. 8. 19:19
 16/31 anonim ***** válasza:
30%

Tehát a - jel itt egy -1es szorzó... nem lehet megérteni jól szerintem szorzás nélkül.

7-(-2)

7+(-1)*(-2)=9

Ha kétszer kapcsolod át akkor:

7+(-1)*(-1)*(-2)=5 akkor a kapcsolót kétszer ide-oda kapcsoltad, tehát a folyási irány újra a régi, így elszívás történik.

2018. márc. 8. 19:19
 17/31 anonim ***** válasza:
69%
Igen ám, de ez inkább a következmény, nem a definícióból adódik; nem véletlenül tanítják előbb a negatív számokkal való összeadást/kivonást, és csak később a szorzást (így viszont nem is lehet a szorzásra hivatkozni, mivel arról még csak nem is hallottak, hogyan működik). Ettől függetlenül számtalan hasonló példát lehet adni, például a tolass vissza (-2) métert valójában azt jelenti, hogy menj előre két métert, de megint felvetődik a kérdés, hogy ez most miből jön ki.
2018. márc. 8. 19:28
 18/31 anonim ***** válasza:
48%
Kíváncsi lennék, hogy a lepontozóhuszárok csak a lepontozáshoz értenek-e, vagy, esetleg, érdemi véleményük is van a kérdéssel kapcsolatban...
2018. márc. 8. 22:45
 19/31 Pelenkásfiú ***** válasza:
50%

Az előttem lévő veszekedést nem olvastam végig, ettől függetlenül válaszolok.

Ha van 7 Ft-od és HOZZÁADSZ 2-t, akkor nyilván 9 lesz.

Ha van 7 Ft-od és ELVESZEL 2-t, akkor 5 lesz. (Tehát 2-t vettél el, plusz kettőt.)

Ha mínusz kettőt veszel el, az nem lehet ugyanannyi, mint ha plusz kettőt vennél el.

Egy mínusz számot kivonni azt jelenti, hogy hozzáadod a szám ellentettjét (vagy abszolútértékét - ahogy jobban tetszik).

2018. márc. 9. 14:12
 20/31 Pelenkásfiú ***** válasza:
65%

Nem tudom, ez segíteni fog-e elképzelni, de egy próbát megér:

Ábrázoljuk így a 7-et: ---++++++++++

Ha egy - jel "-1"-et és, egy + jel pedig "+1"-et, akkor ez összesen 7 (mert 3 mínusz van és 10 plusz).

Kezdjük a legegyszerűbbel, adjunk hozzá 2-t:

---++++++++++++

3 mínusz és 12 plusz, vagyis 9 az eredmény

Most adjunk hozzá "-2"-t:

-----++++++++++

5 mínusz van és 10 plusz, vagyis 5 az eredmény.

Jöhet a kivonás.. vonjunk ki plusz kettőt (vagyis elveszünk 2 + jelet):

---++++++++

3 mínusz és 8 plusz van, vagyis 5 az eredmény

Végül vonjunk ki "-2"-t, tehát most két - jelet veszünk el:

-++++++++++

1 mínusz és 10 plusz az 9. :)

Természetesen nem azt mondom, hogy így számold ki, de megérteni, hogy mínuszból mínusz az miért plusz, talán segít. :)

2018. márc. 9. 14:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!