Egy állítás összesen csak 4 féle lehet?
- igaz
- hamis
- se nem igaz, se nem hamis (ellentmondásos, azaz bármelyiket feltéve következik az ellenkezője is)
- vagy igaz, vagy hamis, azaz bármelyik (egyiket feltételezve sem okoz ellentmondást, bármelyik lehetséges, de nem ismert, hogy melyik)
esetleg lehet értelmetlen, de azt a se nem igaz se nem hamisba lehet venni, azt hiszem
Ezt az érvet nem igazán tudom elfogadni, hogy beszélt nyevlben, meg valóságban nem igaz.
Egy állítás igazságtartalmát szeritnem csak matematikai érteleben tudjuk vizsgálni, a logika szabályaival.
Amikor a valóságról, meg beszélt nyelvről beszélsz, nálam az semmi más, mint valami tisztázatlan axiómarendszer, ami mögé el lehet bújni.
"A vagy igaz, vagy hamis nem hiszem, hogy külön kategóriát érdemel. Hiszen az vagy igaz, azaz az igaz kategóriába tartozik, vagy hamis, azaz a hamis kategóriába tartozik. Attól, hogy nem tudjuk, melyikbe is kellene raknuk a kettő közül, még az egyikbe való, nem egy külön negyedikbe."
Nem arról van szó, hogy nem tudjuk, hanem bármelyik lehet. Egyik sem okoz ellentmondást, és semmi nem határozza meg a világon. Mondok egy példát:
Legyen A igaz állítás.
B állítás legyen a következő: A és B közül pontosan 2 állítás igaz.
Ha B igaz, akkor konzisztensen B igaz következik belőle.
Ha B hamis, akkor konzisztensen B hamis következik belőle.
Semmi alapján sem tudjuk eldönteni, hogy igaz vagy hamis, bármelyik lehet, nem jutunk ellentmondásra!
"Ebből az állításból következik hogy dq a télapó."
Nem tudom, mi az a dq? Egyébként valószínűleg hamis, de egyébként ha én nem tudom, attól még valamelyik kategória.
"Szerintem egy állítás normál esetben csak 2 féle lehet.
Igaz vagy hamis."
Kedves 13-as, 'normál' esetben esetleg, nem tudom nálad mi a normál, de itt most minden lehetséges állításról beszéltünk, hogy milyen kategóriákba sorolhatók. Te mondtál egy állítást példának, ami valóban vagy igaz vagy hamis, de vannak olyanok, lásd a példákat, amiket mások írtak, amik nem lehetnek pl. sem iagazak sem hamisak.
Pl: Holnap megyek dolgozni.
Ez lehet igaz vagy hamis.
Focimeccs.
Pl: A csapat B csapat ellen.
A csapat nyer? Igaz vagy hamis?
B csapat nyer? Igaz vagy hamis?
Döntetlen esetén (senki nem nyer)? Igaz vagy hamis?
A számitógép is igy működig. Igen vagy nem. 0 vagy 1.
Nincs olyan, hogy "talán (vagy igaz, vagy nem)".
Tegyük fel, hogy irtál egy programot, ami a meccset értékeli.
A program bekéri az eredményt.
Ha A nyert, akkor a program tovább fut és kiirja, hogy A nyert.
Ha B nyert, akkor a program tovább fut és kiirja, hogy B nyert.
Ha döntetlen, akkor a program tovább fut és kiirja, hogy döntetlen lett.
Ha A csapat nyert:
A csapat nyert? Igaz
B csapat nyert? Hamis
Döntetlen? Hamis
Ha B csapat nyert.
A csapat nyert? Hamis
B csapat nyert? Igaz
Döntetlen? Hamis
Ha döntetlen.
A csapat nyert? Hamis
B csapat nyert? Hamis
Döntetlen? Igaz
A "vagy igaz, vagy hamis", az nem állítás hanem feltételezés.
Kedves 14-es: "A hiba amit elkövethetünk, ha azt mondjuk, hogy akkor ezek szerint háromféle igazságértéke lehet..."
Én nem beszéltem igazságértékekről, azaz nem mondtam azt, hogy a 3. vagy 4. kategória, amit felsoroltam, az igazságérték lenne, hanem azt mondtam, hogy egy kategória. A kategória annyi, hogy minden mondtat egy és pontosan egy ilyenbe besorolható. Maga a besorolás pedig alapulhat az igazságértékeken vagy azok nemlétén, stb. De nem világos, hogy akkor végülis a te konklúziód micsoda? Hány kategória lehet, vagy nem létezik szerinted kategóriákba osztás?
Kedves 16-os: "Ennek feloldására mindenféle egyéb halmazelméletek jöttek, amiben egy ilyen kijelentés – „ez a mondat hamis” – érvénytelen, nem megengedett állítás"
Igen, tudom, de nyilván nem ilyen keretrendszerben szól a kérdés, hanem olyanban, ahol minden állítás megengedett, legfeljebb értelmetlen, vagy ellentmondásos, stb. de ezek mind kategóriák lehetnek.
"Na és mi van Gödel nemteljességi tételeivel? Ez ugyebár kimondja, hogy a természetes számokat tartalmazó axióma-rendszerben vannak olyan állítások, melyek igazsága nem eldönthető. Azaz nem az a helyzet, hogy nem ismerjük a választ, hanem nincs rá válasz."
Ez felel meg az én 4-es kategóriámnak, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!