Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy állítás összesen csak 4...

Egy állítás összesen csak 4 féle lehet?

Figyelt kérdés

- igaz

- hamis

- se nem igaz, se nem hamis (ellentmondásos, azaz bármelyiket feltéve következik az ellenkezője is)

- vagy igaz, vagy hamis, azaz bármelyik (egyiket feltételezve sem okoz ellentmondást, bármelyik lehetséges, de nem ismert, hogy melyik)

esetleg lehet értelmetlen, de azt a se nem igaz se nem hamisba lehet venni, azt hiszem

2017. nov. 9. 16:17
1 2 3
 21/29 dq ***** válasza:
A beszélt nyelv és a 'valóság' (akármi legyen is az) nekem nem tűnik olyannak, amelyre alkalmazhazhatnád.
2017. nov. 11. 00:33
 22/29 anonim ***** válasza:

Ezt az érvet nem igazán tudom elfogadni, hogy beszélt nyevlben, meg valóságban nem igaz.

Egy állítás igazságtartalmát szeritnem csak matematikai érteleben tudjuk vizsgálni, a logika szabályaival.

Amikor a valóságról, meg beszélt nyelvről beszélsz, nálam az semmi más, mint valami tisztázatlan axiómarendszer, ami mögé el lehet bújni.

2017. nov. 11. 18:22
 23/29 A kérdező kommentje:

"A vagy igaz, vagy hamis nem hiszem, hogy külön kategóriát érdemel. Hiszen az vagy igaz, azaz az igaz kategóriába tartozik, vagy hamis, azaz a hamis kategóriába tartozik. Attól, hogy nem tudjuk, melyikbe is kellene raknuk a kettő közül, még az egyikbe való, nem egy külön negyedikbe."

Nem arról van szó, hogy nem tudjuk, hanem bármelyik lehet. Egyik sem okoz ellentmondást, és semmi nem határozza meg a világon. Mondok egy példát:

Legyen A igaz állítás.

B állítás legyen a következő: A és B közül pontosan 2 állítás igaz.

Ha B igaz, akkor konzisztensen B igaz következik belőle.

Ha B hamis, akkor konzisztensen B hamis következik belőle.

Semmi alapján sem tudjuk eldönteni, hogy igaz vagy hamis, bármelyik lehet, nem jutunk ellentmondásra!

2017. nov. 11. 21:51
 24/29 A kérdező kommentje:
szóval lehet hogy a kérdésben nem fogalmaztam teljesen szabatosan, nem arra gondoltam, hogy általunk nem ismert, hanem arra hogy nem is megismerhető
2017. nov. 11. 21:53
 25/29 A kérdező kommentje:

"Ebből az állításból következik hogy dq a télapó."

Nem tudom, mi az a dq? Egyébként valószínűleg hamis, de egyébként ha én nem tudom, attól még valamelyik kategória.

2017. nov. 12. 00:01
 26/29 A kérdező kommentje:

"Szerintem egy állítás normál esetben csak 2 féle lehet.

Igaz vagy hamis."

Kedves 13-as, 'normál' esetben esetleg, nem tudom nálad mi a normál, de itt most minden lehetséges állításról beszéltünk, hogy milyen kategóriákba sorolhatók. Te mondtál egy állítást példának, ami valóban vagy igaz vagy hamis, de vannak olyanok, lásd a példákat, amiket mások írtak, amik nem lehetnek pl. sem iagazak sem hamisak.

Pl: Holnap megyek dolgozni.

Ez lehet igaz vagy hamis.

Focimeccs.

Pl: A csapat B csapat ellen.

A csapat nyer? Igaz vagy hamis?

B csapat nyer? Igaz vagy hamis?

Döntetlen esetén (senki nem nyer)? Igaz vagy hamis?

A számitógép is igy működig. Igen vagy nem. 0 vagy 1.

Nincs olyan, hogy "talán (vagy igaz, vagy nem)".

Tegyük fel, hogy irtál egy programot, ami a meccset értékeli.

A program bekéri az eredményt.

Ha A nyert, akkor a program tovább fut és kiirja, hogy A nyert.

Ha B nyert, akkor a program tovább fut és kiirja, hogy B nyert.

Ha döntetlen, akkor a program tovább fut és kiirja, hogy döntetlen lett.

Ha A csapat nyert:

A csapat nyert? Igaz

B csapat nyert? Hamis

Döntetlen? Hamis

Ha B csapat nyert.

A csapat nyert? Hamis

B csapat nyert? Igaz

Döntetlen? Hamis

Ha döntetlen.

A csapat nyert? Hamis

B csapat nyert? Hamis

Döntetlen? Igaz

A "vagy igaz, vagy hamis", az nem állítás hanem feltételezés.

2017. nov. 12. 00:06
 27/29 A kérdező kommentje:

Kedves 14-es: "A hiba amit elkövethetünk, ha azt mondjuk, hogy akkor ezek szerint háromféle igazságértéke lehet..."

Én nem beszéltem igazságértékekről, azaz nem mondtam azt, hogy a 3. vagy 4. kategória, amit felsoroltam, az igazságérték lenne, hanem azt mondtam, hogy egy kategória. A kategória annyi, hogy minden mondtat egy és pontosan egy ilyenbe besorolható. Maga a besorolás pedig alapulhat az igazságértékeken vagy azok nemlétén, stb. De nem világos, hogy akkor végülis a te konklúziód micsoda? Hány kategória lehet, vagy nem létezik szerinted kategóriákba osztás?

2017. nov. 12. 00:14
 28/29 A kérdező kommentje:

Kedves 16-os: "Ennek feloldására mindenféle egyéb halmazelméletek jöttek, amiben egy ilyen kijelentés – „ez a mondat hamis” – érvénytelen, nem megengedett állítás"

Igen, tudom, de nyilván nem ilyen keretrendszerben szól a kérdés, hanem olyanban, ahol minden állítás megengedett, legfeljebb értelmetlen, vagy ellentmondásos, stb. de ezek mind kategóriák lehetnek.

2017. nov. 12. 00:16
 29/29 A kérdező kommentje:

"Na és mi van Gödel nemteljességi tételeivel? Ez ugyebár kimondja, hogy a természetes számokat tartalmazó axióma-rendszerben vannak olyan állítások, melyek igazsága nem eldönthető. Azaz nem az a helyzet, hogy nem ismerjük a választ, hanem nincs rá válasz."

Ez felel meg az én 4-es kategóriámnak, nem?

2017. nov. 12. 00:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!