Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meg lehet-e adni valós számok...

Meg lehet-e adni valós számok olyan végtelen sorozatát, hogy ne lehessen leírni az 'előfordulásukat' semmilyen valószínűség eloszlással?

Figyelt kérdés

2017. szept. 18. 09:35
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Csak ismételni tudom, olvasd el mit jelent az eloszlás.
2017. szept. 18. 14:57
 12/30 anonim ***** válasza:

#3: "A pi számjegyei egyenletes eloszlásúak"

Logikus és valószínű, de csak FELTEVÉS. Nem bizonyított, és nincs is kilátásban, hogy a közeljövőben bizonyítani lehet.

Az eredeti kérdésre: a legújabb szoftveres véletlenszám-generátorok.

Tudjuk, hogy ezek sem tökéletesen egyenletes eloszlásúak, és soha nem fogjuk tudni leírni őket.

Másik példa: a Fibonacci-számok utolsó 3-4-5-... számjegye.

Nem egyenletes eloszlás, mert nem minden variáció szerepel, és amik igen, azok sem egyforma gyakorisággal.

Ezek még leírhatóak valamilyen igen bonyolult függvénnyel, de vannak kevésbé ismert, bonyolultabb sorozatok is ...

3. példa: Prímszám-párok szorzatának és összegének maradéka.

Nem egyenletes, teljesen kaotikus. És ismeretlen.

2017. szept. 18. 15:35
 13/30 A kérdező kommentje:
A pi jegyeit nem akarom megjósolni, bár determinisztikus, de az elsozlás az nem azt jelenti, hogy a következő jegyen jósolni tudom vagy sem. Az eloszlás statisztikai tulajdonság és hosszabb intervellumokra kiátlagolva értelmes beszélni róla. Jelen esetben pedig , amikor végtelen sorozatról beszélek, akkor határértékben az eloszlás számításához is végtelenhez tartanak az intervallumok, amikkel definiálható az eloszlás.
2017. szept. 18. 17:22
 14/30 A kérdező kommentje:

"Logikus és valószínű, de csak FELTEVÉS"

Igen valóban. De a válaszoló ennek az ellenkezőjét vette triviálisnak és bizonyítottnak, ami hülyeség. Ezzel szemben az egyenletesség egy jó sejtés, de valójában ez most mindegy. A pi nem ellenpélda.

2017. szept. 18. 17:23
 15/30 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, én tetszőleges eloszlást kérdeztem, nem kell egyenletes legyen. Az a kérdés, hogy van-e olyan, hogy semmilyen eloszlással nem leírható. Nem egyenletes természetesen van, végtelen sokat tudunk mondani.

A prímszám pár jó lehet esetleg, de nem tudom mi alapján. Nekem igazából nem is kell példa feltétlenül, lehet, hoyg nincs is. Csak érdekelne, hogy elviekben ilyen lehet vagy sem.

2017. szept. 18. 17:26
 16/30 A kérdező kommentje:

"Nem egyenletes eloszlás, mert nem minden variáció szerepel, és amik igen, azok sem egyforma gyakorisággal."

Nem egyforma gykorisággal, azaz pont te mondod, hogy leírható gyakoriságokkal, tehát valószínűség eloszlással. Asszem te sem értetted meg a kérdésemet.

2017. szept. 18. 17:28
 17/30 A kérdező kommentje:

"3. példa: Prímszám-párok szorzatának és összegének maradéka.

Nem egyenletes, teljesen kaotikus. És ismeretlen."

Az hogy valami bonyolult és ismeretlen jelenleg, nem jelenti azt, hogy nem létezik! Prímszámokkal kapcsolatban kb. bármit kitalálsz, az jó eséllyel ismeretlen végtelen sokra megkérdezve.

2017. szept. 18. 17:29
 18/30 anonim ***** válasza:

Akkor mondok mast: Vedd a szekvenalt DNS-t az osszes DNS-es rendelkezo dolognak, ACTG helyere veletlenszamok, minden esetben. Ta tam :)

Vagy masik: Vedd a bolygok, napok es feketelukak tomeget helyezd el egy megfeleltetesi rendszrbe, es ird le ezeket egymas utan, a sorozatot a poziciok tetszoleges de logikus sora adja.

Egy sorozatban a matematikai kapcsolat nincs definialva direkt vagy indirekt formara akkor jo amit irtam :) Mert a napraforgo se tudta neki Matek alapon kell a magokat a tanyerban szervezni ugye?

2017. szept. 19. 11:19
 19/30 anonim ***** válasza:
#18: Engedd már el az orbitális baromságaidat.
2017. szept. 19. 11:34
 20/30 anonim ***** válasza:
Meg lehet adni. Ha nem lehetne, az azt jelentené, hogy minden valós számsorozathoz hozzárendelhető egy valószínűségeloszlás. Azaz a valós számok végtelen sorozatainak halmaza is, és a valószínűségeloszlások halmaza is megszámlálható, ezért létezik összerendezésük. Ez azonban nem igaz, mert a valós számok halmaza megszámlálhatatlan, következésképp a belőlük képzett sorozatok halmaza is az.
2017. szept. 19. 12:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!