Mit jelent az, hogy a gravitációnak van távolságfüggése?
Tök jó, hogy elkezdtetek filozofálgatni, meg nyelvészkedni.
Azzal egyetérthetünk szerintem, hogy az átlag felhasználó az átlag életben az arányosság alatt az egyenes arányosságot "érti", gondolja.
De nekünk ezt feltételezni kell? Vehetjük ezt biztosra? Nem! Szóval a pongyola megfogalmazás (itt is, meg máshol is) problémát tud okozni. De ezen ne kezdjünk el (ész nélkül) vitázni.
egyenesen arányos = monoton növő
fordítottan arányos = monoton csökkenő
exponenciálisan függ = lineárisnál gyorsabb (általában négyzetes-köbös)
Belefolyva: én az "arányos"-t nem használnám "valahogy aránylik" értelemben, ui minden létező dolog "valahogy aránylik".
Szakszövegben A arányos B-vel, szerintem is egyértelműen egyenes arányosságot takar. Nagyon meg lennék lepve, ha valaki (egy fizika/matekkönvyben) máshogy használná.
"szokás egyenest érteni, de semmiképp nem azt, hogy kell"
Ez pont az a nevetséges utóvédharc, amit #6 adott elő.
Ne csináld már Mojjo. Mintha nem tudnál magyarul.
A "Ha nem erre gondolt, azt mindig külön jelezni kell." így teljesen rendben van. A "kell" szó úgy van benne használva, ahogy kell. Definiálhatod úgy is a "kell" szót hogy ne legyen értelme, csak akkor nem lesz értelme.
Igen, az "így szokás" azt jelenti, hogy "így kell".
Ahol a "kell" azt jelenti, hogy bizonyos feltételekből (tfh a válaszoló igaz, hasznos, érthető, stb választ akar adni), következik a cselekvés.
Hozhatsz ellenpéldát a szakirodalomból (ha létezik), hivatkozhatsz a saját nyelvérzékedre akár, de minek bizonygatnád hogy nem tudsz magyarul :0
> Igen, az "így szokás" azt jelenti, hogy "így kell".
Ezt visszavonom. Pusztán abból hogy így írja a szakirodalom, semmilyen módon nem következik hogy így "kelljen" írni. Az egy ettől független, igaz állítás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!