Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent az, hogy a gravitác...

Mit jelent az, hogy a gravitációnak van távolságfüggése?

Figyelt kérdés
Válaszokat előre is köszönöm! 13/F

2017. aug. 25. 08:28
1 2 3 4
 11/35 Mojjo ***** válasza:
100%
@10: ehhez a szabályhoz tudnál valami forrást adni, kérlek?
2017. aug. 25. 20:25
 12/35 anonim ***** válasza:
Latjatok ez a baj, miert nem lehet elismerni(nem az utolsonak szol) hogy felreertelmezte az arannyossagot, es bocs. Semmi nem tortenne, es nem kellene oltani egymast.
2017. aug. 26. 17:38
 13/35 anonim ***** válasza:
42%

Nem kell ahhoz szabályt mutatni, hogy alapesetben az arányos szó jellemzéssel az egyenes arányosságra gondolunk. Elég megnézni például Budót, a neten megtalálható kereshető formátumban is, épp elégszer használja az arányos szót egyenesen arányos értelemben:

2. Egyenes vonalú egyenletes mozgást végez... ...Az említett definíció alapján a t idő alatt megtett s út (a mindig pozitívnak számított úthosszúság)

arányos az idővel...

A fizika könyvek meg általában a jelenségek megértetésekor következetesen arra hajtanak, hogy mivel arányos? Vagy csak én láttam olyan fizika könyveket, ahol a jelenségek tárgyalásánál, a fizikai megfigyelések ismertetésénél, a "kellemetlen konstansok" bevezetése előtt nem egyenlőségjel volt, hanem tilde a bal és a jobb oldal között? Ami az egyenes arányosság jele.

Hirtelen lekapva Budó Ágoston, Jánossy Lajos, Sas Elemér, Simonyi Károly sosem azt mondják, hogy "négyzetesen arányos a púpossággal", hanem mindig azt, hogy "egyenesen arányos a púposság négyzetével".

2017. aug. 27. 08:23
 14/35 anonim ***** válasza:

De ha már eljutottunk a hol van az leírva témához, a Thomas-féle Kalkulusban ez áll:

...Az egyszerűsítés gyakran abban nyilvánul meg, hogy az adatokat egymással arányosnak találjuk.

Definíció Egyenes arányosság

Az y és az x változó egymással (egyenesen) arányos, amennyiben...

A zárójel az eredetiben is ott van.

2017. aug. 27. 08:44
 15/35 Mojjo ***** válasza:
57%
@Sztrogoff: tehát akkor valójában nincs ilyen szabály?
2017. aug. 27. 09:44
 16/35 anonim ***** válasza:
Most erre mit írjak? Azt, hogy nincs, azt nem lehet addig kijelenteni, míg az ember át nem nézte a világegyetem információit. Én meg azt hittem, pont azt írtam, hogy van, nem tudom, hogy konkrétan leírva van-e, de beleértve biztosan, 5 nagy nevet idéztem, 4 fizikust, 1 matematikust, nekem ennyi elég... Hitelességnek és a beszélgetésből is. :D
2017. aug. 27. 10:11
 17/35 Mojjo ***** válasza:

@16: én csak azt látom, hogy arányosságról beszélnek ott, ahol arányosság van. Teljesen értelemszerűen ezekben az esetekben egyenes, amit kifejtés nélkül is mindenki ért. Mintha egy kabrio-show-n úgy beszélnénk a kabriókról, hogy autók - és mindenki érti, hogy ezek az autók kabriók. De ettől még nincs megerősítve, hogy ha nem tesszük hozzá, hogy mittudomén, zárt tetejű egyterű, vagy bármi más, akkor autó alatt kabriót kell érteni.

Szóval nem meggyőző, és nem alkalmas annak alátámasztására, amit egy fórumtárs tényszerűen kijelentett.

2017. aug. 27. 10:37
 18/35 2*Sü ***** válasza:

Beszállva a vitába én azt gondolom, mindkét félnek igaza van.

Az arányosság a hétköznapi életben alapvetően két érték hányadosának állandóságát jelenti, és általában az egyenes arányosságot szoktuk érteni alatta. Persze nem mindig, de általában igen. Nincs ez törvénybe iktatva, csak úgy ha megkérdezel 10 laikust, akkor 9 az arányosság alatt az egyenes arányosságot érti. Ettől függetlenül azért az arányosság általános fogalmába nem csak az egyenes arányosság fér bele, hanem minden más arányosság is.

Ilyen módon viszont tudományos nyelvezetben az arányosság nem kellően jól meghatározott fogalom, a pontosság kedvéért muszáj odatenni a jelzőket, hogy egyenes arányosság, négyzetes arányosság, fordított arányosság, stb…

2017. aug. 27. 11:04
 19/35 Mojjo ***** válasza:
@18: igen, csak a 10-es azt írta, hogy a sima "arányosság" szó alatt az egyenes arányosságot KELL érteni. Nem azt, hogy a legtöbben arra gondolnak arányosság alatt, hanem, hogy ez egy rigid szabály, azt kell érteni, és kész. Sőt, ha bármi más arányosságról beszélünk, azt jelezni KELL. Szóval érted, kicsit más a kijelentés, amit alá kéne támasztani, meg az az értelmezés, amit most tőled láthatunk.
2017. aug. 27. 12:00
 20/35 Mojjo ***** válasza:
Ezért nem jók Sztrogoff példái sem. Ő azt mutatta be, hogy arányosság alatt lehet, vagy maximum szokás egyenest érteni, de semmiképp nem azt, hogy kell.
2017. aug. 27. 12:10
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!