Van két pont a síkban A és B egymástól nagy távolságra, és van egy rövid vonalzónk. Körző használata nélkül össze kell kötni a két pontot a vonalzóval. Hogyan csináljuk?
Ötlet:
húzunk két tetszőleges egyenest mindkét pontból, a metszetük legyen C pont. Valahogy szakaszokat rámetszük mindkét egyenesre, és végül két hasonló háromszöget kapunk, és meglesz, hogy milyen szögben kell elindulni az A pontból a B felé, és folyamatosan a vonalóval hosszabítva eljutunk a B-ig.
Valami hiányosságot érzek az ötletben, valamit másképp kellene, vagy valamilyen kikötéssel, csak nem tudom, hogy hogyan. Valakinek valami ötlete?
Én inkább mindkét vonalat egy pontból indítanám.
Majd a két vonal közötti szöget felezgetve közelíteném a tökéletes AB szakaszt.
A-ból mellélősz B-nek jobbról, balról egy-egy vonalat.
B ponton keresztül összekötöd háromszöggé a két vonalat. A háromszöged sarokpontjai így A,X é Y mondjuk
Húzol kismillió párhuzamost az XY szakasszal egészen megközelítve az A pontot. Ezeket a párhuzamosokat az AX, AY szakaszokat metsző pontjaik között felosztod olyan arányban ahogy a B pont osztja az XY szakaszt.
Az így kapott pontokat összekötöd és slussz.
Az nincs kikotve, hogy az egy szakasz legyen :) Lehet hullamos girbe gorbe is :) Vagy olyan egyenesek amilyeneket csak akrtok :)
Remelem ertitek a viccet, de a szovegezes szerint tok mindegy :)
>"A-ból mellélősz B-nek jobbról, balról egy-egy vonalat."
Csakhogy ahhoz nem elég hosszú a vonalzó, hogy utána B-n keresztül háromszöggé zárhassuk.
Amúgy egy darab vonalzóval lehet párhuzamost szerkeszteni, vagy szöget felezni? (Nem tudom, csak kérdezem.)
Kérdező, a rövid vonalzón (és a ceruzán) kívül nem lehet használni semmit? Hosszúságot lehet mérni, vagy csak egyeneseket húzni?
2 es voltam.
Ha mondjuk A pont Budapesten, B pont Nairobiban van akkor nem megy.
De ha 3 méter a táv akkor a vonalzód előbbre tologatásával mellé tudod lőni az első vonalat, utána a másikat.
És a B ponton keresztül kezded az X, Y szakaszt! Húzol egy vonalat ami B-t magába foglalja majd ezt hosszabbítod vonalzó tologatással.
Ha nem érthető az szánalmas.
#7 ne magyarázd túl, amit #2-ben leírtál. Az úgy jó, ahogy van.
Egyenes meghúzása a vonalzó apró eltologatásával addig folytatható, míg meg nem unjuk. Párhuzamosok rajzolása se gond, ha másképp nem, a vonalzóról feltételezzük, hogy téglalap, tehát a két éle párhuzamos. A többi már csak méregetés, a hasonló háromszögek tulajdonságai alapján.
A fő ötlet kitalálása a geometria ismeretét tételezi fel. Utána semmi gondolat, pusztán türelemjáték.
Jó csak nem értik páran..
Azt tényleg nem írtam le, hogy a B pontból kell indítani a háromszög harmadik oldalát.
Amennyiben a vonalzó euklidészi, csak nem végtelen hosszú, akkor szerintem a feladat nem megoldható. Szerintem a sík komplex számokkal azonosítása, majd a megengedett szerkesztések által generált csoporttal (mint a szögharmadolás lehetetlenségének bizonyítása) ez bizonyítható, de most ezt nincs időm végiggondolni.
Amennyiben tudunk mérni, két oldala van a vonalzónak, vagy bármi egyéb tulajdonsága van, akkor tudunk merőlegest állítani adott pontból, és a feladat megoldható például a 2-es válaszoló módszerével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!