Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért jönnek ki a fotonok a...

Miért jönnek ki a fotonok a Napból?

Figyelt kérdés

A magfúzió során 4 hidrogénatom összeáll egy héliummá, közben energia szabadul fel, ami foton formájában felszabadul. Ez a foton miért akar minden áron kijönni a Nap belsejéből? Miért nem jó neki ott bent? Főleg, mivel akkora utat kell megtennie kifelé, én a helyében biztos nem erőlködnék.

Meg még tömege, gravitációja is van a Napnak (csillagoknak), onnan kikecmeregni se semmi.

2017. máj. 1. 19:30
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:

Kérdező, ha nem érted a válaszokat, akkor mondd azt, és ne durcáskodj. Nem a mi kötelességünk PONT ÚGY válaszolni, ahogy te is megérted.

Ha pedig nem bírod elképzelni a jelenséget, akkor képzelj el egy bordás felületű rázóasztalt, aminek a közepére bedobsz valamit. Ha megy az asztal, akkor amit bedobtál, az ide-oda pattog rajta, és bizony előbb-utóbb leesik a szélén.

2017. máj. 3. 18:53
 12/32 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Bocsánat, hogy kérdezni mertem és ilyen tudatlan vagyok."

Én sem értem, ez új jelenség itt az oldalon és egyre gyakoribb, hogy valaki kérdez valamit, amiben laikus, aztán a válasz alapján megsértődik, hogy őt most kioktatják.

Nincs végül is rajta semmi szégyellnivaló, hogy ha valaki általános napi ismeretgyűjtésből nem tud még "mindent" pl. a fotonról. Az sajnos oktatásunk hiányossága, hogy az ilyen, ma szinte alapvető tudást nem adja meg.

A középiskolás fizika az elektron-proton-neutron szintjénél maximum plusz info szintjén lép tovább, NEM tananyagként.

A rel. elméletet egy oktatási órányi anyagként, meglehetősen vázlatosan tálalja.

Amit meg a suli nem ad meg, azt nem szégyen önszorgalomból, érdeklődésből pótolni.

Sokaknak egyes ismeretek ezen a téren már hétköznapiak, másoknak nem. Ez még nem szégyenfolt.

Kérdező, javaslom, hogy keresgélj guglin a foton, fúzió, gerjesztés, elektronpályák, lumineszcencia, foszforeszkálás, fluoreszkálás címszavakkal és szerintem a kérdésedhez (és az esetleg nem teljesen érthető válaszokhoz) szükséges háttérinfók tömkelegét fogod találni.

2017. máj. 4. 12:43
 13/32 anonim ***** válasza:

Talán azt nem íták meg előttem világosan (bár többen is utaltak rá), hogy a fotonnak van egy talán nem túl magától értetődő tulajdonsága, nevezetesen az, hogy a sebessége csak attól függ, hogy milyen közegben halad. Ha a közeg változatlan, akkor a fotont sem lelassítani, sem felgyorsítani nem lehet.

A vákuumban haladó fény sebessége pl. egy természeti állandó: c-vel szokták jelölni, az értéke pedig kb. 3E+8 m/s

Persze a foton is kaphat vagy veszíthet energiát, de ettől nem a sebessége, hanem a frekvenciája fog megváltozni. Az energiája egyenesen arányos a frekvenciájával:

E = h * ν

ahol

h a Planck-állandó: 6,63E-34 Js

ν pedig a foton frekvenciája (ez utóbbi nem v, hanem egy görög nű betű)

Ha a foton mégis "megáll" akkor elnyelődik, azaz megszűnik létezni, és az amiben elnyelődött, annak megnő az energiája pont annyival, amennyi a foton-é volt. Pl. ha egy tetszőleges atomban elnyelődik, akkor gerjeszthet vagy kilökhet egy elektront az atom elentonfelhőjéből.

2017. máj. 4. 14:12
 14/32 anonim ***** válasza:

"kb. 5000 évet tölt el a napban"

Figyelembe vetted, hogy most már nem a középpontban van a fúzió? Ott hélium van, az meg most nem csinál semmit.

2017. máj. 4. 14:17
 15/32 A kérdező kommentje:

Én elsősorban az első néhány válaszon sértődtem meg. Igaz, ezt leírhattam volna, amikor itt duzzogtam. De csak egyértelmű már, gondoltam, hogy a fotonokat akarom megérteni, miféle furcsa szerzetek azok. Az első válasz például teljesen értékelhetetlen. Tényleg akkora a gravitációja a Napnak, hát még egy nagyobb csillagnak, hogy onnan kikecmeregni elég reménytelen, mégis mi veszi rá a fotont, hogy kijöjjön belőle? És nem értem, ez miért utal fordított gondolkodásra.

Ha pl. egy labirintusba bezárunk valakit, nem fog csak úgy kisétálni belőle, hatalmas energiával. Hát még ha visszafele is húzza valami erős gravitáció, vagy akármi.

2017. máj. 6. 18:39
 16/32 A kérdező kommentje:

A 4. válasz talán úgy, ahogy elmegy (de nem a kérdésre válaszol), az első 3 értékelhetetlen a kérdés szempontjából. A foton, akármit csinálok, menni fog? De miért, miféle dolog az? Pont erre kérdeztem rá, de ennél egyértelműbben szerintem nem lehetett volna.

Erre az 5. válaszoló jön ezzel a "ha ettől jobban érzed magad" stílusával, de szintén nem a kérdésre válaszol.

De akkor maradhatunk annál, hogy nem tudjuk, nem értjük teljesen, miért ilyen mozgékony a foton, miért nem bír magával, hiszen nem is olyan anyagi természetű, amire az általános fizika törvényei igazak lennének. De még így sem értem, miért nincs erre valami magyarázat. ha nincs, hát nincs, megértem, mi se tudhatunk mindent a világról. :)

2017. máj. 6. 18:44
 17/32 Wadmalac ***** válasza:

"Ha pl. egy labirintusba bezárunk valakit, nem fog csak úgy kisétálni belőle, hatalmas energiával."

A foton nem törekszik kifelé.

És energiája minden egyes elnyelődésnél-kilépésnél csökken.

Nem "akar" ő kijönni, ő csak megy folyamatosan, így előbb-utóbb akaratlanul is kijut. És ugyebár van belőle dögivel, folyamatosan keletkeznek.

"De akkor maradhatunk annál, hogy nem tudjuk, nem értjük teljesen, miért ilyen mozgékony a foton, miért nem bír magával, hiszen nem is olyan anyagi természetű, amire az általános fizika törvényei igazak lennének."

Hát, tudtommal a foton tulajdonságait elég jól magyarázza a rel. elmélet, sőt, a kvantumfizika is.

A "miért ilyen" kérdésnek nem tudom, van-e értelme, ebben a miértekkel visszamehetünk az ősrobbanásig, ahol véget ér a tudományunk.

2017. máj. 9. 08:38
 18/32 A kérdező kommentje:

Egy csillagászattal-kémiával kapcsolatos videót néztem a Youtube-on. Abban hangzott el pár dolog, amire felfigyeltem, elgondolkoztam rajta, hogy az vajon miért van így. Mivel nem ez volt a videó fő témája, nem fejtette ki az előadó. De engem elgondolkoztatott. A csillagokról is volt szó, és mellékesen említette az előadó, hogy a fotonok a Nap belsejéből kijönnek, mert ki akarnak jönni. Ezen gondolkoztam el, hogy már miért. Azelőtt is hallottam a fotonokról és tudom, hogy a fénnyel függenek össze valahogy, de ennél többet nem tudok róluk. Szóval ezért tettem fel a kérdést itt. Belegondoltam, hogy ha a Föld belsejéből akarna kijutni valaki/valami, akkor nem lenne könnyű dolga, a fotonok meg a Nap belsejéből jönnek kifele.

Valami nagyon brutális dolog lehet az a magfúzió, ha ilyen energia szabadul fel tőle.

2017. máj. 11. 23:55
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

"a fotonok a Nap belsejéből kijönnek, mert ki akarnak jönni"

Nem, nem azért. Nem akarnak kijönni, hanem csak mennek: pattognak az atomok között mindig véletlenszerű irányba - és előbb-utóbb elérnek a Nap széléig, ahol nincs több atom, amin megpattanjanak.

Persze ez a "pattogás" úgy néz ki, hogy belerohan egy atomba, az elnyeli, gerjesztett állapotba kerül, majd sorra kibocsát pár fotont, mindenféle irányba, amelynek az összenergiája annyi, mint ennek az egy fotonnak. A sebességük ugyanúgy fénysebesség.

"Belegondoltam, hogy ha a Föld belsejéből akarna kijutni valaki/valami, akkor nem lenne könnyű dolga"

A foton sem jut ki könnyen, ahogy már mondták is neked.

Azt is mondtam, hogy a fotonnak a Nap vonzása alig számít. Egészen kicsi vöröseltolódást szenved csak a Nap felszínétől, mire ideér. Nagyon nagy az energiája ahhoz képest, amennyire vonzza a Nap.

2017. máj. 12. 00:32
 20/32 anonim ***** válasza:
100%

Ja, egyébként a Föld belsejében is ugyanez történik.

Az ottani radioaktív sugárzásban szintén vannak fotonok (nagyon erős gamma sugárzás), amelyek ugyanígy elkezdenek pattogni az atomok között. Ettől izzik a Föld belseje még mindig.

Aztán ugyanígy több, kisebb energiájú foton lesz belőlük. Ha kicsit leásol, és megnézed az ottani lávát, ott a fotonok egy része még látható fény.

Aztán, mire kiérnek a felszínre, már infravörös fotonok, vagyis hősugárzás lesz belőlük. Ezért melegebb a Föld felszíne legalább 20 fokkal, mint amit a napsugárzás indokolna.

2017. máj. 12. 00:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!