Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A gravitáció milyen gyorsaságg...

A gravitáció milyen gyorsasággal halad?

Figyelt kérdés
Gondolok én arra, ha a Tejút közepén meghalna az a bizonyos fekete lyuk, akkor azt abban a pillanatban észrevennénk, és az adott vektoron haladna tovább a Naprendszerünk, vagy csak X idő elteltével lenne észlelhető?

2017. ápr. 13. 22:58
 1/8 anonim ***** válasza:
4%
Azonnal észlelnénk és Tejútrendszer összeomlásával a bolygók haladási pályája is változna nagy valószínűséggel több bolygó is egymásba ütközne.
2017. ápr. 14. 00:06
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
fénysebességgel terjed, vagyis inkább legfeljebb fénysebességgel
2017. ápr. 14. 00:08
 3/8 EagleHUN ***** válasza:
100%

Első téved. Pont nemrég bizonyították be hogy "csak" fénysebességgel terjed a gravitációs hullám is.

Vagyis ha a Galaxis közepéről eltűnne a fekete lyuk akkor a földön még annyi évig nem történne semmi (és semmi jele sem lenne hogy történt) ahány fényévre vagyunk onnan.

Bizony ez sok ezer (10e) évet is jelentene!

2017. ápr. 14. 00:09
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

@00:06

nem igaz hogy azonnal észlelnénk

2017. ápr. 14. 00:09
 5/8 anonim ***** válasza:
68%

Egyrészt tömeg csak úgy nem tűnik el, másrészt a relativitáselmélet kétségessé teszi, hogy létezik egy egész világot lefedő egységes "most szelet". (Tudjuk, hogy nem létezik.)

A gravitáció fénysebességgel terjed hullámszerűen, vagyis gravitációs hullámok formájában. Igazából úgy lenne helyesebb mondani, hogy a fény terjed vákuumban gravitációs hullám sebességgel. Ugyanis az úgymond egy esetlegesség, hogy van az anyagnak olyan fajtája (pl. a fény) ami képes elérni ezt a sebességet megvalósítani, a gravitációs hullámok terjedési sebessége meg a világ kauzális szerkezetébe van beépítve.

2017. ápr. 14. 10:00
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Tegnap délelőtt 10-kor írtam. Aki lepontozott az mondja meg, hogy miért nem jó a válasz vagy miért pontozott le!
2017. ápr. 15. 11:07
 7/8 Wadmalac ***** válasza:

"Tegnap délelőtt 10-kor írtam. Aki lepontozott az mondja meg, hogy miért nem jó a válasz vagy miért pontozott le!"

Én nem pontoztam ,de szerintem ezzel van a baj:

" Igazából úgy lenne helyesebb mondani, hogy a fény terjed vákuumban gravitációs hullám sebességgel."

Na erről szerintem kár vitát nyitni, sajnos semmit nem tudunk még a gravitációról, amivel lenne értelme átértékelni eme határsebesség viszonyítási alapját. Főleg, hogy a fénysebesség mint határsebesség viselkedésére a fénnyel kapcsolatban elég jól megalapozott képletkéink vannak, míg a gravitációról ezt már kevésbé tudjuk elmondani.

De a nagyobb baj szerintem ez volt, éppen a fenti megokolásában:

"Ugyanis az úgymond egy esetlegesség, hogy van az anyagnak olyan fajtája (pl. a fény) ami képes elérni ezt a sebességet"

A fény=anyag erősen sántít, még a fénykvantum fotonként, részecskeként sem igazán okolja meg az anyagi jelleg elnevezést. Nyugalmi tömeggel NEM rendelkező részecskére-hullámra óvatosan kéne bánni az ilyetén elnevezéssel.

"a gravitációs hullámok terjedési sebessége meg a világ kauzális szerkezetébe van beépítve"

Hát ez meg ugyanannyira igaz lehet a fényre is, sőt bármiféle információterjedésére, tehát ez NEM okolja meg a fenti véleményt.

Szóval a válasz magja stimmel, de a körülötte lévők sántítanak.

Ahogy nézem, a válasz értékelése most 70% körül van, ez szerintem a tartalmával összeillik.

2017. ápr. 18. 14:33
 8/8 anonim ***** válasza:

"Na erről szerintem kár vitát nyitni, sajnos semmit nem tudunk még a gravitációról, amivel lenne értelme átértékelni eme határsebesség viszonyítási alapját. Főleg, hogy a fénysebesség mint határsebesség viselkedésére a fénnyel kapcsolatban elég jól megalapozott képletkéink vannak, míg a gravitációról ezt már kevésbé tudjuk elmondani."

A gravitációs hullámok a téridő hullámai, amit mi a gravitációs tér ingadozásaiként érzékelünk, részben erről az általános relativitáselmélet, a rel. elméletből kijön, hogy c határsebességgel terjed. Ezt meg is említik a megfelelő előadásokon pl Dávid Gyula is elmondta amit fentebb írtam. Szóval röviden ez nem igaz amit írtál.

"A fény=anyag erősen sántít, még a fénykvantum fotonként, részecskeként sem igazán okolja meg az anyagi jelleg elnevezést. Nyugalmi tömeggel NEM rendelkező részecskére-hullámra óvatosan kéne bánni az ilyetén elnevezéssel."

Ez sem igaz, az ismert anyagokat figyelembe véve (vagyis most kihagyom a sötét anyagot amiről tényleg nem sokat tudunk) az anyagnak két fajtája létezik, az egyik építőkő részecskékből áll, a másik fajta kölcsönhatást közvetítő részecskékből áll.

Más megközelítés szerint: [link]

[link]

"Hát ez meg ugyanannyira igaz lehet a fényre is, sőt bármiféle információterjedésére, tehát ez NEM okolja meg a fenti véleményt."

Nem igaz, mert a téridő szerkezetéből nem következik, hogy létezik az anyagnak olyan fajtája ami képes is ezt a sebességet megvalósítani (ezért mondtam, hogy esetlegesség), míg a gravitációs hullámok terjedési sebessége benne van az Einsteini egyenletekben.

2017. ápr. 19. 15:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!