A gravitáció milyen gyorsasággal halad?
Első téved. Pont nemrég bizonyították be hogy "csak" fénysebességgel terjed a gravitációs hullám is.
Vagyis ha a Galaxis közepéről eltűnne a fekete lyuk akkor a földön még annyi évig nem történne semmi (és semmi jele sem lenne hogy történt) ahány fényévre vagyunk onnan.
Bizony ez sok ezer (10e) évet is jelentene!
@00:06
nem igaz hogy azonnal észlelnénk
Egyrészt tömeg csak úgy nem tűnik el, másrészt a relativitáselmélet kétségessé teszi, hogy létezik egy egész világot lefedő egységes "most szelet". (Tudjuk, hogy nem létezik.)
A gravitáció fénysebességgel terjed hullámszerűen, vagyis gravitációs hullámok formájában. Igazából úgy lenne helyesebb mondani, hogy a fény terjed vákuumban gravitációs hullám sebességgel. Ugyanis az úgymond egy esetlegesség, hogy van az anyagnak olyan fajtája (pl. a fény) ami képes elérni ezt a sebességet megvalósítani, a gravitációs hullámok terjedési sebessége meg a világ kauzális szerkezetébe van beépítve.
"Tegnap délelőtt 10-kor írtam. Aki lepontozott az mondja meg, hogy miért nem jó a válasz vagy miért pontozott le!"
Én nem pontoztam ,de szerintem ezzel van a baj:
" Igazából úgy lenne helyesebb mondani, hogy a fény terjed vákuumban gravitációs hullám sebességgel."
Na erről szerintem kár vitát nyitni, sajnos semmit nem tudunk még a gravitációról, amivel lenne értelme átértékelni eme határsebesség viszonyítási alapját. Főleg, hogy a fénysebesség mint határsebesség viselkedésére a fénnyel kapcsolatban elég jól megalapozott képletkéink vannak, míg a gravitációról ezt már kevésbé tudjuk elmondani.
De a nagyobb baj szerintem ez volt, éppen a fenti megokolásában:
"Ugyanis az úgymond egy esetlegesség, hogy van az anyagnak olyan fajtája (pl. a fény) ami képes elérni ezt a sebességet"
A fény=anyag erősen sántít, még a fénykvantum fotonként, részecskeként sem igazán okolja meg az anyagi jelleg elnevezést. Nyugalmi tömeggel NEM rendelkező részecskére-hullámra óvatosan kéne bánni az ilyetén elnevezéssel.
"a gravitációs hullámok terjedési sebessége meg a világ kauzális szerkezetébe van beépítve"
Hát ez meg ugyanannyira igaz lehet a fényre is, sőt bármiféle információterjedésére, tehát ez NEM okolja meg a fenti véleményt.
Szóval a válasz magja stimmel, de a körülötte lévők sántítanak.
Ahogy nézem, a válasz értékelése most 70% körül van, ez szerintem a tartalmával összeillik.
"Na erről szerintem kár vitát nyitni, sajnos semmit nem tudunk még a gravitációról, amivel lenne értelme átértékelni eme határsebesség viszonyítási alapját. Főleg, hogy a fénysebesség mint határsebesség viselkedésére a fénnyel kapcsolatban elég jól megalapozott képletkéink vannak, míg a gravitációról ezt már kevésbé tudjuk elmondani."
A gravitációs hullámok a téridő hullámai, amit mi a gravitációs tér ingadozásaiként érzékelünk, részben erről az általános relativitáselmélet, a rel. elméletből kijön, hogy c határsebességgel terjed. Ezt meg is említik a megfelelő előadásokon pl Dávid Gyula is elmondta amit fentebb írtam. Szóval röviden ez nem igaz amit írtál.
"A fény=anyag erősen sántít, még a fénykvantum fotonként, részecskeként sem igazán okolja meg az anyagi jelleg elnevezést. Nyugalmi tömeggel NEM rendelkező részecskére-hullámra óvatosan kéne bánni az ilyetén elnevezéssel."
Ez sem igaz, az ismert anyagokat figyelembe véve (vagyis most kihagyom a sötét anyagot amiről tényleg nem sokat tudunk) az anyagnak két fajtája létezik, az egyik építőkő részecskékből áll, a másik fajta kölcsönhatást közvetítő részecskékből áll.
Más megközelítés szerint: [link]
"Hát ez meg ugyanannyira igaz lehet a fényre is, sőt bármiféle információterjedésére, tehát ez NEM okolja meg a fenti véleményt."
Nem igaz, mert a téridő szerkezetéből nem következik, hogy létezik az anyagnak olyan fajtája ami képes is ezt a sebességet megvalósítani (ezért mondtam, hogy esetlegesség), míg a gravitációs hullámok terjedési sebessége benne van az Einsteini egyenletekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!