Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz az, hogy a tárgyak nem a...

Igaz az, hogy a tárgyak nem a Föld gravitációs vonzása miatt esnek "lefelé", hanem a térnek a Föld általi meggörbítettsége miatt?

Figyelt kérdés

De akkor hogy van meggörbítve a tér?

Úgy, hogy mindenhol merőleges a Föld felszínére?

2010. máj. 8. 10:12
1 2 3 4 5
 11/41 A kérdező kommentje:

Megkérek mindenkit, hogy csak az ne válaszoljon, aki azt sem érti, hogy mi a kérdés.

Ez többek között a kedves utolsóra és a hozzá hasonlókra vonatkozik.

2010. máj. 8. 10:56
 12/41 A kérdező kommentje:
Megkérek mindenkit, hogy az ne válaszoljon, aki azt sem érti, hogy mi a kérdés.
2010. máj. 8. 10:57
 13/41 anonim ***** válasza:
100%
A Foldon levo grav. gyorsulást csak maga a Fold befolyásolja, semmi más. A felszínen azért kb.9,81m/s^2, mert az egész Fold alattunk van, nemtomhányezer trillió tonna anyag gravitációs ereje hat ránk. Ha lejjebb megyunk, akkor alattunk már kevesebb Fold lesz, így kisebb tomeg fog ránk hatni, ezért ott kisebb lesz a grav.gyorsulás is. A gravitáció a tomegtol fugg. Mint már mondtam, ha a "leutazásunkkal" egyidoben préselnék ossze a Foldet, vagyis mindig a felszínen állnánk, akkor none a grav.gyorsulás mértéke. Hangsúlyoznám, hogy csak a saját véleményemet írom.
2010. máj. 8. 11:05
 14/41 anonim ***** válasza:

u.i.: az elozo kedves utolsó voltam :)

Kedves kérdezo, azt mire alapozod, hogy nagyobb a gyorsulás a Fold kozéppontja kozelében, mint a felszínen??? Hol olvastál ilyet???

2010. máj. 8. 11:06
 15/41 A kérdező kommentje:

1 - Nem te akasztottál ki, hanem az utánad megszólaló. Ő volt az utolsó annak a válaszomnak a megírásakor, amelyben az említett felszólításomat tettem.

2 - Ebben valóban van logika. Sőt, talán ez a megfejtés az egyik olyan problémára, amely megoldására sehogy sem tudtam rájönni.

Elnézést szeretnék kérni, hogy az iménti hévben a te válaszod is értéktelennek ítéltem.

Tátelezzük fel, hogy csak a Föld okoz gravitációt.

1 - Minél közelebb megyek a Föld középpontjához a bolygónkon belül pl mélyre ásva, annál kisebb lesz a nehézségi gyorsulás, mivel egyre kisebb tömeg okozza azt.

2 - Viszont minél távolabb vagyok a Föld felszínátől, annál kisebb a nehézségi gyorsulás.

Így gondoltad? Ez valóban logikusnak tűnik...

2010. máj. 8. 11:17
 16/41 A kérdező kommentje:

De akkor viszont hogy görbül a tér?

A Földön belül a középpont felé egyre kevésbé meredeken, a felszínnél a legmeredekebben, majd a Föld felszínétől távolodva ismét egyre kevésbé meredeken?

2010. máj. 8. 11:20
 17/41 anonim ***** válasza:
Hoppsz, bocs, azthiszem, én néztem el a dolgokat, elnézést. Am így gondoltam, meg szerintem így is van :D Az eredeti kérdéshez meg annyit, hogy ez csak elmélet, nem igazán lehet bizonyítani.
2010. máj. 8. 11:25
 18/41 A kérdező kommentje:

"A felszínen azért kb.9,81m/s^2, mert az egész Fold alattunk van, nemtomhányezer trillió tonna anyag gravitációs ereje hat ránk. Ha lejjebb megyunk, akkor alattunk már kevesebb Fold lesz, így kisebb tomeg fog ránk hatni, ezért ott kisebb lesz a grav.gyorsulás is."

De akkor felmerül az a kérdés is, hogy hol az a határ, amelytől kezdve az anyagrészecskék már nem az összgravitációt okozzák.

Mert pl azzal is lehetne érvelni, hogy a Föld felszíne után már a sztratoszféra atomjai is fokozzák a gravitáció erősségét, és akkor minél távolabb haladnánk a középponttól, annál több minden fokozhatná a gravitációs erőt, egészen a végtelenig elmenve.

Szóval akkor mi az a határ, amelyen belül az anyagok az összgravitációt fokozzák, és amelyen kívül már nem?

2010. máj. 8. 11:26
 19/41 anonim ***** válasza:
Hát igen, ha úgy vesszuk, minél távolabb megyunk, annál tobb dolog lesz alattunk, amiknek így egyre nagyobb a gravitációjuk, DE a gravitáció arányosan csokken a távolság négyzetével (azthiszem, a négyzetével), így az atmoszféra felso részeiben már elég kicsi lesz a Fold vonzereje. Valahogy úgy van, hogy ha kozel vannak a testek egymáshoz, "egy kupacon", akkor nagyobb a vonzóerejuk, mintha szét lennének pakolva.
2010. máj. 8. 11:36
 20/41 anonim ***** válasza:
A négyzetes dolog: a Fold kozéppontjától 6000km-re (kb. a felszínen) a gravitáció 9,81, 12000km-re a kozépponttól, vagyis kétszer olyan messze 2 a négyzeten = négyszer lesz kisebb a gravitáció, mint a felszínen.
2010. máj. 8. 11:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!