Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz az, hogy a tárgyak nem a...

Igaz az, hogy a tárgyak nem a Föld gravitációs vonzása miatt esnek "lefelé", hanem a térnek a Föld általi meggörbítettsége miatt?

Figyelt kérdés

De akkor hogy van meggörbítve a tér?

Úgy, hogy mindenhol merőleges a Föld felszínére?

2010. máj. 8. 10:12
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
én úgy tudtam, h pedig a Föld gravitációs ereje miatt esnek "lefelé" a tárgyak. ha nem lenne gravitáció, vagy nagyon gyenge, mint pl a Holdon, akk nem tudnának leesni, hanem lebegnének.
2010. máj. 8. 10:26
 2/41 anonim ***** válasza:

Így csak 3D-ben:

[link]

Szerintem a tér torzulását nevezhetjük gravitációnak.

Amúgy a Hold-on sem lebegnek a tárgyak, van gravitáció ott is, 1/6-od mértékű, mint a földön.

2010. máj. 8. 10:32
 3/41 anonim ***** válasza:
Honnan veszed ezt?
2010. máj. 8. 10:33
 4/41 A kérdező kommentje:

A klasszikus fizika szerint a Föld vonzása miatt esnek a tárgyak "lefelé".

A relativitáselmélet szerint azonban - állítólag - nem a vonzás miatt, hanem a tér görbültsége miatt.

Mivel ez nem gimis tananyag, ezért inkább a fizikát egyetemi szinten is tanult emberek véleménye érdekelne.

(Tudom, hogy minden okoz gravitációt, de most maradjunk lehetőleg a Föld okozta gravitációnál.)

2010. máj. 8. 10:35
 5/41 A kérdező kommentje:

10:13

De akkor hogy van meggörbítve a tér?

Úgy, hogy mindenhol merőleges a Föld felszínére?

2010. máj. 8. 10:36
 6/41 A kérdező kommentje:
bocs, 10:32
2010. máj. 8. 10:37
 7/41 A kérdező kommentje:
És ha a tér a Föld felszínén és a Föld középpontjánál is azonos módon van meggörbülve, akkor a Föld középpontjának környékén miért nagyobb a nehézségi gyorsulás?
2010. máj. 8. 10:46
 8/41 anonim ***** válasza:
38%
A Fold kozéppontja kozelében nagyobb a grav.gyorsulás??? Szerintem logikus, hogy kisebb...ha a Foldet osszepréselnénk kicsire, és így kerulnénk kozelebb a kozéppontjához, akkor nagyobb lenne, de így szerintem a kozepéhez kozeledve egyre kisebb ez az érték.
2010. máj. 8. 10:49
 9/41 anonim ***** válasza:
73%

"Szerintem a tér torzulását nevezhetjük gravitációnak"

Semmi köze a gravitációnak a térhez! Gravitáció csak ott van ahol van egy tömeg!

2010. máj. 8. 10:54
 10/41 A kérdező kommentje:

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy a Föld gravitációján kívül semmi sincs, és így semmi más sem befolyásolja azt, hogy hol mekkora a nehézségi gyorsulás értéke.

Ebben az esetben minél közelebbi egy pont a Föld középpontjához, annál nagyobb ott a nehézségi gyorsulás.

Nem is értem, hogy miféle logika alapján lehetne annál kisebb, minél közelebb van a középponthoz.

2010. máj. 8. 10:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!