Igaz az, hogy a tárgyak nem a Föld gravitációs vonzása miatt esnek "lefelé", hanem a térnek a Föld általi meggörbítettsége miatt?
De akkor hogy van meggörbítve a tér?
Úgy, hogy mindenhol merőleges a Föld felszínére?
Így csak 3D-ben:
Szerintem a tér torzulását nevezhetjük gravitációnak.
Amúgy a Hold-on sem lebegnek a tárgyak, van gravitáció ott is, 1/6-od mértékű, mint a földön.
A klasszikus fizika szerint a Föld vonzása miatt esnek a tárgyak "lefelé".
A relativitáselmélet szerint azonban - állítólag - nem a vonzás miatt, hanem a tér görbültsége miatt.
Mivel ez nem gimis tananyag, ezért inkább a fizikát egyetemi szinten is tanult emberek véleménye érdekelne.
(Tudom, hogy minden okoz gravitációt, de most maradjunk lehetőleg a Föld okozta gravitációnál.)
10:13
De akkor hogy van meggörbítve a tér?
Úgy, hogy mindenhol merőleges a Föld felszínére?
"Szerintem a tér torzulását nevezhetjük gravitációnak"
Semmi köze a gravitációnak a térhez! Gravitáció csak ott van ahol van egy tömeg!
Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy a Föld gravitációján kívül semmi sincs, és így semmi más sem befolyásolja azt, hogy hol mekkora a nehézségi gyorsulás értéke.
Ebben az esetben minél közelebbi egy pont a Föld középpontjához, annál nagyobb ott a nehézségi gyorsulás.
Nem is értem, hogy miféle logika alapján lehetne annál kisebb, minél közelebb van a középponthoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!