Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért az anyag, hullám vagy...

Miért az anyag, hullám vagy részecske?

Figyelt kérdés
Olvastam hogy ha egy anyag sajátfrekvenciáját eltaláljuj akkor szétesik. Ez miért van? Hullám az anyag? Hogyan lehet az anyag sajátfrekvenciáját eltalálni vagy kimérni?
2017. jan. 5. 00:15
 1/7 anonim ***** válasza:

Ez mindig EGY ADOTT darab anyagra vonatkozik.

HA eltalálod a rezonanciafrekvenciáját, akkor egyre erősebben rezeg, és HA ezt nem bírja, akkor szétesik.

Volt már úgy, hogy híd szakadt le így a széllökések hatására.

Ma már azért jobban odafigyelnek erre a tervezésénél. A legtöbb anyagnak nem egy ilyen frekvenciája van, és ilyenkor ez a hatás is kisebb.

2017. jan. 5. 00:26
 2/7 Wadmalac ***** válasza:

Csak hogy egyértelmű legyen, ennek a dolognak semmi köze a részecske-hullám kettősséghez. Ez sima mechanikai rezgés téma.

Minden tárgynak van egy úgynevezett sajátfrekvenciája, amilyen rezgéssel gerjesztve egyre jobban, egyre nagyobb amplitúdóval rezeg.

Így lehet pl. poharakat törni hanggal.

Simán olyan mértékű lesz a rezgés, amit az adott tárgy szilárdsága már nem visel el és eltörik, szétszakad.

Persze azért ez nem jelenti ,hogy mindent porrá lehet rezegtetni.

Egy tömör gumigolyót nem nagyon fogsz semmilyen hanggal szétszedni, mert az anyagfajtáknak eltérő csillapítása is van a saját rezgésére.

2017. jan. 5. 12:35
 3/7 A kérdező kommentje:
értem! köszönöm a segítséget. Hadd kérdezzem meg hogy ezt hogyan tudnám kipróbálni a gyakorlatban? Mondjuk egy poharat összetörni hang frekvenciával. Olyat tudok csinálni hogy egy hangszóró által lesugárzott hang frekvenciáját egy spektrumban mondjuk lesugárzom. mondjuk 20-30.000Hz-ig úgy hogy 1Hz-es lépéssekkel. Ez így jó lenne? Működne? vagy hogy kéne megvalósítani? milyen frekvancia tartomány kellene? milyen pontossággal?
2017. jan. 5. 13:11
 4/7 Wadmalac ***** válasza:
2017. jan. 5. 13:33
 5/7 anonim ***** válasza:

Szóval, akkor nem lehet úgy, ahogy a kérdező elképzeli.

Pedig én is azt hittem, hogy egy forgókondenzátor kell csak a rezgőkörbe, meg egy jó erős hangszóró.

2017. jan. 5. 18:39
 6/7 anonim ***** válasza:

Tök jó a poharas videó.

Itt meg kicsit nagyobb tárggyal, ugyan ez az effektus

https://www.youtube.com/watch?v=j-zczJXSxnw

2017. jan. 6. 00:37
 7/7 anonim ***** válasza:
2017. jan. 6. 01:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!