Mit jelent a gravitációs hullámok fölfedezése?
Most csupán annyit, hogy újabb biztos alapja a rel. elméletnek.
Későbbiekben rengeteg dologra jó lehet. Elsősorban a csillagászat számára nagyon jó kutatási módszer lenne olyan dolgok kutatására, amelyeket nem lehet a hagyományos, elektromágneses hullámokra alapuló megfigyelési módszerekkel kutatni. Aztán az sem kizárt, hogy ezen a módon magáról a gravitációról tudunk majd forradalmi új felfedezéseket tenni.
3-as korrekt választ adott.
De finomabb és pontosabb mérésekre lesz szükség a jövőben mindehhez.
Ami viszont már itt a földön nem kivitelezhető.
Én geoszinkron pályára állítanék 2-3 műholdat, melyek "rálátnak" egymásra lézerrel. Így egy iszonyat nagy és ezzel nagyon érzékeny műszert kapnánk.
Abból a pénzből amiből a LIGO-t megépítették kb ki is jönne a dolog.
Geoszinkron pálya (36000km magasságban) azért szükséges, mert a föld gravitációja sem egyenletes!
Két alacsony pályán keringő "lézerrel" egymást figyelő műholddal például így térképezték föl a föld gravitációs térképét.
Ezt a zavaró hatást a Geostacionárius műholdakkal lehet kiküszöbölni.
Persze a Hold keringése még így is zavarja majd, de az a LIGO-t is, most is. :)
"Én geoszinkron pályára állítanék 2-3 műholdat, melyek "rálátnak" egymásra lézerrel. Így egy iszonyat nagy és ezzel nagyon érzékeny műszert kapnánk."
Az ötlet jó, csak szerintem ez a távolság már "túl jó" egy méréshez. :) Szóval egy geoszinkron pálya már Q messze rakná őket egymástól.
Én inkább azt mondanám, ki kéne lőni a holdakat valamelyik Nap körüli Lagrange-pontra, ott viszonylag stabil, gravitációsan "zavarmentes" helyen tetszőleges távolságra be lehetne lőni őket.
Költség szempontból persze valószínűleg a geoszinkronos változat reálisabb.
Az a jelentősége, hogy a gravitációt nem lehet árnyékolni semmivel - tehát a műszer, ami méri, mindenen átlát. Még a rádióhullámok sem mennek át mindenen.
Azon kívül, hogy teljesen új terület, és rengeteg új felfedezés lehet belőle.
@EagleHUN
Nem te vagy az első, akinek ez eszébe jutott. Kár, hogy csak 2034-ben esedékes a tervezett felbocsátás.
Ja, és Nap körüli pályára tervezik, az L5 Lagrange-pontba.
EagleHun:
Yuppi! Lemaradtam. Ezt a hírt még nem olvastam. :D
De örülök, hogy jól tippeltem a spanyolviaszra. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!