Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ősrobbanást bizonyították,...

Az ősrobbanást bizonyították, vagy elmélet?

Figyelt kérdés

2017. jan. 3. 11:01
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván a természettudomány nem teljesen ugyanúgy működik mint egy bűnügyi nyomozás, csak egy hasonlat volt, amivel a szerző azt próbálta elmagyarázni, hogy a tudományos gondolkodás nem babonás hiedelmeken, hanem kutatásokon nyugszik. A modelljeink leírják az összes létező megfigyelésünket, amelyek mindegyike jelen esetben arra utal, hogy igen, volt Nagy Bumm. A szakma ezt elfogadja, és a józanul gondolkodó emberek, akik rendelkeznek némi tudományos ismerettel, szintén elfogadják. Akik tagadják, azok általában tudatlanságból, vagy vallásos meggyőződésből teszik azt. Erre azonban van ellenszer, mert a kutatási eredmények puplikálva vannak, így el lehet merülni abban, hogy a kozmológiában jelenleg hogy állnak a dolgok.
2017. jan. 3. 13:29
 12/46 A kérdező kommentje:

9-es Egy beismerő vallomás a szingularitástól. :D

11-es "...arra utal...". Úgy látszik, elbeszélünk egymás mellett. Az "utal" nekem csak egy újabb szó a "nem bizonyíték"-ra. De persze ha a tudomány "józan gondolkodású" felkent papjai azt mondják, hogy tuti fix, 1000 + 1%, akkor mostantól tényként kezelem a feltevésüket. :D

Amúgy viccet félretéve, én is azt gondolom, hogy az ősrobbanás a legjobb elmélet.

2017. jan. 3. 13:57
 13/46 Mojjo ***** válasza:
100%
@12: ahamm. De komolyra fordítva a szót, akkor ugye jól értem, hogy nem is létezhetne semmi, ami szerinted bizonyíték lenne?
2017. jan. 3. 14:00
 14/46 Mojjo ***** válasza:
100%
@12: a szingularitás amúgy továbbra is egy matematikai fogalom, nem egy fizikailag létező akármi. Valamiért - gondolom, többnyire mindenféle scifiben hallott dolgok miatt - az emberek jó része azt hiszi, hogy a szingularitás valami objektum neve.
2017. jan. 3. 14:12
 15/46 A kérdező kommentje:
13-as Touché! ;)
2017. jan. 3. 14:13
 16/46 A kérdező kommentje:
Az ősrobbanás a legvalószínűbb feltevés. Ebben így nem tudunk kiegyezni? :)
2017. jan. 3. 14:15
 17/46 Mojjo ***** válasza:
100%

@16: van bármi jelentősége annak, hogy kiegyezünk-e ezen véleményeddel, vagy sem?

Én pl nem egyezek ki, de szerintem ez teljesen lényegtelen.

2017. jan. 3. 14:24
 18/46 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Az ősrobbanás a legvalószínűbb feltevés. Ebben így nem tudunk kiegyezni? :)"

Nos, valahol jófelé kapisgálsz, de ez inkább egy esélyes versenytárs nélküli, egyelőre rengeteg területen igazolt és egyelőre semmivel nem cáfolható feltevés.

Ezt hívja a tudomány elméletnek. :)

2017. jan. 3. 14:24
 19/46 A kérdező kommentje:

17-es. Igaz. Mindketten abban hiszünk, amiben akarunk. :DDD

18-as. Köszönöm a tárgyilagos hangnemet! De a cáfolatról még az jutott eszembe, hogy ahhoz előbb bizonyítani kellene, nem?

2017. jan. 3. 14:31
 20/46 Wadmalac ***** válasza:
100%

"De a cáfolatról még az jutott eszembe, hogy ahhoz előbb bizonyítani kellene, nem?"

Nem feltétlenül.

Bármi olyan okozatról, ami az elméletből egyenesen következne, bizonyítva, hogy nem úgy van, már megingatható az elmélet.

Például, most hülyére egyszerűsítve a dolgot, ha a világegyetem bizonyíthatóan nem tágulna, nem lenne vöröseltolódás vagy az nem a tágulás miatt létezne (van ilyen hipotézis is!), az eléggé alátenne.

Maga az ősrobbanás nem tud ma sem bizonyítható lenni, viszont az elmélet szerint ami sok mindennek az ősrobbanásból következnie kell, az számtalan helyen és módon megfigyelhető, bizonyított. Mondhatni az elmélet okozatai kézzel foghatóan megvannak.

Jelenleg ennél többet nem várhatunk el, hiszen az eredeti ősrobbanást nem tudjuk személyesen megnézni és (szerencsére) egyelőre megismételni sem.

2017. jan. 3. 14:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!