Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Csökkenthetjük valahogy egy...

Csökkenthetjük valahogy egy rendszer entrópiáját?

Figyelt kérdés
Minden esetben muszáj, hogy a rendezetlenség mértéke növekedjen? Mi van, ha mondjuk felépítek egy kártyavárat? Akkor ugye az entrópia csökken, mert a kártyák a rendezetlen össze-visszaságukból hirtelen egy rendezett várat alkotnak. Ezt nem értem!

2016. nov. 30. 20:15
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

És mi van akkor, ha? Van egy dobozom, amiben egy puzzle kirakós összes darabja összeilleszkedik egymással, képet alkot. Most ugye kicsi az entrópiája, mert ez az egy lehetőség van, ahogy elrendeződhetnek a darabok, hogy egy képpé álljanak össze. Most megrázom a dobozt. A puzzle darabok sokkal rendezetlenebb állapotba kerülnek, össze-vissza. Lehet, hogy még itt-ott 2-3 darabka összeáll, de, ha még tovább rázom a dobozt, ez a kis rendezettség is megszűnik, ezzel tovább növelve az entrópiát.

Most végezzük el a kísérletet fordítva! Az össze-vissza puzzle darabkákat rendezetlenül belerakom egy dobozba, a dobozt pedig megrázom. Biztos, hogy nem alkotnak a darabkák egységes képet, mert azzal csökkentenék az entrópiát, de az kis eséllyel előfordulhat, hogy itt-ott összeálltak véletlenül a darabok rendezettebb formába, tehát mondjuk 2-3 darab összekapcsolódik. Tudom, hogy nagyon kevés az esély rá, hogy véletlenül pont úgy rázzam meg a dobozt, hogy a teljesen rendezetlen darabok csak kis helyen is kezdjenek elrendeződni, de lehetséges!

Tehát az entrópia csökkenhet, de sokkal-sokkal valószínűbb, hogy nőni fog, mint csökkenni?

Valaki elmagyarázná, mert nem értem, előre is köszi! :)

2016. dec. 5. 18:33
 22/26 anonim ***** válasza:
Ha megrázod a dobozt, az már külső energiaátadásnak számít. Hiszen a dobozban lévő puzzle darabkák kívülről kapnák ez esetben az energiát, ami hatására összeállnak.
2016. dec. 5. 20:50
 23/26 anonim ***** válasza:
De egyébként én szerintem meg ez az entrópia dolog csakis kizárólag az embertől függ. Az ember hozzáállásától. Vegyük hogy van egy jégkocka egy zárt ládában. Ha elolvad a jégkocka, akkor a láda rendezetlensége nőtt, tehát nőtt az entrópia. Igen, de csak az emberek szerint! Vagy mások szerint. Mert én szerintem meg csökkent a rendezetlenség. Hiszen eddig rendezetlenül egy kupacban volt valahol elhelyezve a ládába. Most meg közel tökéletes eloszlással benne vannak a levegőben. Ez számomra elég rendezettnek tűnik. A levegőben lévő relatív páratartalom sokkal rendezettebbnek tűnik, mintha egy jégkockában lenne összepréselve az összes H2O molekula, és valahol ott lenne tetszőleges elhelyezkedésben lent a láda alján.
2016. dec. 5. 20:54
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Mondd, te valami humános beállítottságú fickó vagy, aki mindent művészi szemüvegen keresztül lát és mindent szeret relativizálni? Úgy tűnik, hogy neked nem az entrópiával van bajod, hanem a fizikának, mint tudománynak a működését nem érted.

Az entrópia egy matematikailag jól definiált fogalom, amelynek termodinamikai, statisztikus fiziai és kvantummechanikai alapú meghatározása is van. A lényeg az adott makroállapotot megvalósító mikroállapotok száma. Ha ez nagyobb, akkor az egy nagyobb entrópiájú állapotnak felel meg. Ez pedig a molekulák egyenletes eloszlására lényegesen nagyobb, mint egy fagyott jégkockára, amely szabályos kristályrácsban tartalmazza a molekulákat. Ez matematikai tény. És csak pont annyira emberfüggő, mint a fizika bármely más matematikailag leírható fogalma, amelyeknek létjogosultságát a rájuk épített fizikai modelleknek és elméleteknek a tapasztalattal való egyezése igazolja.

A fizika nem egy festővászon, amire bármit rámázolhatsz, mert mindig lesz valaki, aki azt művészetnek fogja tekinteni. A fizika fogalmainak használhatósága egyrészt az empirikus tapasztalatokkal való megegyezés kőkemény kényszere alatt van, másrészt a matematikai konzisztenciának is meg kell felelnie. Ezért sem az entrópia, sem más fizikai fogalom nem egy sárga gumicsirkés "szerintem" dolog, hanem egy jól használható, értelmes fogalom, amely megragad valami alapvetőt a természet működéséből.

Különben senki nem használná.

2016. dec. 6. 15:24
 25/26 anonim ***** válasza:

"A lényeg az adott makroállapotot megvalósító mikroállapotok száma. Ha ez nagyobb, akkor az egy nagyobb entrópiájú állapotnak felel meg. Ez pedig a molekulák egyenletes eloszlására lényegesen nagyobb, mint egy fagyott jégkockára, amely szabályos kristályrácsban tartalmazza a molekulákat."

Érthető, igazad van.

2016. dec. 6. 17:20
 26/26 dellfil ***** válasza:

"A Nap entrópiája az, ami óriási mértékben csökken, ezen az áron nőhet a mi entrópiánk,..."

Így van, ráadásul a Föld - rajta az "életnek " nevezett valami hártyájával - baromi kicsit "takar" ki a Napból kiáramló energiából.

Tehát iszonyat mennyiségű "pozitív" entrópia fedezete van a Földön fellelhető "negatív" entrópiának.

"Csökkenthetjük valahogy egy rendszer entrópiáját?"

Az össz mérleget nem, de a részletét igen. Baromi rossz "hatásfokkal".

Ez igaz lehet az egész világegyetemre is. (Lehet, hogy 4% az "anyag"? Hidrogén-hélium némi összetettebb atomokkal. A meglévő 4% tömeg elenyésző, kb 1%-nyi része! Mármint a nehezebb elemek. :)

Vajúdnak a hegyek, és az eredmény... egy egérke?

Nem, a helyzet "rosszabb". Hihetetlen milyen gyenge "hatásfokkal" működhet a "valamit - semmiből" típusú folyamat.

De a világegyetem nagy. És dinamikusan az. (Egyébként nem is lenne... működőképes.)

Ezért azután összességében nagymértékben növekedik, (növekedhet) az egész entrópiája, úgy hogy - hozzá képest - elenyészően kis szigeteken csökken az.

Pl. földi élet. A spontán "élet" kialakulásának esélye nem lehetetlen, de roppant kicsi. Viszont ha kialakul, és megmarad "kellő ideig", akkor valószínűsíthető egy helyi - ottani - entrópia csökkentő folyamat, amely persze a nagy rendszer entrópiájára támaszkodik. (Valamit, valamiért. Hatásfok a nullához közel. :DDD)

Gondoljunk csak bele: Hány csillag kellett, hogy szülessen az elenyészően kevés alapanyagból, hogy egyáltalán ebből - ezek körül - kialakulhasson (még elenyészőbb mennyiségű anyagból) némi bolygó, planetizimál.

Jó, földi szemléletünk szerint persze - abszolút értelemben - rengeteg sok, és borzalom mennyiségű ez az anyag, de kozmológiai összehasonlításban elenyészően kicsi. Szinte semmi. :DDD (Ezred százalékokról van szó!) Összességében. :D

Megint kérdem: hatásfok? (A silentium universiti-ről már nem is kérdezek, mert szerintem ez a "természetes".) Igen, magánvéleményem. :)

Oké, tele offoltam a posztomat, de úgy érzem valahol le kellett írnom mindezt. (És ez volt a rövid verzió... :DDD)

dellfil

2016. dec. 6. 20:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!