Csökkenthetjük valahogy egy rendszer entrópiáját?
#9/#10
Gratulálok, sikerült megcáfolnod a termodinamika második főtétele helyett a saját fizikai ismereteid létét.
"Bent vagyok egy izolált szobában én meg egy pakli kártya. Felépítek vele egy várat. Na, hol volt itt külső erőhatás, amikor csupán az izolált szobában én meg a kártyapakli vagyunk? Mégis csökkent az entrópia."
Hát amennyiben beszüntetsz minden életfunkciót, és úgy építed fel, valóban csökkenni fog az entrópia. Mondjuk azt megnézem...
",ha létrehoz egy olyan anyaghalmazt, ami magától mozog (azaz él), és képes csökkenteni az adott rendszer entrópiáját. "
Képes, csak marhára nem izolált rendszerről van szó. Az élőlényeknek külső energiaforrásra van szükségük, ezzel tudják csökkenteni a saját entrópiájukat. -> A termodinamika második főtétele érvényesül.
"Vegyük a naprendszert egy zárt rendszernek. Vagy izoláltnak, mindegy."
Valószínűleg jó közelítéssel vehetjük. És képzeld, az entrópiája növekedni fog! A Nap entrópiája ugyanis nem csekély mértékben növekszik. A Nap nélkül azért nehezen jöhetett volna létre élet (na jó, esetleg a radioaktív izotópok segítségével, de ott megint csak nő az entrópia).
"de összességében a zárt rendszer (a naprendszer) entrópiája csökkent."
Nem. Miközben az élő rendszerek a Napból érkező nagyenergiájú fotonok energiáját felhasználják saját entrópiájuk csökkentésére, a kevés nagyenergiájú fotont rengeteg kis energiájú termikus foton formájában szétsugározzák, tehát a rendszer szintű entrópia nő.
"a kevés nagyenergiájú fotont rengeteg kis energiájú termikus foton formájában szétsugározzák"
Bocs, tehát félre értettem. Nem csökken a foton entrópiája. De akkor ebben az idézett mondatrészben megfogalmazott folyamat miért is növelné az adott csillag entrópiáját?
#9,#10,#12:
> Bent vagyok egy izolált szobában én meg egy pakli kártya. Felépítek vele egy várat. Na, hol volt itt külső erőhatás, amikor csupán az izolált szobában én meg a kártyapakli vagyunk? Mégis csökkent az entrópia.
Nem csökkent. Nőtt. Oké, a kártyavár felépült, de te közben emésztettél, cukrot bontottál le, széndioxidot termeltél, hőt termeltél.
A entrópia ellentéte a rend, az információ mennyisége, ami a rendszer egészét leírja. Ebben benne van az emésztőrendszeredben lévő, illetve a véredben keringő anyagok kötései, kötési energiái. Te ezt az energiát szabadítottad fel, amivel jelentősen növelted önmagad entrópiáját.
> Mi is a természet szüleményei vagyunk,sejthalmazok, amik különböző vegyületekből, anyagokból állnak, épp ezért igenis csökkentheti a természet az entrópiáját,ha létrehoz egy olyan anyaghalmazt, ami magától mozog (azaz él), és képes csökkenteni az adott rendszer entrópiáját. Ennyit a második főtételről.
Ezen gondolatmenet mentén akkor elég egy csomó élőlényt – étel nélkül – bezárni egy izolált szobába, és egy év után ugyanúgy élnének és virulnának, sőt csökkentenék is az entrópiát. De nem ez történik. Élelem hiányában az élőlények meghalnak, elkezdenek bomlani, egyre nagyobb rendezetlenség alakulna ki a különböző szövetekben, stb… Pont azért is kell az embernek ennie, hogy a saját rendezettségét fenntartsa, azon az áron, hogy a megevett táplálék entrópiáját ennél jóval nagyobb mértékben növelje. A tápláléklánc alján a növények állnak, amik a Nap energiájából gyártanak életet, tehát összességében a Nap entrópia növekedése árán tudjuk itt a Földön mi élőlények csökkenteni az entrópiát.
> Vegyük a naprendszert egy zárt rendszernek. Vagy izoláltnak, mindegy. Létrejött magától az ember, Igen! Képes csökkenteni az entrópiáját a környezetének? Igen!
Nem az, ahogy előttem is írták, de oké, tekintsük annak. Igen, csak közben a Napban hidrogén egyesül héliummá, stb… Anyag alakul át tiszta energiává. A Nap entrópiája az, ami óriási mértékben csökken, ezen az áron nőhet a mi entrópiánk, hogy a felszabadult energiát a Föld átereszti magán. Ha a naprendszer valóban zárt rendszer lenne, idővel rengeteg hő szabadulna fel, amik egyenletesen töltenék be a naprendszert. Az egész rendszer entrópiája jelentősen növekedne.
"Most már csak azt nem értem, hogy egy anyag megváltozása, esetleg néhány foton kisugárzása miért jelentene entrópianövekedést."
A kulcs, hogy lehetséges mikroállapotok száma. Feltételezve, hogy energia megmaradás nem sérül, egy darab nagyenergiájú foton energiáját több kis energiájú foton fogja hordozni. Mivel a rendszernek, amit több foton alkot több lehetséges mikroállapota lehetséges, az entrópiája is nagyobb. Olyan ez, mint hogy van egy bögréd és az széttörik: nem lesz új anyag, nem is veszik el, de több új darab jön létre, amik sok lehetséges formában elrendezhetőek. Ez az entrópia.
"Így már minden világos. És én hogyan tudnám csökkenteni az entrópiámat?"
Egyél, igyál, lehetőleg ne halj meg. A szervezet halálakor az entrópia növekedés ugrásszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!