Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valóban több millió km-re...

Ha valóban több millió km-re van a Nap a Földtől, akkor a Föld különböző pontjairól ugyanabban az időben miért nem közel azonos irányban látható a Nap?

Figyelt kérdés

Mutatok egy konkrét példát. Kiválasztottam találomra 3 nagyobb várost a Földön: Rejkjavik (Izland), Pretoria (Dél Afrika), Hong-Kong (Kína). Vannak Nap pozíció kalkulátorok a neten, kiválasztottam egyet:

[link]

(Annak, aki esetleg nem látja a linket: www.suncalc.org).

A 2016.09.18-as dátumra és a greenwich-i 10:00-ra (Magyarországon, ha UTC+2-esre van a számítógépünk órája beállítva, akkor 12:00-es időpontot kell megadni) megnéztem mindhárom várost, hogy milyen irányban látható onnan a Nap.

Rejkjavikból dél-keleti irányban a horizonthoz képest kb 18°-os szögben, Pretoriából északi irányban a horizonthoz képest kb 63°-os szögben, Hong-Kongból pedig nyugati irányba a horizonthoz képest kb 4°-os szögben látható a Nap.

Ezek nagyon nem párhuzamos irányok! A Nap sokkal kisebb, mint a hivatalos álláspont, és közel van a Földhöz. A fenti időpontban valahol Egyiptom, Szudán, Szaud-Arábia fölött kellett lennie.

Egy időpontot kiválasztva lehet kattintgatni a térképen.

2016. szept. 19. 00:58
1 2 3 4
 31/33 2*Sü ***** válasza:

Wadmalac: #24:

> Az a helyzet, hogy hülyébbnek nézitek a kérdezőt, mint valójában az. Legalábbis én úgy látom.

> Ő figyelembe vette a földfelszín egyes pontjainak gömbi szögeit, ahhoz képest nézte a szöget, csak valamit elnézett, elszámolt és a vektorai túl közeli pontban futottak össze.

Nem tudom így értelmezni a kérdést. Nekem nagyon úgy tűnik a kérdés kiírásából, meg az addigi választ elismerő kommentből, hogy valóban az a helyzet, hogy nem vette figyelembe a gömb görbületét; azt, hogy a Földön, mint gömbön állva a horizont más és más pontban egészen más síkot jelent.

2016. szept. 19. 18:07
 32/33 Wadmalac ***** válasza:
Hát, lehet. Jóhiszeműségem határtalan. :D
2016. szept. 19. 18:13
 33/33 anonim ***** válasza:

"A Nap.sokkal kissebb, mint a hivatalos álláspont"

Ezt te tudod jobban, akinek szemmel láthatóan komoly hinyásoggágat vannak a geometriai, földrajzi, csillagászati ismereteidben, vagy az a sokezer ember,akik hivatásszerűen értenek hozzá, műszerekkel, mérésekkel, számításokkal vizsgálják?

2016. szept. 20. 12:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!