Ha valóban több millió km-re van a Nap a Földtől, akkor a Föld különböző pontjairól ugyanabban az időben miért nem közel azonos irányban látható a Nap?
Mutatok egy konkrét példát. Kiválasztottam találomra 3 nagyobb várost a Földön: Rejkjavik (Izland), Pretoria (Dél Afrika), Hong-Kong (Kína). Vannak Nap pozíció kalkulátorok a neten, kiválasztottam egyet:
(Annak, aki esetleg nem látja a linket: www.suncalc.org).
A 2016.09.18-as dátumra és a greenwich-i 10:00-ra (Magyarországon, ha UTC+2-esre van a számítógépünk órája beállítva, akkor 12:00-es időpontot kell megadni) megnéztem mindhárom várost, hogy milyen irányban látható onnan a Nap.
Rejkjavikból dél-keleti irányban a horizonthoz képest kb 18°-os szögben, Pretoriából északi irányban a horizonthoz képest kb 63°-os szögben, Hong-Kongból pedig nyugati irányba a horizonthoz képest kb 4°-os szögben látható a Nap.
Ezek nagyon nem párhuzamos irányok! A Nap sokkal kisebb, mint a hivatalos álláspont, és közel van a Földhöz. A fenti időpontban valahol Egyiptom, Szudán, Szaud-Arábia fölött kellett lennie.
Egy időpontot kiválasztva lehet kattintgatni a térképen.
A probléma az „azonos irány” fogalmában rejtőzik, ezt érted félre. Te a Föld felszínéhez képest értelmezed az azonos irányt. Csakhogy a Föld gömbölyű. Próbálj elképzelni egy 20 méteres hosszú egyenest. Ahhoz képest a 3 km-re található kilátó kvázi azonos irányban látszik. De te most nem egy 20 méteres egyenesen akarsz mozogni párhuzamosan, hanem egy 20 méter átmérőjű körhintán ülsz, és éppen azon csodálkozol, hogy egyszer előtted van a kilátó, másszor tőled balra, aztán mögötted, majd tőled jobbra. De ez pusztán abból adódik, hogy az irány, amihez képest a kilátó irányát összehasonlítod, az forog veled együtt.
Na A Föld is egy ilyen körhinta, csak éppenséggel 12 746 km átmérőjű körhinta, a kilátó – a Nap – meg 150 millió km-re van. Illetve a körhintád tengelye sem teljesen jó analógia, de ez részletkérdés, a lényeg, hogy te a körhintán lévő, a körhintához kötött változó, illetve más-más helyen más más irányt jelentő iránnyal próbálod összehasonlítani a kilátó irányát, az azzal bezárt szöget nézed.
A Kérdező vagy nagyon hülye, vagy ügyes TROLL.
Minden Válaszadónk zöld.
Ez nem függ attól, hogy a Nap milyen messze van. Az Androméda-galaxis 2.5 millió fényévre van tőlünk, és az is ugyanúgy az égbolton máshol látszik a Föld két átellenes pontjáról.
"A Nap sokkal kisebb, mint a hivatalos álláspont" - Az Ulysses _megkerülte_ a Napot 1990-ben, úgyhogy _biztosan_ tudjuk, mekkora.
Az a helyzet, hogy hülyébbnek nézitek a kérdezőt, mint valójában az. Legalábbis én úgy látom.
Ő figyelembe vette a földfelszín egyes pontjainak gömbi szögeit, ahhoz képest nézte a szöget, csak valamit elnézett, elszámolt és a vektorai túl közeli pontban futottak össze.
Lehet, hogy félreszámolta a szélességi-hosszúsági fokokat, aztán inkább jött a földgömbre ragasztgatós fizikai ellenőrzés.
@24:
"Az a helyzet, hogy hülyébbnek nézitek a kérdezőt, mint valójában az. Legalábbis én úgy látom."
Én nem úgy látom. Ahhoz, hogy az eredményeiből ne azt szűrje le, hogy "hopp, valamit tuti elrontottam", hanem azt, hogy "A Nap sokkal kisebb, mint a hivatalos álláspont, és közel van a Földhöz", eléggé az kell, hogy ne legyen sok kapcsolata a valóság bizonyos aspektusaival. Egyesek ezt interpretálhatják úgy, hogy a kérdező hülye.
Ezt nehezen veszi be a májam.
:)
"Ezt szerintem jóval nehezebb bevenni gyomorral, mint azt, hogy a kérdezőt ezért lehülyézik."
Nos, azt nem veszi be a gyomrom, hogy a hiba oka az lett volna, hogy a kérdező nem tudja, hogy egy gömbfelület minden pontja más szög alatt áll. :)
Kérdező, te magad írtad: "a horizonthoz képest"
Nem a Nap iránya változik a különböző helyeken, hanem a horizont szöge.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!