Ha valóban több millió km-re van a Nap a Földtől, akkor a Föld különböző pontjairól ugyanabban az időben miért nem közel azonos irányban látható a Nap?
Mutatok egy konkrét példát. Kiválasztottam találomra 3 nagyobb várost a Földön: Rejkjavik (Izland), Pretoria (Dél Afrika), Hong-Kong (Kína). Vannak Nap pozíció kalkulátorok a neten, kiválasztottam egyet:
(Annak, aki esetleg nem látja a linket: www.suncalc.org).
A 2016.09.18-as dátumra és a greenwich-i 10:00-ra (Magyarországon, ha UTC+2-esre van a számítógépünk órája beállítva, akkor 12:00-es időpontot kell megadni) megnéztem mindhárom várost, hogy milyen irányban látható onnan a Nap.
Rejkjavikból dél-keleti irányban a horizonthoz képest kb 18°-os szögben, Pretoriából északi irányban a horizonthoz képest kb 63°-os szögben, Hong-Kongból pedig nyugati irányba a horizonthoz képest kb 4°-os szögben látható a Nap.
Ezek nagyon nem párhuzamos irányok! A Nap sokkal kisebb, mint a hivatalos álláspont, és közel van a Földhöz. A fenti időpontban valahol Egyiptom, Szudán, Szaud-Arábia fölött kellett lennie.
Egy időpontot kiválasztva lehet kattintgatni a térképen.
Mindhárom városban nappal van a megadott időpontban. Hong-Kong-nál még van 25 perc a naplementéig. De nézd meg a kalkulátort:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!