Közúti ellenőrzés során, ha a jogosítványban az van bejegyezve korlátozásként, hogy szemüveggel, vagy kontaktlencsével vezethet, hogy ellenőrzi a rendőr, hogy valóban visel-e kontaktlencsét az illető? (nem minden kontaktlencse látható a szemen)
Megkéri hogy vedd ki.
És igenis ellenőrzi, mivel ha nem tartod be a jogosítványon lévő korlátozásokat akkor engedély nélkül vezetsz.
Van kontaktlencsém, és az autóban van tükör.
A rendőr viszont nem mérlegelhet.
Úgy emlékszem nekem amikor ezt bejegyezték a jogsimba azt mondta az orvos, hogy a rendőr kérheti, hogy vedd ki, az ehhez megfelelő körülményeket neked kell biztosítani.
De a saját érdekemben is a hétköznapokban mindig van nálam egy lencsetároló színültig töltve folyadékkal (pár naponta ki is cserélem), meg kézfertőtlenítő, hogy ne dzsuvás kézzel kelljen a szemembe nyúlkálni.
Nagyon kevésszer volt rá szükség, de amikor kellett, akkor nagyon örültem, hogy volt nálam :)
3 kód van erre:
Szemüvegben vezethet.
Kontaktlencsével vezethet.
Szemüvegben vagy kontaktlencsével vezethet.
Anno az utolsót írattam be az orvossal, mert bár 90%-ban kontaktlencsét viselek, ha valamiért mégis szemüvegre kényszerülök, akkor sincs gond.
Ismerőseim is más és más véleményen vannak, a neten nem találtunk rá jogszabályt.
Igen, 3 kód van:
01. 01. szemüveg
01. 02. kontaktlencse/kontaktlencsék
01. 06. szemüveg vagy kontaktlencse
leirnam amit en tapasztaltam ez ugyben:
nekem belevolt jegyezve a jogsimba hogy szemuveggel vezethet.
Megmutottek a szemem es ezutan mar abszolut nem volt szuksegem szemuvegre.
Viszont a jogsival nem foglalkoztam mert 1 evre ra jart le, ugyvoltam vele majd akkor kivetettem belole ezt a korlatozast.
Abban az evben kb 5-szor allitottak meg kozuti ellenorzesre es soha egyik rendor sem kerdezte meg hogy miert nincs rajtam szemuveg.
Megnezte hogy ervenyes-e illetve a forgalmit nezte meg...
Akkor szerencséd volt.
Leírom az esetet, ami miatt felmerült a kérdés:
Ismerősöm megállította a rendőr (egyszerű közúti ellenőrzés)
Neki 01.01. (szemüveg) korlátozás van bejegyezve a jogsijába. Nem volt rajta szemüveg (majd átíratja a következő orvosi újításkor)
10.000.- forintra büntették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!